Sari direct la conținut

Internetul nu este o sursa sigura de informatii privind sanatatea copiilor

MedLive.ro

Internetul nu ofera cele mai bune solutii pentru rezolvarea problemelor de sanatate ale copiilor. O echipa de cercetatori britanici a cautat pe Google sfaturi pentru cinci probleme comune, inclusiv autismul sau alaptatul bebelusilor. Doar 200 din 500 de site-uri verificate au oferit informatia corecta, arata Archives of Disease in Childhood, citat de BBC. Cercetatorii au constatat ca singurele surse de informatii complet sigure sunt site-urile subventionate de autoritatile statului.

Conform Internet World Stats, in luna septembrie 2009, peste o treime din romani aveau acces la internet, iar cifrele sunt in crestere. In Marea Britanie, peste 70% din familii acceseaza internetul. Din ce in ce mai multi parinti apeleaza la aceasta sursa pentru a cauta sfaturi si solutii pentru diferite situatii medicale.

In aceasta situatie, numerosi medici si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cantitatea enorma de informatie care, de multe ori, nu este demna de incredere si, in unele cazuri, poate chiar sa induca in eroare pacientii sau chiar sa le puna sanatatea in pericol.

Un studiu anterior a demonstrat ca, din 22 de site-uri vizitate in cautarea de sfaturi pentru situatia in care un copil are febra, doar trei au furnizat informatii valabile.

De aceasta data, cercetatorii de la Nottingham University Hospitals NHS Trust au testat valabilitatea informatiilor cautand pe Google raspunsuri la cele mai frecvente intrebari legate de asocierea dintre autism si vaccinul ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei), alaptarea in cazul persoanelor infectate cu HIV, mastita, pozitia de somn a copilului si starile de voma. Ei au selectat pentru cercetare numai site-uri din Marea Britanie.

Au descoperit astfel diferente semnificative intre site-uri, in ceea ce priveste calitatea sfaturilor oferite. Jumatate din site-urile identificate de Google nu au dat nici un raspuns problemelor cautate. In total, 11% din cele 500 de site-uri gasite au furnizat informatii inadecvate, in timp ce 39% au dat raspunsurile corecte. Informatiile de pe site-urile de stiri au fost corecte in proportie de 55%.

Personalul medical trebuie sa se straduiasca sa se mentina principala sursa de informatii pentru pacienti, dar trebuie sa fim constienti ca multi dintre acestia vor continua sa foloseasca internetul in acest scop”, sustin specialistii britanici.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro