Sari direct la conținut

VIDEO Ionuţ Piţurescu, selectionat in Quinzaine des Realisateurs: "Am mai venit la Cannes, dar cu autostopul"

HotNews.ro

„Cautare” de Ionut Piturescu este unul dintre cele noua scurtmetraje alese de selectionerii de la Quinzaine des Realisateurs din 1500 de filme inscrise. Nu e cel mai bun film produs la Atelierul Aristoteles de la Sibiu, dar e cel mai norocos. Premiera lui oficiala a avut loc azi, 21 mai, la Palais Stephanie, langa Boulevard de la Croisette, unde autorul a avut o aparitie insolita, asortand un brau tiganesc la costum (si la o mustata taiata tot tiganeste).

Atelierul de langa Sibiu – coordonat de Dan Nutu si Cristina Hoffman si care a produs pana acum cateva documentare de valoare ca „Nu te supara, dar…” de Adina Pintilie, „Independenta” de Rastko Petrovic, „Bar de zi si alte povestiri” de Corina Radu sau „Ciobanul zburator” de Catalin Musat – presupune o perioada de circa o luna de zile petrecuta de cineasti din Europa Centrala si de Sud-Est langa Sibiu cautand subiectul, filmand si montand in echipe alcatuite ad-hoc.

Ionut Piturescu nu are studii de cinema. Dupa cum declara, nu e nici antropolog. A mai facut pana acum doua documentare de scurtmetraj si se pregateste pentru urmatorul. Pentru „Cautare” a fost conditionat de cerinta atelierului de a alege subiecte numai in jurul Sibiului. Iar eroii filmului sau nici n-au stat in acelasi loc, astfel incat sa usureze productia. De aici, in parte, si titlul filmului.

„Cautare e un roadmovie atipic pentru ca nu stim de unde vin si unde se duc cei doi barbati care circula cu o caruta – aparent neconditionati de nimic – castigandu-si existenta reparand butoaie. Inaintea proiectiei, autorul i-a prevenit pe spectatorii de la Palais Stephanie ca filmul sau e cinema-verite si ca el n-a regizat nimic.

Cadru din filmul Cautare
Cadru din filmul Cautare
Foto: quinzaine-realisateurs.com

Nu e greu sa-ti dai seama ca filmul e filmat in cinema-verite. Co-autor al imaginii si montajului impreuna cu Adrianna Dunin-Wasowicz (al treilea membru al echipei fiind coordonatorul de productie si autorul sunetului Bogdan Palici), Ionut Piturescu face insa un fals film antropologic sau de observatie.

Se da un pas inapoi pentru a-si lasa eroii sa traiasca in fata camerei, dar e evident ca, montand, nu e strain de ideea cautarii poeziei fruste a vietii filmata in toata nuditatea ei. De aici si faptul ca nu ne ofera nicio informatie suplimentara despre personajele sale.

Filmul nu e superior altor filme realizate la Atelierul Aristoteles de pana acum, dar e filmul cu cel mai mult noroc. Selectionarea la un mare festival nu tine doar de valoarea in sine a filmului, ci si de criteriile pe care le au selectionerii la alcatuirea listei si care se refera, pe langa calitate si preferintele subiective, la procentul de nou-veniti fata de cel al consacratilor, tara de origine a filmului, subiectul, tratarea. In Quinzaine des Realisateurs au mai fost prezentate in acest an si 22 de lungmetraje.

Aceasta sectiune e un fel de poarta de intrare a marilor cineasti in clubul select al celui mai important festival de film din lume. Pe aici si-au facut intrarea la Cannes Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Corneliu Porumboiu sau „greii” Jim Jarmusch, Michael Haneke, Werner Herzog si Martin Scorsese.

Interviu cu Ionut Piturescu, partea 1:

Interviu cu Ionut Piturescu, partea 2:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro