Guineea-Bissau: presedintele Vieira a fost ucis de militari
Presedintele din Guineea-Bissau, Joao Bernardo Vieira, a fost ucis luni de militari, la cateva ore dupa asasinarea sefului statului major al Armatei,Tagme Na Waie, a anuntat responsabilul pentru relatii externe al Armatei, Zamura Induta, citat de AFP.
„Presedintele Vieira a fost ucis de armata in momentul in care incerca sa fuga din locuinta sa, atacata de un grup de militari apropiati de seful statului major, Tagme Na Waie”, a precizat Zamora Induta.
Acesta l-a acuzat pe presedintele Vieira ca a fost „unul dintre principalii responsabili pentru uciderea lui Tagme”.
Joao Bernardo Vieira – supranumit „Nino” – in varsta de 69 de ani, a fost presedintele acestei tari din Africa de Vest timp de 23 de ani. El fusese reales in functia de presedinte in 2005, la sase ani dupa terminarea razboiului civil de 11 luni (1998-99) care il alungase de la putere.
„Prin acest act, democratia a fost asasinata”, a declarat luni secretarul executiv al Comunitatii economice a statelor din Africa de Vest (Cedeao), Mohamed Ibn Chambas.
Duminica seara, seful statului major al fortelor armate, generalul Tagme Na Waie, a fost ranit mortal in urma unui atentat cu bomba.
In ultimele luni, tensiunile dintre sefii armatei si presedintele Vieira s-au accentuat.
La inceputul lunii ianuarie, generalul Na Waie a afirmat ca a scapat de o tentativa de asasinat si a acuzat clanul prezidential ca a vrut sa-l ‘lichideze’.
In 23 noiembrie 2008, un grup de militari a atacat resedinta presedintelui Vieira, ucigand doua dintre garzile sale de corp. Presedintele i-a reprosat, la acel moment, generalului Na Waie ca nu a intervenit.
Premierul Carlos Gomes Junior – numit in urma alegerilor legislative din noiembrie, in ciuda divergentelor pe care le avea cu presedintele – a reunit de urgenta Guvernul si a creat o celula de criza.
Statiile de radio erau inchise luni dimineata, din ordinul militarilor.
Loviturile de stat, tentativele de rasturnare a puterii si revoltele au marcat istoria din Guineea-Bissau, fosta colonie portugheza, de la obtinerea independentei, in 1974.
Armata este coloana vertebrala a statului in aceast mic stat rural, considerat drept unul dintre cele mai sarace din lume.