Cum explică Marcel Ciolacu prezența lui la ședința CSAT, deși a fost implicat direct în alegeri: „Mi s-a transmis că este normal”
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, înainte de şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că a întrebat dacă poate participa la şedinţa CSAT, în contextul în care a fost implicat direct în cursa pentru cea mai înaltă funcție în stat, şi că i s-a transmis de la secretarul instituției că „este normal”, pentru că în acest moment nu mai este candidat, ci doar șef al Guvernului.
„CSAT nu ia nicio decizie, CSAT-ul informează. Am şi întrebat dacă e normal ca să particip la şedinţa CSAT şi mi s-a transmis de la secretarul CSAT că este normal, pentru că nu mai sunt în acest moment candidat şi sunt prim-ministru şi trebuie să particip să iau act de informare”, a spus liderul PSD, citat de News.ro.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care are pe agendă analiza unor „posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C suport pentru procesul electoral”, a început joi, de la ora 14.00, la Palatul Cotroceni, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis.
La şedinţa CSAT participă premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, directorul SIE, Gabriel Vlase, un reprezentant al SRI, şeful SMAp, Gheorghiţă Vlad, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea, potrivit imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis, miercuri, că, anul trecut, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influenţare a opiniei publice şi proceselor decizionale prin intermediul reţelelor sociale.
De asemenea, DNSC a transmis că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.