Subiectele Zilei: Copiii supradotati risca sa ajunga infractori; Cat castiga o prostituata; Imprimeria Nationala a Frantei acuzata ca a mituit oficiali Romani; Bancile obligate sa-si spioneze clientii; Presa in pericol; Majorarea salariilor profesorilor ar putea fi acordata in doua transe
Uniunea Europeana acorda Romaniei subventii de aproximativ jumatate de miliard de euro anual, aceste fonduri fiind destinate agricultorilor. Chiar daca banii sunt virati statului roman in euro, acestia sunt platiti de institutiile romanesti fermierilor in lei, la cursul stabilit de Banca Centrala Europeana pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului anterior pentru care este acordat sprijinul. Deci banii pentru 2008 sunt platiti la cursul din septembrie 2007. In acest fel, statul castiga sume importante doar din faptul ca in ultima perioada leul s-a devalorizat foarte mult. Astfel, subventiile acordate pentru anul 2007, dar platite de statul roman abia in 2008, au fost acordate fermierilor in lei, la cursul de 3,34 lei/euro, asa cum a stabilit BCE, scrie Cotidianul.
Romanii care au, de mici, abilitati exceptionale risca sa ajunga adulti ratati sau infractori. Motivul: statul nu stie sau nu vrea sa le fructifice talentul. „Eu am gasit, intr-un sat, un copil de tigan. Nu stia sa scrie, nici sa citeasca, dar ii batea la sah pe toti din scoala. Am mai intalnit unul care abandonase scoala din cauza ca parintii nu aveau bani. Dar copilul acela avea un avans de opt ani fata de cei de varsta lui“, spune profesorul Florian Colceag, presedintele Asociatiei IRSCA Gifted Education (organizatie nonguvernamentala care se ocupa cu sprijinirea si promovarea copiilor supradotati). Un studiu realizat de Universitatea din Connecticut arata ca 50% dintre copiii foarte inteligenti fie ajung infractori, fie se rateaza social. Daca IQ-ul lor este de 200, nu-si gasesc un corespondent cu care sa comunice printre colegii cu IQ de cel mult 120. „Copiii foarte inteligenti au starnit intotdeauna invidia colegilor, asa ca foarte multi au probleme de adaptare sociala. Si asta e valabil si in Romania“, explica profesorul, scrie Evenimentul Zilei.
Justitia franceza suspecteaza Imprimeria Nationala din aceasta tara ca, la inceputul anilor 2000, ar fi platit comisioane in Romania, pentru a obtine un contract in valoare de 20 milioane de dolari, potrivit mai multor publicatii franceze. Este vorba despre contractul incheiat in 2003 cu Ministerul Finantelor din Romania pentru introducerea unui sistem informatic care sa eficientizeze activitatea in administratiile fiscale. Contractul s-a derulat prin Imprimeria romana, dar nu a fost respectat de francezi, motiv pentru care, incepand cu 2006, acestia au fost executati silit, dupa cum ne-a explicat Dan Docan, fostul director al Imprimeriei Nationale. Pana acum presa franceza nu a facut publice insa nici valoarea comisioanelor si nici numele oficialilor din Romania care le-ar fi primit. Cert este insa faptul ca atribuirea contractului s-a facut in 2003 prin ordonanta de urgenta emisa de guvernul condus de Adrian Nastase. In acea vreme, secretar general al Guvernului era Serban Mihailescu, zis „Miki spaga”, implicat in numeroase scandaluri de coruptie. Intamplator sau nu, in perioada respectiva Mihailescu, actual deputat PSD, a fost decorat de ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne, cu Ordinul National Legiunea de Onoare in grad de Ofiter, „pentru merite deosebite”, afirma Romania Libera.
Daca esti o tanara sexy si ti-ai lasat moralitatea la amanet, poti face fata crizei financiare cu brio. Asa procedeaza, in Romania, circa 12.000 de femei. Si cum frumusetea este relativa, castigul difera. Prostituatele investesc si culeg un profit pe masura. Ca sa devii vanzatoare de placeri trebuie sa faci cativa pasi. Si aici vorbim de femeile care se imbogatesc rapid din cea mai veche meserie. In primul rand trebuie spus ca, desi pe strazile tarii e penurie de prostituate, internetul face ravagii. Lunar, o prostituata scoate din buzunar circa 1.000 de euro. Profitul insa este fantastic. Pretul pentru o ora cu o prostituata care se respecta si care a facut toate investitiile enumerate mai sus este de 70 de euro. Tanara are zilnic minimum doi clienti, iar in weekend, circa zece. Asta inseamna ca, lunar, femeia strange 5.200 de euro, profitul fiind de 4.200 de euro, informeaza Gardianul.
Angajatii bancilor se vor „infiltra” in viata privata a clientului, fiind obligati, potrivit literei f a articolului 16 din regulamentul BNR, sa stie „circumstantele personale” ale consumatorilor de servicii bancare si sa acorde atentie sporita informatiilor provenite de la terte parti in legatura cu clientii. Datele personale, cat si cele privind adresa mentionata in declaratiile facute, care nu se pot proba cu documentele necesare, se vor verifica chiar si prin observarea directa a domiciliilor, scrie Gardianul.
Cabinetul Boc vrea sa sparga in doua „Legea lui 50%“. Potrivit unor surse guvernamentale, salariile dascalilor vor fi majorate in ianuarie si octombrie, cu cate 17%. Majorarea de acum este data ca sigura, insa cea din toamna depinde de criza: se va aplica daca nu cade economia. Surse din partea sindicatelor Educatiei confirma ca in ultimele zile, neoficial, li s-a adresat aceasta propunere. Ministrul Educatiei, dna Ecaterina Andronescu, nici nu confirma, nici nu infirma aceste informatii, declarand in continuare ca a primit din partea ministrului Finantelor asigurari ca in proiectul de buget s-au cuprins solicitarile Ministerului Educatiei. In ceea ce priveste pensiile, ministrul Muncii a promis ieri ca punctul de pensie va ajunge 45% din salariul mediu pe economie din luna imediat urmatoare adoptarii Legii bugetului, scrie Gandul.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, afirma ca bacalaureatul si tezele unice au ajuns sa fie examene nerelevante. Ecaterina Andronescu si-a stabilit prioritatile mandatului sau. Printre acestea se numara introducerea criteriilor de performanta in educatie, concomitent cu majorarea salariilor, scrie Adevarul.
Cainele lui Tiriac a mancat aproximativ 6 grame de cocaina Radu Eugen Nastase, presupusul furnizor de droguri al lui Ion Ion Tiriac, a fost audiat ieri de magistratii Curtii de Apel, in fata carora a declarat ca, la un moment dat, cainele lui Tiriac ar fi mancat drogurile destinate stapanului. Eugen Nastase a precizat ca persoana care lua drogurile de la el pentru a i le duce lui Ion Ion era Robert Mircea Sandu. Insa intr-o seara, dupa ce Robert Mircea Sandu a „livrat” peste gardul casei din Pipera a lui Ion Tiriac, intr-un pachet de tigari, 4-6 grame de cocaina, cainele a mancat pachetul. Acest fapt ar fi fost scos la iveala chiar de junior, care la 10 minute dupa livrarea nereusita a sunat din nou furnizorul, pentru a-i aduce alta doza. Desi martorul a sustinut ca niciodata nu s-a intalnit cu Tiriac junior, pentru a-i vinde droguri, stia ca el este destinatarul cocainei de la Robert Mircea Sandu. Nastase a precizat ca l-a vazut o singura data pe Ion Ion, in toaleta clubului Office, si in acel moment Alexandru Tiriac avea in mana un plic cu praf alb, afirma Curentul.
Criza financiara si tabloidizarea presei submineaza serios sansele de supravietuire a jurnalismului decent argumenteaza Alexandru Lazescu in Criza, jurnalismul si jurnalistii. „Pentru ca ceea ce ne ofera, de pilda, televiziunile de stiri care nu fac decit sa plimbe obsesiv pe ecran personaje gen Codrin Stefanescu, Ion Ghise, Lavinia Sandru, Silviu Prigoana, Victor Ciorbea si altii ca ei care fara sa se priceapa la multe dintre subiectele in discutie isi dau nonsalant si de acum previzibil cu parerea despre orice, nu are de fapt nimic de a face cu ideea de jurnalism. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca multe dintre ziarele si televiziunile „cu firma” trateaza in cea mai mare parte lamentabil, intr-un registru primitiv populist, actuala criza economica sau subiecte externe, precum razboiul din Gaza sau inaugurarea mandatului lui Barack Obama. Ce ne asteapta in continuare? Sansele de supravietuire a jurnalismului decent sint mai plapinde ca oricind. Pe un teren oricum destul de infestat de nepricepere si interventionism patronal, principalii vectori media, afectati in mod evident de peisajul economic general, risca sa se comporte in si mai mare masura ca un soi de goarna caricaturala ale unor interese punctuale mai degraba, decit ca exponenti ai interesului public, asa cum pompos se autointituleaza la tot pasul”. (Integral in Ziarul de Iasi).