Sari direct la conținut

Un roman a realizat primul test genetic ce identifica celulele canceroase, printr-o analiza de sange

HotNews.ro

O echipa de cercetatori americani a pus la punct primul test genetic ce poate identifica prezenta celulelor canceroase, printr-o analiza de sange. Este vorba despre o tehnica ce le va permite doctorilor sa imbunatateasca tratamentul acestei boli, informeaza AFP. Principalul autor al acestei descoperiri este un roman, Victor Velculescu, profesor de oncologie la Facultatea de Medicina a Universitatii Johns Hopkins (Maryland, SUA).

„Aceasta tehnica reprezinta un pas important in aplicarea tehnologiilor de secventiere a genomului uman, pentru personalizarea tratamentului impotriva cancerului”, a explicat dr. Victor Velculescu. Studiul va fi publicat in revista Science Translational Medicine, pe 24 februarie. Testul va permite monitorizarea evolutiei celulelor canceroase sau tumorilor recurente, pentru a sti daca tratamentul este eficace.

Tehnica detecteaza foarte precis semnatura genetica a tumorilor sau a ceea ce ramane dupa o interventia chirurgicala, in timpul chimioterapiei sau a sedintelor de radiologie. O caracteristica aproape universala a cazurilor de cancer uman este modificarea neasteptata a ADN-ului. Pana in prezent, era foarte dificil sa detectezi si sa localizezi exact aceste modificari genetice in tumori.

Echipa condusa de dr. Velculescu a avut sub observatie sase cazuri de cancer, patru de colon si doua de san. Testele vor putea fi efectuate foarte simplu, dupa indepartarea chirurgicala a unei tumori sau dupa alte tratamente, pentru a masura eficacitatea acestor tratamente.

Cercetatorul roman Victor Velculescu a precizat ca tehnologiile de secventiere a genomului vor deveni mai putin costisitoare, explicand ca secventierea pentru pacientii care au facut parte din acest studiu a costat 5.000 de dolari pentru o persoana.

Cercetatorii intentioneaza sa testeze un numar mai mare de tumori canceroase, pentru a dezvolta un test care sa poata fi comercializat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro