Se intorc girantii
Girantul este pe cale de a fi reinviat. Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor (CSA) il intoarce de la groapa. Dupa ce bancile au gasit o portita legislativa de a acorda credite fara avans si fara dobinda prin asigurarea riscului de neplata a creditelor, CSA vrea sa limiteze drastic acest lucru.
Daca firmele de asigurari nu vor mai putea sa asigure creditele, atunci persoanele fizice vor fi nevoite sa apeleze din nou la girant.
Persoanele care isi cumpara o polita de asigurare a riscului de neplata a unui credit de consum ori ipotecar nu trebuie sa mai aduca giranti pentru garantarea imprumutului. In acest sens, CSA a inaintat in Parlament un proiect de norme privind limitarea expunerii la riscurile de credite. Pina sa ajunga pe masa de lucru a parlamentarilor proiectul respectiv a fost modificat de doua ori.
Proiectul definitiv este mult mai dur decit variantele precedente.
Astfel, in cazul limita pe care o poate acoperi polita de asigurare a riscului de neplata este de 5.000 de euro, iar in cel al nu poate depasi 50.000 de euro.
De asemenea, nivelul primelor din asigurarea creditelor de consum nu poate depasi 25% din totalul primelor nete subscrise pentru categoria de asigurari generale. In plus, firmele de asigurari trebuie sa-si dezvolte un compartiment specializat care sa se ocupe exact de aceste asigurari.
Dupa aprecierile reprezentantilor firmelor de asigurari, pentru acest lucru societatile au nevoie de minim 30 de zile.
Firmele care nu indeplinesc conditiile de mai sus nu vor mai putea pune in vinzare astfel de polite. In plus, pentru a se incadra in din totalul primelor nete subscrise pentru asigurari generale, bancile vor fi nevoite sa limiteze numarul asigurarilor de neplata a creditului.
Indirect, bancile vor fi nevoite sa ceara giranti daca firmele de asigurari nu vor mai pune in vinzare polite de asigurare a riscului de neplata.
Proiectul de norme a fost promovat in urma negocierilor purtate de Guvern cu Fondul Monetar International. „O parte din restrictii au fost solicitate de catre reprezentantii Fondului Monetar International in contextul demersurilor de incetinire a ritmului cresterii creditelor catre populatie”, sustine Gheorghe Cismaru, vicepresedintele CSA.