Care sunt partidele ce se infrunta la scrutinul de miercuri din Moldova. Sondajele prognozeaza victoria comunistilor cu 30%
Partidul Comunist din Republica Moldova va castiga alegerile parlamentare de miercuri, el urmand sa obtina in jur de 30% din voturile alegatorilor, potrivit sondajelor de opinie citate de Reuters. Comunistii nu vor strange insa decat circa 30% din voturile alegatorilor, spre deosebire de cele 49,48 procente obtinute la scrutinul din 5 aprilie. Principalul rival, Partidul Liberal, va obtine in jur de 12%-13% din voturi.
Iata principalele formatiuni inscrise la scrutinul de miercuri, cu mentiunea ca partidele trebuie sa obtina 5% din voturi pentru a intra in Parlamentul de la Chisinau.
- Partidul Comunist (PCRM)
Vladimir Voronin Foto: AP |
Formatiunea condusa de Vladimir Voroninm este succesoarea Partidului Comunist din perioada sovietica. Sondajele de opinie indica faptul ca PCRM va castiga alegerile de miercuri, insa va obtine doar in jur de 30% din optiunile de vot, fata de cele 49,48% la scrutinul din aprilie.
Intr-o analiza consacrata alegerilor, Reuters precizeaza ca, dupa ce comunistii au ajuns la putere in 2001, Voronin a schimbat mereu agenda politica. Pentru a atrage alegatorii vorbitori de rusa, el a promis initial ca se va alatura unei uniuni impreuna cu Rusia si Belarus si va face rusa limba oficiala.
Ulterior, pe masura ce relatiile cu Moscova s-au inrautatit, Vladimir Voronin a declarat ca va integra Moldova in Uniunea Europeana. Legaturile cu Rusia au cunoscut o noua imbunatatire, lucru care l-a facut pe Voronin sa promita, inainte de scrutinul din aprilie, ca va incerca sa obtina un acord de „stat membru asociat” cu UE, simultan cu mentinerea unui „parteneriat strategic” cu Rusia.
Sub conducerea lui Voronin, relatiile cu Romania s-au degradat continuu. Dupa scrutinul din aprilie si violentele produse la Chisinau, liderul PCRM a acuzat opozitia de tentativa de lovitura de stat, in timp ce Romania a fost acuzata de implicare in incidentele din capitala Moldovei, soldate cu morti, raniti si sute de arestari.
PCRM sustine ca apara integritatea si suveranitatea Moldovei in fata partidelor liberale, despre care afirma ca incurajeaza unirea tarii cu Romania.
Voronin, care nu are dreptul la al treilea mandat de presedinte, se afla primul pe listele de vot ale partidului si planuieste sa joace in continuare un rol central pe scena politica de la Chisnau.
- Partidul Liberal (PL)
Partidul de centru-dreapta, pro-roman, va castiga in jur de 13%
din voturile alegatorilor,
Dorin Chirtoaca Foto: Agerpres |
aproximativ acelasi rezultat ca la scrutinul din aprilie, indica anchetele de opinie. Liderul formatiunii este Mihai Ghimpu.
PL a castigat alegerile pentru Chisinau din 2007, iar nepotul lui Ghimpu, reformatorul Dorin Chirtoaca, a devenit primarul capitalei.
In timpul campaniei electorale, liberalii au vorbit despre „legaturile fratesti” cu Romania si le-au cerut alegatorilor sa-i rastoarne pe comunisti de la putere pentru ca Moldova sa poata iesi din Comunitatea Statelor Independente si sa adere la UE si NATO.
- Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM)
Sondajele de opinie realizate in ultimele zile estimeaza ca liberal-democratii condusi de Vlad Filat vor obtine in jur de 7%, fata de cele 12 procente stranse la alegerile din aprilie, primele pentru formatiunea nou infiintata.
Vlad Filat Foto: Agerpres |
Filat, care a detinut portofolii ministeriale in doua guverne, a parasit Partidul Democrat dupa divergente cu conducerea formatiunii.
Vlad Filat a declarat ca formatiunea sa vrea sa creeze un stat cu adevarat democratic si sa obtina integrarea deplina a tarii in Uniunea Europeana.
- Partidul Democrat (PDM)
Formatiunea de centru a obtinut mai putin de 4% la ultimul scrutin, insa Reuters sustine ca alegerea lui Marian Lupu in fruntea partidului a facut ca PDM sa se bucure in prezent de 10 procente din optiunile alegatorilor moldoveni. Lupu, care a fost presedintele Parlamentului in legislatura trecuta, a parasit Partidul Comunist dupa ce s-a certat cu Voronin.
Analistii cred ca peisajul politic din Moldova ar putea fi decis de cat de multe voturi va putea sa „fure” PDM de la comunisti. Lupu, perceput ca un politician care poate negocia intre comunisti si opozitie, ar putea sa-si uneasca fortele cu Partidul Comunist, insa doar in situatia in care Voronin paraseste viata politica.
In acest context, Lupu ar putea deveni chiar viitorul presedinte al Moldovei.
- Alianta Moldova Noastra (AMN)
Alianta de dreapta, care are un discurs anti-comunist vehement, a castigat in jur de 10%
Serafim Urecheanu Foto: Agerpres |
la alegerile din aprilie. AMN ar putea insa de aceasta data sa nu depaseasca pragul electoral, sondajele indicand mai putin de 3%
Liderul Aliantei este Serafim Urecheanu, fost sef sindical si fost primar al capitalei Chisinau.
Alegerile anticipate de miercuri au fost organizate dupa ce presedintele in functie, Vladimir Voronin, a dizolvat Parlamentul, care nu a reusit, in doua tururi de scrutin, sa aleaga un nou sef al statului. Alegerile parlamentare s-au desfasurat la 5 aprilie si au fost urmate de confruntari violente la Chisinau, intre fortele de ordine si manifestanti care au denuntat fraudele. Autoritatile de la Chisinau au acuzat Romania de implicare in incidente, lucru pe care oficialii romani l-au negat vehement.