Sari direct la conținut

Cotidianul: Becul din casa ne poate face mai destepti si mai sanatosi

Cotidianul

Tendintele in industria sistemelor de iluminat vor pune accent pe aspectele biologice, vizuale si emotionale ale oamenilor, dar sa fie, in acelasi timp, si mai eficiente din punct de vedere energetic. „Noile cercetari in ceea ce priveste iluminatul arata ca lumina nu influenteaza doar centrii vizuali, ci chiar intregul corp. Lumina influenteaza diferiti hormoni in creier, unde glanda pineala joaca un rol important in controlul somnului, printr-o substanta care este eliberata in singe atunci cind este lumina slaba sau intuneric“, a explicat suedezul Tommy Goven, lighting designer, care a prezentat cercetarile si tendintele din domeniul iluminatului in cadrul unui eveniment organizat la Universitatea de Arhitectura din Bucuresti de publicatia ,,Lighting Design’’.

Cind lumina este foarte puternica, glanda suprarenala produce hormonul de stres si asigura starea de atentie. „In ultimii ani au fost facute studii despre modul in care spectrul luminii naturale sau artificiale afecteaza suprimarea hormonala si felul cum culorile si distributia luminii in cimpul vizual produc efecte emotionale oamenilor“, spune Goven. In momentul de fata se vorbeste foarte mult despre becurile economice. Insa „daca alegem becurile aiurea, ne bruiem practic activitatea cerebrala si elanul de munca. De exemplu, intr-un birou, lucrul cu monitorul si cu tastatura de obicei are cerinte mai mici de iluminare decit lucrul cu hirtiile“, precizeaza Doru Calangea, manager la DEMCO Lighting.

Si culoarea este importanta in desfasurarea optima a activitatii. Culorile calde sint recomandate cind se doreste realizarea unui mediu placut, relaxant si stimulativ intr-o incapere. Lumina calda este folosita cu precadere in zonele cu climat rece. Lumina rece se preteaza zonelor cu lumina calda naturala si in locurile unde se cauta ca aceasta sa exercite un efect calmant – in institutii de tratament, pentru persoanele cu probleme psihice. „Lumina rece se foloseste pentru a suplimenta lumina zilei, atunci cind este nevoie, iar lumina calda, in timpul serii si al noptii“, explica Doru Calangea.

Pentru a-si monta lumina conform noilor tendinte, proprietarul unei case nu plateste nimic, „pentru ca nimeni nu da bani pentru consultanta in lighting design“, spune Doru Calangea. Managerul explica faptul ca „oamenii se duc la o firma, de unde isi cumpara corpuri de iluminat si gata. Doar mall-urile au platit consultanti de afara, dar au montat tot din Romania corpurile de iluminat“.

Integral in Cotidianul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro