Semne de responsabilitate guvernamentala
Cea mai vehementa critica , pe care mi-o mentin, se refera la iresponsabilitatea maririi pensiilor fara acoperire in venituri bugetare viitoare.
De asemenea, guvernul s-a balbait de multe ori pe an cu noi taxe, cu reveniri de taxe, cu taxe aplicabile retroactiv. Din punct de vedere al predictibilitatii sistemului fiscal, actualul guvern a demonstrat a fi chiar mai incompetent decat guvernul PSD din 2000 – 2004. Ultima isprava: introducerea TVA, azi, pentru PFA-uri care depasesc o cifra de afaceri de 35.000 de euro.
Insa cateva semne de responsabilitate guvernamentale incep sa se vada. Si este normal ca astfel de semnale sa fie incurajate.
Astfel, Guvernul a rectificat bugetul 2008 cu peste 1 miliard de euro, mentinand deficitul bugetar sub limita de 3% asumata fata de UE.
Economia romaneasca a crescut cu 6.6% in trimestrul 4 al lui 2007, inflatia a depasit 6,5% in 2007 si perspectiva de crestere a inflatie a facut ca BNR-ul sa ridice in urma cu o luna dobanda de referinta de la 8% la 9% pe fondul reducerii sau mentinerii dobanzilor la alte banci centrale (cum ar fi FED-ul din SUA, Banca Angliei sau BCE).
Asadar, un buget dezechilibrat nu ar fi facut decat sa creasca presiunile inflationiste, dusmanul public nr. 1 al economiei.
Guvernul se pare ca a inteles riscurile inflatiei si impactul asupra investitiilor in economie si a economiei in general.
Pentru ca a redus cheltuielile bugetare, Guvernul merita o bila alba.
Comentati articolul pe blogul lui Emil Stoica.