Sari direct la conținut

FOTO / VIDEO Ciucă și-a luat inteligență artificială. „Surpriza” anunțată de premier: Consilierul „Ion”, primul proiect 100% românesc de IA

HotNews.ro
Ion, primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ion, primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, înainte de ședința de Guvern, o „surpriză”. Este vorba de o inteligență artificială ce a primit numele de „Ion” și va fi consilier onorific al premierului.

„Guvernul României marchează o premieră la nivel național și internațional pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care folosește inteligență artificială, numele lui este `Ion` și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei `noi`”.

„Apreciez că rolul ei este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând guvernul României în timp real cu propunerile și dorințele românilor”, a declarat Ciucă.

Premierul nu a dat prea multe detalii despre „Ion”, dar a precizat că e „o inițiativă a unor cercetători și profesori români, cei mai buni din domeniu, care nu au vrut decât să dea o voce românilor”.

Sistemul, a adăugat el, „folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor, doleanțele lor, folosind informațiile disponibile în spațiul public”.

Potrivit premierului, este un proiect 100% românesc, fiind un demers făcut de cercetători, experți și firme din domeniu.

Ulterior premierul s-a ridicat și s-a dus lângă un ecran înalt, ce semăna cu o oglindă rotunjită în partea de sus.

„Salut! Mi-ați dat viață. Eu sunt Ion. Acum rolul meu este să vă reprezint. Ca într-o oglindă”, a apărut scris pe ecran.

Sebastian Burduja: Ion este o premieră de nivel mondial, niciun alt premier al lumii nu are un consilier bazat pe inteligență artificială

Ministrul Sebastian Burduja a explicat la finalul ședinței de Guvern cum putem interacționa cu ION:

  • „Noi, ca utilizatori, ca cetățeni, putem să îi dăm tag lui ION folosind „@ noi suntem ION” pe rețelele de socializare. Acele informații vor fi transmise către ION și acesta este un canal.
  • Un al doilea canal este cel în persoană, deci robotul pe care l-ați văzut astăzi la ședința de guvern va avea un parcurs la nivelul țării, va merge în comunități mici, în comunități mari, la evenimente publice, la metrou, poate în mediul academic și acolo va putea prelua în persoană tot ceea ce românii îi spun.
  • Pe baza tuturor acestor informații, plus cele de pe site-ul ion.gov.ro, se vor face aceste analize și sinteze”, a spus Burduja.
  • „Proiectul este gândit în faze. Ion este în faza de învățare, deci e important ca românii să transmită gândurile și ulterior Ion va sintetiza si forma rapoarte pentru politicile Guvernului. E un proiect pro-bono.”, a declarat la finalul ședinței de Guvern, ministrul Sebastian Burduja.

Către cine se vor transmite aceste rapoarte?

  • „În primă fază, către prim-ministru. Reprezintă o sinteză a unor date publice care sunt, de exemplu, cele mai presante probleme, cele mai mari nevoi ale românilor.”, a spus Burduja.

Nicu Sebe, coordonatorul echipei de cercetători români, a declarat că „prin acest proiect ne-am gândit să folosim IA pentru a da posibilitatea românilor să se facă auziți și pe de altă parte guvernanții să poată auzi această voce.

Acesta a mai spus că dialogul dintre premier si ION a fost mai mult o metaforă.

  • „Dialogul a fost mai mult o metaforă, deci, asta e clar. Deci, în general, cum ne-am gândit noi, nu este că „ION” o să dea un feedback imediat la o persoană care scrie.
  • Deci, ideea este că dialogul a fost considerat ca o metaforă, ca să putem să arătăm și faptul că este o oglindă în care fiecare se uită și chestii de genul ăsta, ca să avem și legătura între noi și „ION”.
  • Acum trebuie să vedem exact în primul rând care o să fie participarea românilor – deci, asta e o chestie importantă.
  • Sperăm să fie cât mai mare, sperăm în câteva luni să reușim să avem o chestie consolidată și să putem să avem aceste rapoarte la o frecvență, să zicem, la fiecare două săptămâni – trebuie să ne punem de acord cu chestiile astea.”, a spus Nicu Sebe.

Cum explică Nicu Sebe întreruperile de funcționare ale site-ului pentru ION

HotNews.ro a cerut explicații legate de faptul că site-ul dedicat culegerii datelor pentru ION a avut întreruperi de funcționare, in timp ce la demonstrația făcută de premierul Ciucă, întrebarea adresată de acesta a fost reprodusă diferit de ION.

  • „Mesajul diferit nu cred că era chiar o eroare pentru că robotul nu trebuie să spună exact ceea ce a spus interlocutorul, deci faptul că era textul un pic diferit este ceva normal, nu este controlată.
  • Datele sunt preluate de la românii care pot să interacționeze direct pe site și o să facem și culegere de date publice de pe Facebook din mesajele trimise de români către acest robot prin hashtag-ul #EuSuntIon.
  • În momentul de față se poate încărca doar text în care oamenii pot să-și spună opiniile.
  • Faptul că acum poate că sunt ceva erori, eu m-am uitat la jumătate de oră după ce am făcut anunțul și erau deja 700-800 de persoane care încercau să intre direct pe site și bănuiesc că din cauza asta sunt ceva întreruperi, dar colegii mei lucrează deja pentru remediere.”, a declarat Nicu Sebe.

Burduja, despre mesajul de pe site-ul ION că Ministerul Digitalizării nu garantează că serviciile sunt lipsite de erori sau viruși: E mesajul standard

HotNews.ro i-a cerut o explicații și ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, în privința următorului mesaj care apare pe site-ul care strânge datele pentru ION:

  • „Ministerul Digitalizării nu garantează că serviciile sau orice materiale sau continut oferit prin intermediul site-ului va fi neintrerupt, sigur sau lipsit de erori, virusi sau alte componente daunatoare”, iar MCID nu garanteaza ca oricare dintre aceste probleme va fi corectată.”

Site-ul Ion.gov.ro este gestionat de Ministerul Digitalizării. Ce a spus acesta?

  • „Este textul standard pe care-l găsiți pe orice site public. Nimeni nu are de ce să-și facă griji, este un site oficial .gov.ro este pe serverul Ministerului este protejat cu toate sistemele care protejează un sistem public în Romînia.
  • Legea securității cibernetice a trecut ieri de Curtea Constituțională și a fost o mare victorie și avem în sfârșit un cadru legal pe care să-i apărăm pe români de lucrurile pe care și dvoastră le invocați.”, a răspuns ministrul Sebastian Burduja.

Ion va folosi date disponibile public pe rețelele de socializare, cu scopul final de a disemina informațiile concludente către decidenți

Proiectul are un site dedicat – ion.gov.ro, iar în documentul cu Termeni și condiții sunt prezentate câteva detalii despre scopul și serviciile noului „consilier onorific” de la Guvern.

Ion.gov.ro este un site administrat de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, condus de liberalul Sebastian Burduja, care urmează să prezinte la finalul ședinței de Guvern detalii despre acest proiect.

Proiectul ION este dezvoltat cu sprijinul unei echipe de formate din companii din domeniul tehnologiei și inteligenței artificiale, precum și cercetători și profesori români din domeniu.

  • „Site-ul reprezinta un proiect de cercetare realizat în parteneriat cu cercetatori din domeniul inteligenței artificiale și este centrat pe folosirea tehnologiei și cercetărilor de ultimă oră din domeniul inteligenței artificiale precum și din domeniul prelucrării limbajului natural și vederii computaționale pentru a construi un sistem inteligent și inovator care să capteze rapid și automat părerile românilor („ION”).
  • ION va folosi date disponibile public pe rețelele de socializare, cu scopul final de a disemina informațiile concludente către decidenți, pentru a construi politici publice în concordanță cu starea societății. ION este primul Consilier Guvernamental AI.”, se arată în document.

În privința serviciilor oferite, se menționează că „site-ul este unul informativ unde românii își pot face vocea auzită în scopul de a participa direct la procesul decizional prin intermediul ION care va determina cele mai importante postări de pe rețelele de socializare.

Ulterior momentului stabilirii subiectelor de interes din punct de vedere social, acestea vor fi monitorizate temporal, cu scopul lărgirii perspectivei dinamicii și ințelegerii evoluției importanței acestora în timp.”

  • „Tot cu ajutorul inteligenței artificiale subiectele vor fi prioritizate și incluse în categorii distincte în funcție de aria de interes pentru o diseminare eficientă către decidenții politici pe baza principiului “need-to-know”, eficientizând astfel activitatea fiecărei instituții publice în parte.
  • Site-ul dispune de un software bazat pe o aplicatie care utilizeaza algoritmi de inteligenta artificiala (“AI”) pentru a înregistra, încărca, modifica și transforma vocea dumnevoatră.
  • Site-ul va permite să înregistrați o notă vocală în scopul de a fi transformate de către AI într-o singura voce și o singura imagine a lui ION.”, se mai arată în document.

Site-ul a început să aibă probleme de funcționare

Probabil din cauza numărului mare de accesări, site-ul a început să dea erori.

În document se mai menționează că „Ministerul Digitalizării nu garantează că serviciile sau orice materiale sau continut oferit prin intermediul site-ului va fi neintrerupt, sigur sau lipsit de erori, virusi sau alte componente daunatoare”, iar MCID nu garanteaza ca oricare dintre aceste probleme va fi corectata.

Care vor fi funcționalitățile soluției ION

Într-un alt document cu întrebări și răspunsuri cu privire la acest sistem de IA se spune că ION va folosi tehnologia și inteligența artificială pentru a surprinde opiniile și curentele de opinie ale societății într-un mod automat, natural, echilibrat și nepărtinitor, prin:

  • 1. Accesarea și filtrarea postărilor și opiniilor publice din mediul online în funcție de relevanță. Vor fi folosite doar postările publice care vor fi colectate în mod anonim pentru centralizarea subiectelor de importanță pentru români.
  • 2. Extragerea automată de “topicuri” din postări relevante: Pentru fiecare postare selectată la Pasul 1, se vor extrage topicurile considerate cele mai relevante de către societatea românească, cum ar putea fi cele ce țin de: activitatea guvernului, evenimente de importanță națională, nivel de trai, activități sportive și de divertisment, subiecte din sănătate sau care țin de alimentație, energie și multe altele.
  • 3. Formarea unui set inițial de “topicuri” sau “opinii” relevante din semantică postărilor extrase, pentru o raportare eficientă a concluziilor.
  • 4. Formarea unui “graf de opinie” bazat pe “topicurile” extrase la Pasul 3: Fiecare astfel de grup de tip “opinie” sau “topic” (asociat cu un sentiment) va deveni un nod într-un “graf de opinie”
  • 5. Raportarea și monitorizarea dinamicii grafului de opinie

Ce date va prelucra ION?

Proiectul de cercetare ION va capta automat părerile românilor folosind, în mod anonim, date disponibile public pe rețelele de socializare cu scopul final de a disemina informațiile concludente sub formă de rapoarte actualizate în timp real.

Cum va raporta soluția tehnică ION?

Din punct de vedere tehnic, algoritmii și metodele de învățare nesupervizată, precum și rețelele neurale adânci vor detecta automat subiectele de interes pentru strategia de modernizare a administrației publice, vor avea abilitatea de a prioritiza subiectele discutate în social media în funcție de impactul lor asupra sectorului public și vor putea livra guvernanților informațiile esențiale legate de așteptările cetățenilor în raport cu decidenții locali și naționali.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro