Sari direct la conținut

Sex. Viol. Prostitutie.Sexul – un drog tot mai gustat de copii

Desteptarea

„Vine sfarsitul lumii” – ar fi tentati sa spuna batranii, care au vazut multe la viata lor. „Este cool, asa-i modern” – ar putea replica tinerii. Profesorii ezita sa se pronunte, medicii spun ca de vina e mediatizarea excesiva si lipsa de educatie. Sociologii dau dreptate tuturor. Traim alte vremuri, familia nucleara (nepoti, parinti si bunici) nu mai exista decat in comunitatile rurale.

Ocupati cu viata de zi de zi, cu serviciul, parintii (in unele cazuri, numai tatal ori mama) nu mai au timp de copii.

Acestia sunt supusi unui flux intens de informatie bruta. La TV, in ziare, reviste, jocuri video ori pe Internet „sexul” este prezentat in cele mai diferite ipostaze. Copilul este tentat sa experimenteze, sa cunoasca, sa verifice. Scade, prin urmare, varsta primului contact sexual. Fetite de 12-13 ani se duc la cabinet si solicita o intrerupere de sarcina.

Sau la politie sa reclame ca au fost violate. Educatia sexuala in scoli este aproape nula.

O viata sexuala inceputa prea devreme – spun medicii – poate avea consecinte negative atat pe plan psihic cat si fiziologic. Solutia? Medicii spun ca ar trebui legalizata prostitutia. Aceasta exista, dar se practica pe ascuns, fara control medical. Biserica se opune. (R.B.)

Scade varsta primului contact sexual

Medicii specialisti in obstetrica-ginecologie sunt de parere ca inceperea vietii sexuale la varste din ce in ce mai fragede este o consecinta a lipsei de educatie si a influentei mediului social. „Sigur ca a scazut drastic varsta in care tinerii isi incep viata sexuala, afirma dr. Neculai Ciuhodaru.

In componenta sexuala, un rol important il are mediul social, care in prezent este foarte deficitar din punct de vedere moral. Mama a uitat sa mai fie si educator, iar in scoala este greu sa fii elev constiincios. Parintii, in goana lor zilnica pentru rezolvarea grijilor cotidiene, nu mai au timp si de educatie, astfel incat, educatia se face … pe strada sau din filme si de pe Internet.

Informatiile despre sex sunt multe, variate si necontrolate. De aici consecintele”.

De aceeasi parere este si dr. Octavian Beleuta, care considera ca o viata sexuala inceputa precoce are la baza lipsa de discernamant. „Biologic, nici organismul nu este maturizat suficient la varste de 12,13 sau 14 ani, perioada de trecere de la pubertate spre adolescenta.

Important si foarte grav este ca, la varsta aceasta, copiii nu cunosc ce li se poate intampla si de aici drama: o sarcina nedorita, boli cu transmitere sexuala sau o serie de traumatisme psihice”, spune acesta.

De ce „nebunia” sexului? „Pentru ca este la moda. Sexul este foarte mediatizat”, este de parere si dr. Doina {argu. O sarcina la varste foarte fragede nu mai mira pe nimeni. Chiar si acum, in Maternitatea Bacau, o fetita de numai 13 ani este internata pentru supraveghere medicala, dupa ce, in urma cu cateva zile, a adus pe lume un copil.

La consulatii, in locul buletinului de identitate a fost prezentat certificatul de nastere. (R. NEAGU)

„Sexul” timpuriu duce la involutie afectiva

Unii specialisti sustin ca tinerii incep viata sexuala tot mai devreme, 10-12 ani, adica la varste care tin de copilarie. Cauzele trebuie cautate in familie, e de parere psihologul Delia Franculeasa, de la Directia Generala pentru Protectia Copilului (DGPC) Bacau. „Eu nu cred ca mass-media sau filmele ii determina pe tineri sa inceapa viata sexuala la pubertate sau mai devreme.

Daca in familie, ei beneficiaza de educatie si de modele adecvate, atunci sunt in stare sa discearna si nu sunt atrasi de aceste experiente”.

In majoritatea cazurilor intalnite de psihologul DGPC, cei care au inceput timpuriu viata sexuala proveneau din familii cu probleme: „E vorba de familii dezmembrate, adulti aflati in relatii de concubinaj, parinti care intretin relatii sexuale in fata copiilor, care, dupa aceea, incearca sa testeze, copiind ce au vazut la parinti”, arata Delia Franculeasa.

Ei nu sunt pregatiti afectiv si fizic pentru o relatie si multi nu cunosc nici regulile de igiena sexuala. (S.P.)

„Se bate prea mult moneda pe raporturile sexuale”

„Traim intr-o lume ciudata”, afirma dr.Marcel Badara, medic legist la Laboratorul de Medicina Legala, referindu-se la cresterea numarului agresiunilor sexuale asupra copiilor si la „preferinta” unor tineri pentru femei in varsta. Ceea ce-i influenteaza pe tinerii care abuzeaza minori, arata el, sunt modelele oferite de televiziune.

„Se bate prea mult moneda pe raporturile sexuale” si din cauza asta tinerii ajung sa considere ca relatia dintre parteneri se reduce la acest aspect. E vorba de curiozitate, dar si de carente in educatie. Cazurile in care tinerii violeaza femei varstnice sunt mult mai frecvente in ultimii ani.

Numarul violurilor ar fi mai mic daca prostitutia ar fi legalizata. Dr. Marcel Badara este pentru infiintarea caselor de toleranta, „asa cum e in toate tarile civilizate”. Boli ca sifilisul, SIDA ar fi tinute sub control. „Prostitutia exista, dar are o forma camuflata. Din punct de vedere medical, subliniaza el, existenta caselor de toleranta ar fi benefica”.

Fetite care fac avort

Bilantul avorturilor dintr-un an este ingrijorator. Numarul lor se invarte in jurul a 10.000. Foarte grav este ca aproximativ o suta de adolescente pasesc intr-o luna pragul cabinetelor ginecologice si solicita intreruperi de sarcina. Un medic ginecolog chiar a spus ca anul acesta a fost solicitat sa „ajute” trei femei care nu implinisera… 15 ani.

„Anatomic erau femei, dar plangeau ca niste fetite”, a spus medicul.

Un alt medic ginecolog, dr. Silvia Salcudeanu, a avut de curand un caz mai putin obisnuit: „In sala de asteptare stateau doi copii – o fata si un baiat. Am aflat, cand au intrat in cabinet, ca erau elevi la Liceul Pedagogic si colegi de banca. Ea era insarcinata, iar el era tatal. Cand am examinat-o, i-am descoperit si un chist ovarian de dimensiuni mari. Nu a fost un caz singular.

Am frecvent paciente care vin pentru chiuretaj dar le descopar rani pe col, chiar forme de cancer. Aflu ca au inceput devreme viata sexuala si au schimbat multi parteneri”. (D. MINCU)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro