Sari direct la conținut

Opinii pe net: Orban singur acasa; Criza politica si politica crizei; Vi se pare mult?

HotNews.ro

In editorialul „Orban, singur acasa„, Florian Bichir vorbeste despre PNL ca fiind un partid ce se „comporta de parca ar fi iesit din istorie, neintrand in parlament”. „Altfel nu se poate explica de ce nu se aude in peisaj nicio vorbulita de liberal. O fi din cauza oboselii cronice pe care au acumulat-o in cei patru ani la guvernare? Sau din cauza mahnirii ca nu mai sunt in Piata Victoriei? Oricare ar fi motivul, PNL a inceput noul ciclu electoral palid, ca sa nu-i spunem aidoma unor ilegalisti comunisti. Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu si-a facut bagajele si isi bronzeaza piciorul beteag pe un iaht, lui Cristian David mobilul ii raspunde in araba… Pe scurt, toata floarea liberala, manunchiul acela de lideri care ne-au zgariat retina timp de patru ani, a disparut, ca si cum nici nu ar fi existat. Ca un vis urat, ca un cosmar”. Citeste articolul integral in EVZ.

Ovidiu Pecican comenteaza in editorialul sau „Criza politica si politica crizei” situatia in care se afla Romania care, mai degraba, se confrunta cu o criza politica, decat una economica. „Raman la ideea ca deocamdata, atata cat este, criza noastra nu este in primul rand economica, ci una politica. Semnele sunt indubitabile in acest sens si ele nu dateaza de ieri, de la ultimele alegeri. Un prim semn, alarmant, desi ascuns cu vigilenta de cei care ar fi trebuit sa il ia in seama, este masiva neprezentare la vot a cetatenilor. Oricat de legal ar fi alesi politicienii care alcatuiesc Parlamentul, Guvernul si sistemul vizibil de protagonisti ai scenei decizionale romanesti, toata aceasta lume de agitati si importanti este emanatia – vorba lui Ion Iliescu – unei minoritati. Ceilalti s-au retras in loje, in stal, pe la balcon, si asteapta. Iar aceasta asteptare infrigurata nu trebuie interpretata ca vot orb de incredere si suport popular, ci tocmai in opusul acestora: neincredere si vigilenta acuta, dezamagire si frustrare cu pumnii stransi”. Citeste articolul integral in Romania Libera.

Daniel Oanta vorbeste in editorialul sau „Vi se pare mult?” despre nivelul ridicat la care a ajuns euro fata de moneda nationala. „Deprecierea leului la nivel-record reflecta fuga capitalurilor straine din economia romaneasca. Criza economica mondiala e principalul vinovat, dar nici prestatia guvernului Boc nu-i de lepadat. Puneti-va in pielea unui nerezident si ganditi-va ce motive ati avea sa va tineti banii in Romania. Euro nu este moneda noastra. Repetarea acestui adevar banal nu este deloc inutila, indeosebi pentru cei scandalizati de evolutia cursului de schimb. Stabilitatea paritatii dintre leu si valuta, dezideratul nu numai al celor imprumutati in euro, care resimt dureros riscul valutar, nu depinde, in pofida impresiei generale, de persoana dlui Mugur Isarescu. Nu exclusiv. Intamplarea face ca actualul nivel al cursului euro/leu sa se intoarca la cotatiile de la inceputul anului 2004, prilej de interesante reflectii”. Citeste articolul integral in Cotidianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro