Sari direct la conținut

"Ia-ti cu tine amintirile, dar si gunoiul!“ Nemtii vor ecocamping si in Romania

HotNews.ro

Lasati apa sa curga numai cat e necesar, la barbierit si spalat pe dinti! Calatoriti, daca se poate, cu bicicleta, autobuzul sau trenul! Reduceti gunoiul, cumparand produse cu putin ambalaj! Acestea sunt doar cateva dintre recomandarile asociatiei germane ECOCAMPING e.V, care promoveaza o adevarata „economie de camping“. La recentul targ turistic CMT Stuttgart 2008, ECOCAMPING a fost prezent si la standul romanesc, cu un pliant informativ in limba romana si cu intentiile sale de largire a acceptantei conceptului, in spatiul turistic romanesc.

„Telul nostru este sa protejam mediul, sa crestem siguranta si calitatea turistica in campinguri” ne spune Walter Marco de la ECOCAMPING din Konstanz. El crede ca mai este suficient de facut in directia aceasta, nu doar la nivel de turisti si consumatori, ci si la nivelul politicii de stat si al administratiilor locale.

In fond, se recomanda succint un comportament economic si civilizat in iesirile „la iarba verde”. Acesta poate avea insa nebanuite efecte, la nivel de costuri publice si protectia mediului.

Turism si protectie de mediu, mana in mana

ECOCAMPING e.V. activeaza ca asociatie de sine-statatoare din anul 2002, astfel concretizand un proiect al Fundatiei Internationale Bodensee, care a lansat ideea in 1998. Ea se inscrie pe linia de actiune a unor grupari economice si asociative de nivel federal, cum sunt cele ale firmelor turistice si cluburilor cu profil de camping si caravaning din Germania. Acestora li se alatura organizatii de mediu internationale: Deutsche Umwelthilfe, ACTA, ECOTRANS, Global Nature Fund si Fundatia-Bodensee.

In prezent, 166 de locuri de camping functioneaza sub sigla managementului de mediu

ECOCAMPING, li se vor adauga in 2008 inca o serie, de pe teritoriul Germaniei, Austriei si Elvetiei.

„Speram, si din Romania“ adauga reprezentantul asociatiei, degustand cu mare placere un pahar de vin oferit la seara romaneasca din 18 ianuarie, la standul Biroului de turism romanesc CMT 2008.

Tocmai de aceea, pliantul cu informatiile ECOCAMPING a fost editat, in premiera, si in limba romana, in cadrul unui proiect sustinut din Fondurile Europene pentru Dezvoltare Regionala.

ECOCAMPING e.V. nu lucreaza singura, ni s-a relatat si despre intentia clubului rutier ADAC, de a-si extinde serviciile si asigurarile, pe piata romaneasca. In pachetele de servicii ale ADAC, figureaza si oferta „consultanta de camping si caravaning“, iar in ghidul scos anual pentru camperi, figureaza locurile de camping listate pe piata de profil. Pentru potentialul turist, este o recomandare necesara, riscul de concediu ratat si-l asuma prea putini.

Iarba verde si fara peturi de acasa

Romania nu e inca dezmeticita in ce priveste o politica coerenta de mediu. Cateva ONG-uri, o parte din presa si relativ putini functionari publici, chiar de nivel inalt, au atitudini ferme in privinta protejarii mediului si patrimoniului natural national, deja pagubit si amenintat de mai mari distrugeri. Ezitarile legate de nerusinatul proiect de exploatare al Rosiei Montane sunt un exemplu de abecedar!

Catorva zone intens poluate industrial, li se alatura si traditionale trasee turistice, Delta Dunarii, litoralul, sau ghene neconventionale, de la marginea oraselor. Mai peste tot, peturile cresc ca iarba, iar gunoaiele menajere si deseurile din constructii, aruncate la intamplare, sufoca imaginea pe care incearca Romania sa si-o faca, de „jucator european“.

E nevoie de educatie a cetateanului, a calatorului si a turistului, e vital ca fiecare sa stie ca gunoiul nu se arunca la voia intamplarii, doar fiindca nu e in prispa lui. E nevoie si de o politica ferma, la nivel de stat, in privinta reciclarii ambalajelor de tot felul, inclusiv presiune asupra firmelor care comercializeaza bauturi ambalate, sa-si ia ambalajele inapoi. Chinezii cumpara bine plastic reciclat, poate iesi si o afacere din asta.

Pentru concedii si relaxari neconventionale cat mai aproape de natura, in campinguri, nemtii propun solutii si consultanta, bazate pe mai vechea lor experienta de drumuri europene. E adevarat, nu ne plac lectiile, insa poate ne place sa iesim la iarba verde, ca e verde, si la soare, ca straluceste, neinnecat intr-un nor de fum.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro