Sari direct la conținut

Prima etapa a programului Marea Debarasare a inceput vineri si se incheie sambata. Cei care au aparate electrocasnice nefunctionale sunt invitati sa renunte la ele

HotNews.ro

Sambata este a doua zi din prima etapa a programului Marea Debarasare, oamenii care au echipamente electrice si electronice nefunctionale fiind invitati sa le scoata in fata casei pentru a fi preluate si duse la puncte speciale de colectare. Anul acesta programul va incerca sa fie mai eficient, astfel incat va avea patru etape si nu zece ca anul trecut, dar e putin probabil ca se va colecta o cantitate de deseuri mai mare decat in 2009, a spus pentru HotNews.ro Valentin Negoita, seful asociatiei ECOTIC. In plus in prima etapa campania va patrunde si in sate din noua judete si se spera ca locuitorii vor renunta la aparate care de 10 – 20 de ani ocupa degeaba loc in casa.

Principala schimbare fata de editia de anul trecut tine de faptul ca etapele campaniei vor fi trimestriale, si nu lunare ca anul trecut, astfel ca vor fi patru intervale in care deseurile vor fi colectate si nu zece, ca anul trecut. Vor fi etape la sfarsit de martie, sfarsit de iunie, final de septembrie si probabil mijloc de decembrie.

Valentin Negoita spune ca e o chestiune de eficienta: „Ritmul lunar nu se justifica, pur si simplu nu se adunau destule deseuri, in plus, de la luna la luna cantitatile scadeau”, spune el. Campania se va desfasura in orasele de peste 20.000 de locuitori. Primariile, prin agentii de salubritate (sau companii private care au contract cu primariile) vor colecta deseurile de echipamente electrice si electronice depuse de cetateni in fata casei sau in fata blocului si le vor transporta la punctele de colectare special amenjate pentru acest tip de deseuri.

In plus, anul acesta in fiecare etapa programul se va derula in sate din cate noua judete si e de asteptat ca locuitorii din mediul rural sa renunte la aparatele vechi care nu mai functioneaza de mult timp si ocupa degeaba loc in casa. „La sat s-au adunat vechiturile la care orasenii au renuntat (…) Sunt lucruri parasite de oraseni acum 10 – 20 de ani si cei de la sat au sansa sa renunte la ele”, a spus seful ECOTIC.

In 2008 au fost colectate prin Marea Debarasare 2.000 tone de deseuri, anul trecut sub 1.500 tone, iar anul acesta e putin probabil ca se va depasi nivelul de anul trecut, spune Negoita care subliniaza ca multora le vine greu sa se desparta de aparate foarte vechi care le-ar putea pune in pericol sanatatea. De vina este atat puterea scazuta de cumparare, cat si mentalitatea de a tine aparatele electrocasnice pana cand se strica. E o chestiune de educatie, iar astfel de campanii incearca sa schimbe modul de gandire, insa cu siguranta va dura pana sa se simta o modificare.

La campania Marea Debarasare desfasurata sub patronajul Ministerului Mediului participa asociatiile de gestionare a deseurilor ECOTIC, RECOLAMP, ENVIRON, CCR, GreenWEEE, Gremlin Computers, Stena DTM si REMAT Holding.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro