Sari direct la conținut

Scandal de coruptie in Franta: Imprimeria Nationala, acuzata ca a dat mita pentru a primi un contract in Romania

HotNews.ro

Fosta conducere a Imprimeriei Nationale din Franta este implicata intr-un scandal de coruptie cu reverberatii in Romania. Presa franceza scrie ca oficiali ai companiei si intermediari ar fi oferit mita pentru a cistiga un contract cu Romania in 2005.

Imprimeria Nationala, care fabrica pasapoarte biometrice, este implicata intr-o afacere de coruptie internationala pentru patru contracte semnate in ultimii ani cu Romania, Georgia, Siria si Senegal.

In Romania, contractul semnat in 2004 avea o valoare de 20 de milioane de euro, si prevedea realizarea unui sistem informatic care sa eficientizeze activitatea Fiscului. Contractul nu a fost respectat de francezi, ajungindu-se la reziliere. Procurorii francezi care ancheteaza cazul sustin, citati de Le Parisien, ca aproximativ 300.000 de euro ar fi fost deturnati de intermediari.

Actorii principali ai scandalului:

– Loïc de la Cochetiere, fostul sef al Imprimeriei Nationale Franceze

– Pascal Pluchard, seful companiei elvetiene Wed, banuit ca a intermediat transferul comisioanelor

– Julien Turczynski, avocat francez, al carui cabinet s-a ocupat de contractul semnat cu Romania

– Bruno Guez, consultant

– Mihnea Berindei, istoric roman, al carui presupus rol nu este precizat

Potrivit le Parisien, toti cei implicati au fost deja audiati de procurori, iar birourile si domiciliile lor au fost perchezitionate.

Acest scandal intervine in conditiile in care institutia se confrunta de mai multi ani cu diverse conflicte si dificultati financiare. Imprimeria, care pana la mijlocul anilor ’90 asigura tiparirea tuturor actelor oficiale (carti de identitate, pasapoarte), isi concentreaza in prezent activitatea pe documentele securizate, in special pasapoarte biometrice.

In acest context, Curtea de Conturi a denuntat „gestionarea dezastruoasa” practicata de stat, iar Imprimeria Nationala a fost constransa sa cedeze mai multe din complexele sale istorice, relateaza publicatia franceza.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro