Standard&Loser’s: Budapest, aaa, Bucharest? (de Daniel Oanta)
Ratatii de la Standard&Poor’s inca mai dau note statelor dupa ce au nenorocit milioane de investitori cu lipsa lor de prevedere. Inutilii de la agentia de rating au penalizat Romania pentru ca, din avion, ce mi-e Budapest, ce mi-e Bucharest.
Lumea s-a intors cu susu-n jos. De parca nu era de-ajuns balamucul intern iscat nu atat de majorarea salariilor bugetarilor, cat de procentul angajat de politicieni, suntem penalizati si de alti ratati dovediti pe plan international. S&P a intrat deunazi in concertul international de analize fugare asupra Romaniei, in trena altor faliti celebri ai finantei mondiale precum Goldman Sachs si Barclay’s, care ne canta prohodul de luni intregi, unii dintre ei disperati ca euro nu mai urca odata peste 4 lei. Judecatori la nivel global ai starii financiare, angajatii de la Standard&Loser’s s-au descalificat total si iremediabil pentru ca nu le-a sarit in ochi cand trebuia continentul american. N-au vazut nici padurea, nici copacii, de pilda AIG, compania care taman a papat aproape 100 de miliarde de dolari din banii contribuabililor americani, a stat cu rating triplu. Asta pana a aparut stirea cu falimentul in ziare.
Precum cei de la Goldman Sachs, fosta cea mai mare banca de investitii din lume transformata in holding bancar scos si el la mezat si care zilele astea mai sug niste miliarde de dolari proaspat tipariti de FED, si astia de la S&P ne trateaza regional. Sa ne amintim cum Goldman Sachs ne plasa pe locul doi ca vulnerabilitate dupa Ungaria intr-un raport publicat la tanc dupa ce atacul asupra forintului a reusit, iar cel asupra leului era in plina desfasurare, dar, vai, fara succesul scontat. Expertii in derivative care au umplut lumea de laturi financiare estimate a depasi PIB-ul mondial, si banci beneficiind de ajutoare de stat facandu-si de cap pe piata valutara din Romania ne dau lectii deschise de economie. Si mai umplu de jena si banci locale coplesite de importanta clientilor londonezi. Vecinii unguri (n-am nimic cu ei in afara de coincidenta ca unii politicieni ai nostri incearca sa-i imite ca niste papagali in ce priveste politica salariala) sunt la mana FMI.
Asta nu-i impiedica pe oamenii cu standarde dubioase de la S&P sa considere Ungaria mai sigura pentru investitii si mai solvabila la imprumuturi decat Romania. Dupa S&P sau poate chiar din cauza comunicatului de downgrade, trei gazete internationale, precum ,,The Economist’’, a caror audienta in lumea financiara este echivalenta ,,Pravdei’’ in fosta URSS, ne baga cu forta clienti la Fondul Monetar International dupa care dau erate in colt de pagina. FMI insusi se vede nevoit sa dezminta informatia, nu ca institutiei nu i-ar placea dupa ani de somaj tehnic si dificultati banesti rezolvate cu vanzarea unor lingouri de aur (un standard solid de altfel) sa hartuiasca niscaiva state in plus cu niste acorduri Stand By. Pentru ca am ajuns aici sa citam, pentru Draga Stolo intru amintirea vremurilor cand parea 95% macroeconomist si poate doar 5% politruc, din comunicatul FMI frate cu Banca Mondiala de unde a incasat un frumos salariu poate nemeritat: FMI recomanda Romaniei reanalizarea legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, deoarece ar putea afecta puternic competitivitatea economei romanesti si stabilitatea macroeconomica.