Haos in politica energetica. Adriean Videanu trebuie sa-si dea demisia
Au trecut 6 luni de cand domnul Videanu a depus juramantul ca ministru al Economiei si deja a lasat aceeasi impresie pe care a lasat-o bucurestenilor la 6 luni dupa ce a fost ales primarul capitalei: domnia sa nu este in stare sa gestioneze. Emil Stoica enumera pe blogul sau faptele pentru care Videanu nu ar fi omul potrivit la locul potrivit.
1. Nu are inca o politica energetica coerenta, desi exista deja din 2007 un document in acest sens ce a fost in dezbatare publica. Dl. Videanu anunta non-stop tot felul de viitoare si ipotetice initiative energetice fara a pune in dezbatere publica strategia domniei sale si schimbarile celei aflate prezent in vigoare.
2. Este nehotarat in ceea ce priveste Compania Energetica Nationala
3. L-a numit (ulterior schimbat) pe Ionel Mantog la complexul energetic Rovinari
4. Intentioneaza sa steaga datorii de 1,5 miliarde de euro la 3 mamuti energetici fara a avea un plan economic de redresare si fara a convinge ca acesti mamuti nu vor inceta sa fie ceea ce au fost in ultimii 20 de ani: gauri negre finantate de catre contribuabili, gauri negre utilizate in scopuri politice.
5. L-a convins pe premierul Boc sa anunte ca Romania va subventiona pretul la gaz pentru 4-5 luni (pentru ca asta este traducerea faptului ca se va asigura doar gaz romanesc si nu din import). De ce nu subventioneaza si pretul benzinei?
Gazul, petrolul, resursele in general, au un pret international iar consumatorul nu are decat sa-l plateasca. Daca nu este in stare, sa reduca din alte costuri sau sa-i eficientizeze procesele de productie. Daca vrem o economie sanatoasa, este bine ca firmele, consumatorii finali, etc sa caute tot timpul solutii mai avantajoase, care sa consume mai putina energie. Pomana statului nu va duce decat ca aceasta pomana sa fie ceruta si in viitor.
Cum se impaca subventia la gaz cu stergerea datoriilor de 1,5 miliarde de care vorbeam mai sus? Pot deveni acele firme profitanbile in conditiile de concurenta neloiala de la gaz (de ex. pentru producerea de energie electrica)? Care este impactul asupra mediului si asupra conservarii resurselor?
Politica energerica romaneasca este in haos deplin. A venit vremea ca cineva sa raspunda pentru asta. Dl. Videanu trebuie sa-si prezinte demisia.