Sari direct la conținut

Antibiotice Iasi – panica nejustificata

HotNews.ro

Metoda aleasa de AVAS de a vinde participatia de 53% pe care o detine la Antibiotice Iasi a atras critici numeroase: de la sindicatul firmei pana la AOAR (asociatia oamenilor de afaceri din Romania), fiind deschisa inclusiv o ancheta parlamentara.

Rolul AVAS este de a privatiza aceasta participatie a statului. Faptul ca privatizeaza Antibiotice Iasi prin licitatie are avantaje, dar si dezavantaje.

Printre avantaje: privatizarea este rapida si transparenta. Pana acum au fost primite peste 50 de scrisori de intentie; ceea ce poate duce la venituri superioare pentru AVAS decat prin vanzari partiale.

Printre dezavantaje: faptul ca cele 53% se vand la pachet inseamna ca firma isi va pierde imediat autonomia pe care o are la actuala si pe care ar avea-o daca nu ar fi un actionar majoritar; asta ar duce – printr-o eventuala de-listare – la slabirea BVB si a posibilitatilor de investitii in Romania intr-o perioada in care apar fonduri de pensii, etc. Asta ar duce la pierderea, in Romania, a unor competente (de ex. manageriale) sau a unor competente dintr-o anumita industrie (in cazul schimbarii obiectului de activitate) sau a unor servicii conexe (de intermedieri financiare, servicii juridice si financiare, etc).

Insa si intr-un caz si in celalalt, oricand un potential investitor poate face o oferta (cu prima) tuturor actionarilor.

Cei care se opun acum privatizarii prin licitatie – in special sindicatele – trebuie sa inteleaga faptul ca rolul AVAS este sa obtina venituri cat mai mari din vanzarea pachetului de actiuni, iar decizia AVAS a fost luata in urma studiului unui consultant independent. O pierdere de venituri din partea AVAS inseamna o pierdere de venituri a tuturor contribuabililor.

Sindicalistii pot fi si ei unii dintre cumparatori. Ei cunosc, poate, cel mai bine care este adevarata valoare a firmei Antibiotice Iasi. La fel si managementul firmei. Nimeni nu-i opreste sa obtina un imprumut de la o banca, suma ce poate fi folosita la achizitionarea actiunilor (si garantarea cu aceleasi actiuni).

Vezi alte materiale pe aceeasi tema si comenteaza subiectul propus de Emil Stoica pe blogul sau.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro