Sari direct la conținut

Referendum in Elvetia, pe tema romanilor si bulgarilor, cu consecinte uriase la nivelul UE

EurActiv.ro

Elvetia voteaza duminica, 8 februarie, pentru a decide daca permite romanilor si bulgarilor sa lucreze liber in tara cantoanelor. Dar referendumul ar putea avea consecinte mult mai mari decat acceptarea sau nu a cetatenilor din cele doua tari estice in Elvetia: acordurile comerciale dintre aceasta tara si UE sunt conditionate de un raspuns care sa nu incalce principiul non-discriminarii, promovat de UE.

Referendumul de duminica are ca subiect extinderea libertatii circulatiei in Elvetia si pentru Romania si Bulgaria, dupa ce, pana acum, celelalte 25 de state membre s-au bucurat de acest drept. Referendumul va decide insa asupra confirmarii libertatii de circulatie a tuturor cetatenilor UE. Intrebarea referendumului a fost formulata in asa fel incat elvetienii sa raspunda cu ‘da’ sau ‘nu’ daca doresc ca cetatenii tuturor celor 27 de state membre sa se bucure de dreptul de a munci si studia in Elvetia.

Iata textul intrebarii: „Acceptati decretul federal din 13 iunie 2008 in legatura cu aprobarea reinnoirii acordului dintre Elvetia si Comunitatea Europeana si statele membre ale acesteia, despre libertatea de circulatie a persoanelor si in legatura cu aprobarea si inceperea protocolului care extinde acordul libertatii de circulatie si la Bulgaria si Romania?” (cf. Cancelariei Federale).

Ambasadorul elvetian la UE, Jacques de Watteville, a declarat intr-un interviu acordat EurActiv ca, in cazul unui rezultat negativ, tara lui se va pune intr-o situatie dificila in relatiile cu Uniunea Europeana.

Referendumul de duminica are ca subiect extinderea libertatii circulatiei in Elvetia si pentru Romania si Bulgaria, dupa ce, pana acum, celelalte 25 de state membre s-au bucurat de acest drept.

Dar dincolo de aceasta, miza este mult mai mare: intregul fundament legal al relatiilor dintre Berna si Bruxelles. Ca urmare a unei „clauze ghilotina”, negociata de cele doua parti in 1999, principalele acorduri comerciale isi vor pierde valabilitatea ca urmare a incetarii acordului legat de libera circulatie. Iar acesta va deveni nul in cazul unui vot negativ pentru ca UE nu poate accepta discriminari intre cetatenii sai: ‘UE este formata din 27 de state, nu din 25 plus 2’, dupa cum a spus ambasadorul UE in Elvetia, Michael Reiterer.

Articol integral EurActiv.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro