Sari direct la conținut

Bolnavii psihic sunt trimisi acasa

Desteptarea

Centrele de neoropsihiatrie din subordinea Directiei Judetene de Asistenta Sociala (DJAS) nu vor avea mai mult de 75 de bolnavi. Acestea sunt standardele UE, asa prevede si „Strategia Nationala“. Solutia pentru redimensionarea lor este, deocamdata, una singura: reintegrarea pacientilor in familie. In urma cu o luna, specialistii au inceput cautarea si contactarea rudelor.

CRRN Vermesti ocroteste 84 de asistati, din care 52 sunt independenti si ar putea parasi centrul. Au fost trimise 30 de scrisori in care familia e invitata sa ia bolnavul acasa de Paste si alte 20 pentru externare. Pana acum, doar 5 familii au reactionat: doua au promis ca isi vor lua bolnavul acasa definitiv, iar trei au acceptat, foarte greu, sa-l primeasca doua-trei zile.

„Sunt foarte speriati. Nici nu stiau ca se afla la noi, credeau ca sunt rataciti in alte camine sau decedati“, ne-a declarat Lili Andreuta, asistent social. Multi bolnavi au crescut in leagane si centre, iar anchetele sociale sunt foarte vechi, din ‘79-’80. In 25 de ani, s-au intamplat multe cu parintii sau fratii bolnavului.

Unii au murit, altii si-au schimbat domiciliul sau nu vor sa auda de cel pe care il considerau disparut din viata lor. Si la CRRPH Ungureni merge foarte greu. Din 157 de adulti cu handicap vor ramane 70. Dupa ce au fost trimise invitatiile, doar trei familii au venit la centru.

„Erau foarte ingrijorati ca trebuie sa ia bolnavul acasa. Nu vor, spun ca nu pot renunta la serviciu, n-au spatiu, n-au conditii“, arata Simona Ancuta, asistent medical sef. De la Gasteni au plecat 6 pacienti La CRRN Gasteni-Racaciuni sunt asistati 360 de bolnavi cu schizofrenie, paranoia si oligofrenie. In 2004, specialistii au trimis 200 de invitatii pe adresa familiilor pacientilor.

De la expedierea lor, la CRRN vin cate trei-patru vizitatori pe zi. Numarul total al celor care au venit sau au telefonat la centru este de 100. „Sunt chiar surprins, declara dr.Ovidiu Necula, director CRRN. Familii care nu i-au cautat niciodata sau nu i-au vizitat de 10-15 ani ne-au sunat si au cerut informatii“.

De ce? In adresa se mentiona ca, in caz de neprezentare, pacientul va fi externat! Intr-o luna, CRRN Racaciuni a reusit sa integreze in familie 6 bolnavi, din cei 140 evaluati ca „independenti“. „Nu e usor, dar trebuie sa gandim pozitiv. Daca pornesti de la «Nu se poate» sigur nu poti. Nici unul nu a spus de la inceput «Vreau sa-l iau acasa».

Noi ii lamurim, incercam sa obtinem si pentru pacient niste drepturi, un ajutor social, ca o data ajuns acasa sa aiba un sprijin“. La sosirea in centru, reprezentantul familiei e luat in primire de asistentul social, care discuta cu el despre venituri, locuinta etc., apoi e preluat si consiliat de psiholog, care e seful Serviciului de reintegrare. La sfarsit, el se intalneste cu dr.

Ovidiu Necula, directorul CRRN. „Noi le prezentam si alternativele, le spunem ca vor fi infiintate centre de zi, ateliere protejate, si ca ii vom ajuta. Daca bolnavul face o criza, poate fi reinternat la noi, un timp, pana se stabilizeaza“. Cu explicatii si promisiuni, specialistii reusesc sa convinga familia ca locul bolnavului e „acasa“.

In aprilie, doctorul Ovidiu Necula spera ca vor fi reintegrati inca 10 pacienti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro