Corespondenta de la Cannes: Mike Leigh si Woody Allen – despre singuratate si moarte, dar in note diferite
Ziua de 15 mai a adus la Cannes cele mai recente filme ale consacratilor Woody Allen si Mike Leigh. Daca filmul celui din urma, „Another Year”, a fost prezentat in Competitia Oficiala, al 41-lea film al lui Woody Allen, „You Will Meet a Tall Dark Stranger”, a fost prezentat, asa cum doreste intotdeauna regizorul, in afara competitiei.
Trailerul You Will Meet a Tall Dark Stranger:
Prezent din nou la Cannes dupa ce a castigat un Premiu de regie pentru „Naked” in 1993 si La Palme d’Or pentru „Secrets and Lies” in 1996, Mike Leigh revine cu „Another Year” la nota grava care il caracterizeaza. Din pacate, „Happy Go Lucky”- in care gravitatea se ascundea in spatele umorului – se pare ca a fost doar un accident. Revenirea la Cannes a cineastului britanic se face cu un film trist si cuminte despre singuratatea varstei mature.
Trailer Another Year:
Leigh urmareste destinele mai multor personaje trecute de prima tinerete. Un cuplu matur si senin. O celibatara agitata si depresiva. Un barbat tot de vreo 60 de ani care isi ineaca singuratatea in mancare si alcool. Un trentagenar – fiul cuplului – care pune capat singuratatii cunoscand in sfarsit o femeie cumsecade. Vietile acestor oameni simpli sunt urmarite urmand o structura la fel de simpla – cele patru anotimpuri, si cu ajutorul unei paralele cu cultivarea gradinii de zarzavat pe care o detine cuplul implinit.
„Another Year” nu e printre cele mai reusite filme ale lui Mike Leigh, cineast care nici filme slabe nu poate face, gratie simtului naratiunii, empatiei pentru oamenii obisnuiti si grijii cu care lucreaza cu actorii. Aici, actorii sunt Jim Broadbent, Ruth Sheen, Lesley Manville (aflata la a patra sau a cincea colaborare cu Leigh), Imelda Staunton. Cea din urma are o aparitie antologica in debutul filmului, interpretand rolul unei femei care nu doarme de un an de zile si care, invitata de psiholog sa spuna momentul cand a fost cel mai fericita in viata, e incapabila sa mentioneze ceva anume.
Personal, am preferat nostalgia volatila si autoironica a lui Woody Allen singuratatii grele a filmului lui Mike Leigh. Sunt convinsa ca n-am fost singura. In schimb, „You Will Meet a Tall Dark Stranger” vorbeste in cu totul alt registru despre moarte.
Moartea nu doarme niciodata
Cel mai recent film al lui Woody Allen, „You Will Meet a Tall Dark Stranger”, a strans pana acum cel mai mare numar de jurnalisti. Nebunie mare, dar si satisfactii pe masura. Filmul nu are umorul delirant din „Vicky Cristina Barcelona”, dar te trimite la filmele mai vechi ale autorului in care membrii cuplurilor se indepartau unul de altul intr-un moment de nebunie, pentru a reveni in final unul la celalalt. Acum, insa, acest lucru nu se mai intampla. Ce e rupt, ramane rupt, existand insa speranta unui nou viitor.
Distributia – ca de obicei incintatoare – e alcatuita din vedete cu care Woody Allen n-a mai lucrat – Anthony Hopkins, Naomi Watts, Antonio Banderas, Gemma Jones, Freida Pinto. Doar Josh Brolin a mai jucat intr-un alt film al lui Allen, „Melinda si Melinda”.
Ce e particular celui de-al 41-lea film al americanului este apropierea de moarte, nota nostalgica, melancolica ce insoteste o poveste cu multe personaje care cauta sa fie fericite si in viata carora sansa, miracolul joaca o carte importanta. Intrebat la conferinta de presa cum se raporteaza la moarte, cineastul a raspuns simplu si genial: „I’m against it.”