VIDEO Avionul cu probleme la aterizare a ajuns la Timisoara. Niciun pasager nu a fost ranit
Un avion SAAB 2000 apartinand companiei Carpatair a reusit sa aterizeze fortat sambata dimineata pe aeroportul din Timisoara, dupa ce pilotii au acuzat o defectiune a trenului de aterizare. Avionul a aterizat pe un pat de spuma ignifuga, care a prevenit supraincalzirea aeronavei, niciunul dintre pasageri nefiind ranit.
Avionul a survolat timp de aproape doua ore aeroportul, pentru a consuma combustibilul, care s-ar fi putut aprinde in cazul supraincalzirii aeronavei la aterizare.
La bordul aeronavei se aflau 47 de pasageri si patru membri ai echipajului.
Imediat dupa ce turnul de control a fost anuntat ca aeronava se confrunta cu probleme, la putin timp dupa ora 08:00, pe aeroport s-au deplasat 20 ambulante si trei masini de pompieri, care au acoperit pista cu spuma ignifuga.
Avionul, un turbopropulsor Saab 2000, efectua o cursa Chisinau – Timisoara si a aterizat in siguranta, la ora 09:44, fara a suferi avarii. La bordul avionului se aflau 9 italieni, 2 germani, 2 greci, 10 romani si 23 de moldoveni.
Presedintele Carpatair: Sunt mandru ca avem astfel de piloti
Presedintele Carpatair, Nicolai Petrov, a declarat ca, cel mai probabil, incidentul a fost generat de o defectiune la trenul de aterizare.
„Nu am avut probleme cu asimetria, se poate tine botul sus pana scade viteza si dupa se pune botul jos, pe covorul de spuma pregatit de pompieri”.
„Pilotii erau foarte calmi si foarte stapani pe ei. Sunt mandru ca avem astfel de piloti”, a adaugat presedintele Carpatair.
„Aeroportul a actionat si s-a pregatit impresionant de bine, iar echipajul a avut timp suficient pentru a pregati o aterizare de urgenta”, a spus el, adaugand ca toti pasagerii au iesit in siguranta pe usa principala a aeronavei.
Cei doi piloti, cetateni ai Republicii Moldova, aveau 37 si 47 de ani, cu o experienta foarte mare, lucrand de peste 10 ani pentru Carpatair.
Carpatair: Nu suntem o companie low cost, aeronava era intr-o stare excelenta
Petrov a sustinut ca aeronava este intretinuta potrivit tuturor reglementarilor in vigoare, impreuna cu compania SAAB, si se afla „intr-o stare excelenta”.
El nu a putut preciza anul in care a fost fabricat avionul, dar a mentionat ca toate avioanele de acest tip detinute de Carpatair dateaza din 1995, 1998 sau 1999.
Nicolai Petrov a subliniat ca firma pe care o conduce este o companie regionala, care efectueaza zboruri pe distante de aproximativ 1.000 de km.
„Oferim toate serviciile, nu suntem o companie low cost in niciun caz”, a mai spus el.
Ne-am nascut a doua oara – pasager
„Ne-am nascut a doua oara”, a declarat unul dintre pasagerii cursei, imediat dupa aterizare.
Pasagerii nu au fost informati ca exista o problema tehnica, ci ca aterizarea intarzie din cauza conditiilor meteo.
Procedura este standard, sustin expertii, si are drept scop evitarea panicii inutile la bordul aeronavei.
Carpatair: Aeronava nu este avariata si poate fi repusa in serviciu destul de usor
Aeronava a avut probabil o defectiune la trenul de aterizare, intrucat nu i-a iesit roata de bot, a declarat Nicolae Petrov, presedintele Companiei Carpatair, careia ii apartine avionul.
„N-am avut nicio victima, pasagerii au iesit in siguranta pe usa din fata, fara sa se declanseze o evacuare de avarie”, a declarat presedintele Carpatair.
Nicolae Petrov a declarat ca avionul a fost pilotat de comandantul Iurie Oleacov, care are in jurul varstei de 37 de ani, si Leonid Babischi, avand in jurul varstei de 47 de ani, ambii fiind piloti cu experienta foarte mare la Compania Carpatair si avand mai mult de zece ani de antrenament.
Avionul a aterizat fara incidente
Pasagerii au iesit pe usa din fata