Sari direct la conținut

Trei scenarii ale recesiunii si riscurile cu care se confrunta relansarea economica

Dan Popa's Weblog

Se tot vorbeste despre relansarea economica apropiata, despre scenariile recesiunii in forma de v mic de mana, L mare de tipar sau de dublu ve. Personal, inclin catre ultima varianta. V-ul isarescian cred ca poate fi lasat deoparte, cu toate nuantele optimiste lansate de Guvernator, care stie cum stau lucrurile dar nu poate sa o spuna din motive lesne de dedus de cei care nu iau Prozac, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Sa presupunem, asadar, ca relansarea se apropie. Asadar, sa ne imaginam in 2010. Exista 3 riscuri ca aceasta reluare a economiei sa fie avortata.

Primul risc vine din modul de comportament al americanului de rand. Nimeni nu stie cu rigurozitate cum se va comporta el.

Dupa ce s-a indatorat mai mult decat poate duce, a trecut la un grad de economisire de 7 % in doar cateva luni. „Media” internationala a economisirii in tarile bogate este in jur de 10 %. Unii analisti spun ca acest 7%, la cat au ajuns ei in prezent, ar putea fi un bun motiv sa inceapa sa se indatoreze din nou. Altii, ca vor deveni mult mai prudenti, schimbandu-si asadar aproape radical modul de viata.

Cel mai probabil. in opinia mea, americanii vor continua cel putin doua trimestre sa economiseasca, punand astfel presiune pe cresterea economica globala si justificand astfel un scenariu al recesiunii in forma de U mare de mana.

Al doilea risc vine din cresterea dobanzilor cheie ale bancilor centrale. Deocamdata, cei mai vulnerabili par americanii (in UE probabil ca dobanzile vor ramane, o bucata de vreme, coborate).

Istoria ne arata ca bancile centrale sunt neputincioase in fata efectelor perverse pe care o urcare brusca a dobanzii cheie le aduce in piata. Teoria corespunde unui scenariu al recesiunii in forma de w.

Al treilea risc este riscul suveran. Este imposibil de aflat cand anume gradul de indatorare al unei tari este nesustenabil. Nu exista cifre care sa confirme o teorie valida in acest sens. Desigur, e mai linistitor daca indatorarea populatiei scade, chiar daca indatorarea statului creste, insa riscul este sa ne trezim cu o recesiune in forma de L, daca vreunul din statele europene intra in default.

Daca toate aceste riscuri vor fi corect gestionate, cresterea economica va fi sustenabila. Daca nu, hai pa.

Comenteaza pe Dan Popa’s weblog.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro