Paul Krugman, laureatul Nobel pentru Economie: SUA risca sa piarda un deceniu de crestere din cauza masurilor luate pe jumatate
Statele Unite risca sa piarda un deceniu de crestere economica daca nu adopta masuri agresive pentru a-si stimula economia si a-si pune la punct sistemul bancar, a declarat Paul Krugman, castigatorul Premiului Nobel pentru economie in 2008, citat de ABC. Economistul a criticat „masurile luate pe jumatate”, despre care a spus ca sunt identice cu cele luate de Japonia in anii ’90.
„Adoptam masuri pe jumatate care fac ca economia sa schiopateze fara sa se redreseze complet, in timp ce aplicam masuri care sustin bancile sa supravietuiasca fara insa sa prospere”, a afirmat Krugman.
„Facem exact ce faceau japonezii in anii ’90”, a declarat Krugman, aflat in vizita la Beijing. „Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca SUA si zona euro vor pierde decenii, asa cum s-a intamplat si in Japonia”, a adaugat economistul.
„Un al doilea pachet de stimulare economica a devenit o necesitate urgenta”, a spus profesorul de la Princeton University, adaugand ca nu intrevede o crestere a numarului de angajari facute de companiile americane in acest an sau anul viitor. Pentru aprilie, rata somajului a atins 8,9% in SUA, cea mai mare cifra din ultimii 25 de ani.
Paul Krugman a declarat ca testele de stres realizate la bancile americane i-au oferit mai mult timp administratiei americane, insa ele „n-au raspuns la intrebarea esentiala daca bancile au suficient capital pentru a-si indeplini rolul principal in economie”.
„Este evident ca administratia nu va lua curand masuri radicale pentru a intari bancile. Pentru a face acest lucru, ei trebuie sa nationalizeze temporar Citigroup si, poate, Bank of America”, a declarat economistul.