Există soluții miraculoase, dacă suferi de tulburări de somn sau insomnie? Ce înseamnă un somn normal și câte ore ar trebui să dormi?
Somnul este foarte important pentru fiecare dintre noi, fiind egal ca importanță cu alimentația, cu respirația, este o necesitate fiziologică de bază, spune dr. Mihaela Oros, medic pediatru și medic pneumolog specializat în probleme de somn. Unii dintre noi funcționează bine cu 8 ore de somn pe noapte, alții cu 6 ore, alții cu mai multe, alții cu mai puține ore.
Medicul Mihaela Oros a mărturisit, în cadrul evenimentului #Refericirea, organizat de SmartLiving.ro, că mulți oameni o întreabă despre soluții miraculoase, despre „5 pași care ne ajută să dormim mai bine”: „Nu este vorba că ele nu există, însă noi toți suntem diferiți și mai întâi trebuie înțeles cum funcționează lucrurile”, spune medicul.
„Eu cred că, în primul rând, trebuie să conștientizăm importanța somnului. Altfel, de câte ore de somn avem nevoie putem afla imediat cu un simplu Google: adolescenții dorm 9-10 ore, copiii dorm mai mult, pentru că sunt în creștere și au necesități mai mari”, spune medicul.
Iar primul lucru pe care îl putem face „este să conștientizăm importanța somnului și să îl prioritizăm”.
Mihaela Oros despre cum funcționează somnul și ceasul nostru intern:
- Noi ne sincronizăm cu faptul că afară este lumină sau afară este întuneric, ceasul nostru intern știe acest lucru. Sincronizarea lumină/întuneric este caracteristică tuturor mamiferelor.
- Există acest ritm somn – veghe. Ceea ce ne sincronizează pe noi este ritmul lumină – întuneric. Suntem foarte legați de această ritmicitate care apare zi de zi.
- Dar, uneori, apar factori care ne dereglează acest ritm și ne dereglează somnul – spre exemplu, trezirea la o oră diferită, după schimbarea orei.
- În plus, în momentul în care în viața noastră agitată, cu foarte multe responsabilități, desincronizăm multe din aceste momente, apar consecințe la nivelul organelor și la nivel emoțional.
- Multă vreme s-a crezut că somnul este un proces pasiv, în timpul căruia nu se întâmplă nimic, însă somnul este un proces extrem de activ – există o activitate cerebrală foarte intensă în timpul somnului.
- Noi dormim în cicluri de somn, nu adormim și dormim până dimineața la fel – undele creierului sunt diferite în aceste stadii de somn, iar în fiecare stadiu organele noastre se refac, rând pe rând. Iar aceste stadii se succed de mai multe ori până dimineața.
- Dacă ești deprivat de somn, evident că vei fi mai urâcios a doua zi, iar pe termen lung, pot să apară anxietate și depresie.
Oboseală / Foto: Lenaivanova2311 – Dreamstime.com
Bebelușii dorm în cicluri foarte scurte de somn și de aceea se trezesc des. Somnul se reglează după vârsta de un an
Bebelușii, spre exemplu, dorm cicluri foarte scurte de somn, pot să doarmă doar o oră. Dorm – mănâncă, dorm – mănâncă. Nu există soluții miraculoase, pentru că multă lume le cere. Cel mai bine este să înțelegem acest lucru.
Apoi, după vârsta de un an, somnul începe să se regleze – lucru care reflectă o dezvoltare a creierului.
Avem tendința să renunțăm la o parte dintre orele de somn, atunci când suntem foarte ocupați
Mulți oameni adulți au tendința, când sunt foarte ocupați și nu au suficient timp, să renunțe la o parte dintre orele de somn, avertizează dr. Mihaela Oros.
În acel moment apare „o desincronizare, care poate să ducă la afectarea tuturor funcțiilor pe care le are somnul – de la tulburări de creștere la copii până la favorizarea obezității, tulburări neurologice etc”, avertizează medicul Mihaela Oros.
Suferi de insomnie? Ce poți face
Dacă la un moment dat nu pot să dorm, cauzele nu sunt legate doar de ora la care mă pun seara în pat să mă culc, ci de tot ceea ce fac pe timpul zilei – alimentația la ora potrivită și comportamentul alimentar au legătură, spre exemplu, afirmă Mihaela Oros.
Un sfat despre care se vorbește este să ne punem în pat cu o oră mai devreme, însă uneori acesta nu funcționează.
Sau este mai bine să luăm pastile?
„Putem să luăm pastile, dar nu ne bazăm doar pe ele”, spune medicul. „Dacă nu facem și restul, dacă nu încercăm să sincronizăm ritmul nostru cu cel exterior, nu este suficient.”
Primul lucru pe care îl putem face în această situație, spune Mihaela Oros, nu este să ne punem în pat cu o oră mai devreme, „pentru că, dimpotrivă, voi aștepta și mai mult să adorm, ci mai degrabă m-aș pune mai degrabă de ora la care am constatat că adorm – chiar dacă este vorba despre 12 noaptea, 1 noaptea și așa mai departe. Și scurtez acel efort de a adormi.”
Este valabil și pentru copii, în cazul în care nu adorm foarte devreme.
Oboseală / Foto: Anyaberkut – Dreamstime.com
Dacă muncești mult și faci și sport, adormi mai ușor?
Dacă muncești și faci sport, te obosești în timpul zilei, adormi mai ușor? Este o realitate sau un mit?
„Sunt persoane care au un ritm foarte bun, adorm ușor și nu au astfel de probleme. Dacă sunt persoane ocupate, fac și sport și mănâncă și la ore potrivite, sunt mai aproape de un somn bun”, spune Mihaela Oros.
Este foarte important însă „să dormim numărul de ore ca să facem acele cicluri de somn”.
.