Legea nu permite ca ANCOM să blocheze TikTok. APTI: „Suspendarea unui mijloc de comunicare cu peste 8 milioane de utilizatori români ar fi o măsură de cenzură inacceptabilă”
Reprezentanții ANCOM au confirmat la începutul unui întâlniri avute joi cu organizațiile neguvernamentale că nu au nici măcar posibilitatea legală să ceară blocarea aplicației TikTok pe teritoriul României, transmite organizația neguvernamentală Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI), într-un comunicat de presă.
Clarificarea a venit după ce organizațiile participante au cerut lămuriri privind declarația făcută de vicepreședintele ANCOM, Pavel Popescu, care anunța miercuri că va cere blocarea TikTok. Între timp, Popescu a revenit asupra afirmațiilor.
La întâlnirea cu ANCOM, ONG-urile au atras atenția instituției asupra importanței garantării de către autoritățile statului român a respectării dreptului fundamental la libertatea de exprimare.
„În primul rând, și cel mai important, suspendarea unui mijloc de comunicare cu peste 8 milioane de utilizatori români ar fi o măsură de cenzură inacceptabilă, indiferent de numele platformei, cine o deține, și ce mesaje (ilegale sau nu) se exprimă acolo si inclusiv dacă ar fi avantajat un candidat (cum pare că susține comunicatul CSAT de azi). Blocarea oricărui website este o măsură de intruziune majoră în exercitarea dreptului la liberă exprimare, conform practicii CEDO”, a transmis APTI.
Astfel, autoritățile sunt obligate să dovedească dacă un mijloc de comunicare sau altul a încălcat sau nu legislația în vigoare iar măsura de sancționare decisă de autorități trebuie să respecte principiul proporționalității, pentru a putea fi considerată a fi necesară într-o societate democratică, subliniază APTI, iar blocarea în totalitate a unei platforme ar trece cu greu acest test al proporționalității sancțiunii, mai ales în lipsa unor măsuri intermediare.
„În al doilea rând, conform legislației în vigoare, ANCOM nu are competența legală de a cere blocarea vreunei platforme online mari (lucru confirmat de comunicatul de presă de astăzi a ANCOM). ANCOM poate cel mult cere investigarea problemelor, așa cum am detaliat acum două zile în scrisoarea noastră deschisă”, subliniază APTI.
CSAT acuză că TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu, fără a-i da numele
În comunicatul de presă transmis la finalul ședinței CSAT convocate de Iohannis se menționează că „un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”.
Conform sursei citate, membrii CSAT au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să facă de urgență demersuri necesare, conform competențelor legale, „pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința Consiliului”.
CSAT nu îl menționează cu numele pe Călin Georgescu în comunicatul de presă.