Sari direct la conținut

Cei mai iubiti presedinti – Ceausescu, Basescu si Iliescu

HotNews.ro

Invitatii de joi a lui Robert Turcescu la emisiunea 100% (Realitatea TV) au fost senatorul Adrian Paunescu si fostul consilier prezidential, Adriana Saftoiu . Cei doi au dezbatut rezultatul Barometrului de Opinie Publica, dat publicitatii de catre Fundatia Soros. Potrivit acestui studiu, Nicolae Ceausescu este considerat cel mai bun lider politic pe care l-a avut Romania in ultima suta de ani, urmat de actualul sef de stat, Traian Basescu, si de fostul presedinte Ion Iliescu.

Adrian Paunescu a explicat ca „o natiune inteleapta trebuie sa ia din fiecare perioada ceea ce i-a fost de folos”, precizand ca „in sine, perioada comunista nu poate fi nociva, insa lucrurile nu sunt rezolvate in profunzime si asta este problema”. „Pe mine, in 1968, Ceausescu m-a cucerit. Il iubeam enorm si aveam speranta ca va indeplini tot ce promisese atunci”, a adaugat senatorul PSD.

Paunescu a declarat ca nu ar participa la un proces impotriva comunismului. In opinia lui, Ceausescu nu este autorul sistemului, el a dat doar o infatisare sistemului.

La randul sau, Adriana Saftoiu a declarat ca anii de politica postdecembrista si actiunile politicienilor contemporani il mentin pe Nicolae Ceausescu in topul preferintelor romanilor. „Eu am inteles comunismul abia dupa Revolutie, insa nu am sentimentul ca perioada comunismului a fost buna. Comunismul a pervertit niste notiuni fundamentale. Pentru mine comunismul inseamna Partidul Comunist Roman si Ceausescu”.

„Dupa lagarele de la Auschwitz nu a mai existat nazism, insa dupa Revolutia din ’89 a mai existat comunism”, a conchis fostul consilier presidential.

Barometrul de Opinie Publica pe anul 2007, realizat de Fundatia Soros, arata ca Nicolae Ceausescu este considerat cel mai bun lider politic pe care l-a avut Romania in ultimii 100 de ani. Paradoxal, in ierarhia celor mai rai lideri politici, locul 1 este ocupat tot de Ceausescu. Potrivit aceluiasi studiu, majoritatea romanilor considera ca actualul sistem politic este unul ineficient si corupt, cheltuieste resursele societatii si este responsabil de nivelul saraciei din Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro