Sari direct la conținut

Buldozerul lui Grec a ajuns la Verheugen

Gazeta de Maramures

Avem o tara si Grec isi bate joc de ea

Buldozerul lui Grec a ajuns la Verheugen

Inceput in 2002, subiectul distrugerii “Izvorului Bistritei Aurii” (Taul Stiol) nu este unul clarificat si da in continuare bataie de cap autoritatilor romanesti si internationale. Alertate de criminala interventie comandata de Gavrila Grec, primarul din Borsa, autoritatile europene tin subiectul sub lupa, avertizand Romania ca in atare conditii nu vom intra in UE.

Nu intentionam sa va plictisim cu reluarea scenariului unui subiect exploatat la maxim de presa locala si nu numai, insa cazul “Taul Stiol” nu este nici pe departe incheiat, asa cum sustine primarul Gavrila Grec, autorul unul masacru ecologic care a gadilat urechile apusenilor.

Desi toate marile institutii judetene si locale au fost alertate de distrugerea unui tau milenar din Parcul National Muntii Rodnei, arie protejata si patrimoniu UNESCO, dupa verificarea ilegalitatii comise s-au luat mai multe masuri pentru a mai salva ceea ce se putea.

Prima interventie apartine iubitorilor naturii si apoi, la mica intensitate fata de crima de acolo, Prefecturii Maramures, Agentiei de Protectie a Mediului, Inspectoratului Judetean de Politie si Sistemului de Gospodarire a Apelor si dateaza din toamna lui 2002. In urma constatarilor din teren, APM a amendat Primaria Borsa cu 20 milioane lei.

In procesul verbal incheiat se fac referiri la ilegalitatea lucrarilor aberantului primar Grec si la sistarea imediata a lucrarilor. Ceva mai tarziu, Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane (CMN), institutia fara al carei aviz buldozerelile lui Grec sunt in afara legii, a dat un ultimatum tupeistului primar.

1 iulie 2003 a fost data cand Primaria Borsa trebuia sa prezinte un program viabil, pe care CMN sa-l avizeze favorabil. Nu a fost cazul. Proiectul nu exista, deci nici avizul. Din luna august 2003, primarul Gavrila Grec s-a aflat in vizorul PNA, conform comunicatelor oficiale ale institutiei.

Pasivitatea lui Mironov

Situatia este cel putin bizara, avand in vedere faptul ca toate institutiile statului recunosc ilegalitatea unei actiuni de acest gen, dezaproba actul si propun masuri pentru a salva un superb colt din natura, zdrobit fara mila de bocancii unui inconstient. Dar totul ramane asa. Avem un Consiliu Judetean. Visator, ce-i drept, dar unde este? Avem o Agentie de Protectie a Mediului.

Mai respira? Avem o Garda de Mediu.

Ce frumos suna! Si-a luat liber si nu stim? Unde este Alexandru Mironov, reprezentantul UNESCO pentru Romania, cel instiintat de Jane Robertson, sef program in cadrul Departamentului de Stiinte Ecologice UNESCO, despre abuzul lui Grec? Mai mult, unde sunt reprezentantii Guvernului si Presedintiei Romaniei, avertizate la infinit de iubitorii naturii? Unde este acel celebru sperie-spaga, numit

metaforic Parchet Anticoruptie si cate dovezi ii mai trebuie pentru a-l salta pe Grec? Sau avem o tara si hai sa ne batem joc de ea!

Reactia lui Verheugen

Evident ca pentru niste oameni cu verticalitate, grotescul caz “Stiol” este o anomalie, lucru demonstrat de raspunsul primit de dr. Petru Goja (montaniardul care supara multe urechi si deranjeaza pe cineva, acolo sus) din partea lui Gunter Verheugen, membru al Comisiei Europene de integrare UE.

“In vederea integrarii in UE, Romania trebuie sa se alinieze standardelor de protectie a mediului, cel putin pana la data accederii sale. Conform rapoartelor anuale privind progresul inregistrat in Romania, capacitatile administrative si resursele financiare in ansamblu, menite sa asigure protectia mediului, sunt inadecvate.

Totusi, legislatia UE nu se poate aplica pe deplin in tara dumneavoastra decat dupa integrarea europeana. Romania trebuie sa se racordeze standardelor UE de implicare a tuturor organizatiilor si institutiilor afectate de o anumita problema de mediu, in luarea oricarei decizii.

In cazul pe care il mentionati, este nevoie de un studiu de impact ecologic si de luarea unei decizii bazate pe consultarea opiniei publice”, se mentioneaza in scrisoarea trimisa lui Petru Goja de Gunter Verheugen. Punctul pe I. Tocmai acea colaborare intre institutiile statului, pe care o cer occidentalii, lipseste cu desavarsire in Romania.

APM da vina pe Garda de Mediu, Garda pe Academia Romana, care Academie se da faultata, evitand o atitudine ferma. In tot acest haos de acuze, scuze si devieri subtile, pasivitatea primarului Grec este infioratoare prin prisma declaratiilor de inducere in eroare a opiniei publice.

Sugestia e ca masacrul ar fi o problema a trecutului si ca nici nu ar avea vreo relevanta in celebrul proiect modificat Luna-Ses-Borsa.

Doi nebuni

“Acolo am terminat treaba. Nu mai continuam. Acum nu putem sti care e situatia, pentru ca este zapada de o jumatate de metru. Anul trecut am facut insamantari de iarba si plantari de arbusti. Dar acolo nu va fi nici o aductiune de apa, iar drumul auto s-a inchis. Am gasit o solutie mult mai practica.

Vom face o aductiune de apa din zona carierei de marmura de sub Cascada Cailor, de unde vom pompa apa pentru partia olimpica. Acest proiect este o parte din cel numit Luna Ses-Borsa, cu finantare de tip PHARE, in valoare totala de 5,2 milioane euro. Licitatiile pentru castigarea lucrarilor vor incepe in 2 iunie.

Cat despre un proces penal sau despre cercetare penala din partea Parchetului, nu am cunostinta. Nu reactionez, la fel cum nu am reactionat nici la atacurile dure venite din partea presei, care au avut asa un temperament…”, ne-a declarat primarul borsean.

Aceasta declaratie vine sa o rastoarne pe cea emisa de aceeasi ciudata imaginatie, care a debitat ca distrugerea taului a fost necesara pentru programul Luna Ses-Borsa, concluzie la care a ajuns dupa vizita de la inceputul anului trecut, a ex-ministrului Mediului, Matei Agathon.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro