Sari direct la conținut

Simulare Evaluare Națională 2023. Subiectele la română și baremul la simularea Evaluării Naționale, publicate de Ministerul Educației

HotNews.ro
Elevi la examenul de evaluare nationala, Foto: AGERPRES
Elevi la examenul de evaluare nationala, Foto: AGERPRES

​​Simularea la Evaluare Națională 2023 a început luni cu proba de limba română, subiectele primite de elevii de clasa a VIII-a constând în două texte de Ion D. Sîrbu și Felix Țopescu. Pentru rezolvarea subiectelor la română primite la simularea Evaluării Naționale 2023, elevii au avut la dispoziție două ore. Absolvenții de clasa a VIII-a s-au putut pregăti pentru simularea Evaluării Naționale 2023 rezolvând modele de subiecte la română din testele de antrenament de anii trecuți.

UPDATE Ministerul Educației a publicat subiectele la română și baremul la simulare Evaluare Națională 2023

UPDATE Potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene (ora de referință: 13:00), au fost prezenți 164.009 elevi din cei peste 177.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent. În urma unor tentative de fraudă au fost eliminați 4 elevi, a transmis Ministerul Educației.

Subiecte la română, primite la simulare Evaluare Națională 2023

UPDATE Primul dintre subiectele primite de elevi la română la simulare Evaluare Națională 2023 a fost un fragment din Dansul ursului de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din 30 de ani în șa al lui Felix Țopescu, potrivit edupedu.ro. Cerințele de rezolvare a subiectelor la română priveau identificarea unor informații din cele două texte. De asemenea, o altă cerință era identificarea unor cuvinte care conțin un diftong dintr-o serie dată, precum și a unor cuvinte derivate.

Totodată, între cerințele de la subiectele la română de la simulare Evaluare Națională 2023 era identificarea unor sinonime.

Al doilea dintre subiectele la română de la simulare Evaluare Națională 2023 a constat în scrierea unui rezumat al textului 1 în 80-120 de cuvinte.

Cum sunt elaborate subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023

Subiectele la română la simulare Evaluare Națională 2023 sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Pentru simularea de la Evaluarea Națională 2023, subiectele la română sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.

Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Simulare Evaluare Națională 2023, subiecte la română – MODELE

În acest an, Ministerul Educației nu a mai publicat teste de antrenament, elevii putându-se pregăti pentru simularea de la Evaluare Națională 2023 rezolvând subiecte la română din testele de antrenament de anii trecuți.

Probele de la simularea la Evaluare Națională 2023 încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele la română. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore (pentru elevii de clasa a VIII-a) din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor la română la simularea Evaluării Naționale 2023 fiecărui elev.

Ce subiecte la română au fost la simularea Evaluării Naționale de anul trecut

Subiectele la română la simularea Evaluării Naționale 2022 au constat într-un text din opera „Dacia Felix” a lui Cezar Petrescu, și un text din „Oameni, fapte, amintiri” a lui Francisc Munteanu. Elevii au avut de scris un text argumentativ de 50-70 de cuvinte – „Crezi că dialogul deschis cu profesorii îi îndepărtează sau îi apropie pe elevi de înțelegerea lecțiilor predate?”.

Un alt subiect la română la simularea Evaluării Naționale de anul trecut a fost o caracterizare a personajului Domnul Preda, din textul lui Cezar Petrescu, în 150 de cuvinte, care să urmărească o serie de elemente indicate.

Subiectele la română și baremul la simularea Evaluării Naționale de anul trecut publicate de Ministerul Educației:

Evaluare Națională – subiecte la română primite la examenul de anul trecut

Subiectele la română la examenul de Evaluare Națională de anul trecut au fost considerate a nu fi pus probleme foarte mari absolvenților de gimnaziu. Elevii care au susținut examenul la Limba română de la Evaluarea Națională 2022 au avut de rezolvat două subiecte, cu mai multe cerințe, la primul dintre ele primind fragmente din „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran și din „Frânturi din viaţa lui Delavrancea” de Cella Delavrancea.

La subiectul al doilea, elevii clasei a VIII-a au avut de redactat un text narativ, de maximum 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Textul trebuia să includă o secvență descriptivă și o secvență dialogată.

Calendar simulare Evaluare Națională 2023

Simularea Evalării naționale 2023 începe luni, 20 martie, cu proba de limba română, continuă marți, 21 martie, cu matematica, și se finalizează pe 29 martie când vor fi publicate rezultatele obținute de elev.

20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă

21 martie 2023: Matematică – probă scrisă

22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor

Calendar Evaluare Națională 2023

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a va începe în 19 iunie, cu proba la Limba română. Primele rezultate vor fi afișate în 28 iunie, iar rezultatele finale vor fi publicate în 4 iulie.

Pentru elevii clasei a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni şi se încheie în 9 iunie 2023.

Calendar Evaluare Națională 2023:

  • 6 – 9 iunie 2023 – Înscrierea la Evaluarea Națională 2023
  • 9 iunie 2023 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
  • 21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
  • 22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 28 iunie 2023 (orele 16:00 – 19:00) – 29 iunie 2023 (orele 8:00 – 12:00) – Depunerea contestațiilor
  • 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
  • 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Media claselor V-VIII, eliminată din calculul mediei de admitere la liceu

Media claselor V-VIII va fi eliminată din calculul mediei de admitere la liceu, astfel că ierarhizarea absolvenților se va realiza doar pe baza mediei obținute la Evaluarea Națională, din anul școlar 2022-2023.

Până acum, media de admitere pe baza căreia s-a făcut înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial s-a calculat ca media ponderată între media generală la Evaluarea Națională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Hotnews.ro va prezenta luni subiectele la română și baremul la simulare Evaluare Națională 2023, imediat ce acestea vor fi disponibile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro