Braconierii bistriteni scapa de inchisoare
Cinci persoane acuzate de braconaj piscicol in Beclean (Bistrita Nasaud), dintre care una si pentru ultraj, au fost scoase de sub urmarire penala de catre procurori. Situatia este similara si in alte judete. Pana acum, nici un braconier piscicol nu a fost trimis in judecata, in nici unul dintre judetele din Ardeal.
La aceasta data nu exista nici o persoana care sa fie condamnata pentru braconaj, in nici unul dintre judetele din Ardeal, desi cazurile depistate de paznici, vanatori sau inspectori sunt surprinzatori de multe. Numai in acest an a fost depistat deja in Bistrita un caz de braconaj, in care o parte dintre acuzati au facut uz de forta si i-au spart capul paznicului Dumitru Carhot cu un par.
In Satu Mare, Cluj si Salaj au fost depistate cazuri similare. Paznicul din Bistrita a avut nevoie de patru zile de spitalizare pentru a-si reveni dupa ce agresorul i-a spart capul, insa si-a retras pltngerea ulterior, pentru ca „a vazut ca omul e necajit”.
Tehnicianul Asociatiei Judetene a Vtnatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Bistrita fost la randul sau agresat de doi dintre cei cinci braconieri. Toate cele cinci persoane au scapat doar cu o amenda administrativa, care nu a fost insa precizata. E primul caz din ultimii cinci ani in care braconierii din Bistrita fac uz de forta impotriva paznicilor.
Scosi de sub urmarire
Grigore Fechete-Valentin, Grigore Fechete, Teofil Marginean, Grigore Patras si Gabriel Fechete au fost prinsi in martie in flagrant, in timp ce pescuiau cu un crasnic (plasa de aproximativ 16 metri patrati, interzisa de lege pentru pescuit).
Din cauza ca unealta folosita este interzisa specific de legea 192/2001 privind fondul piscicol, cei cinci riscau o pedeapsa de ptna la zece ani de inchisoare. AJVPS a inaintat cazul la Politie, care la randul sau l-a trimis la Parchetul de pe langa Judecatoria Beclean. Dosarul a fost clasat cu „scoatere de sub urmarire penala”.
Conducerea AJVPS Bistrita a declarat ca a incercat sa conteste decizia, insa a infirmat ca ar face demersuri pentru re-analizarea dosarului. Initiativa a fost clasata in 25 martie, cu verdictul de scoatere de sub urmarire penala a celor cinci presupusi infractori.
Agresorul necajit
In ce-l priveste pe Grigore Valentin Fechete, cel care l-a agresat pe paznic si i-a spart capul, acesta a scapat la randul sau de acuzatia de ultraj si lovire. Procurorul care a instrumentat cazul a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva acestuia, din cauza ca paznicul Dumitru Carhot si-a retras plangerea. Tehnicianul nu a formulat o plangere impotriva lui Fechete.
Cheltuielile pentru cele patru zile de spitalizare ale paznicului au fost suportate de catre agresor. „Omul are o situatie familiala mai dificila, are multi copii, si nu am vrut sa-i fac probleme. E necajit”, a explicat Carhot motivul pentru care a decis sa retraga plangerea impotriva agresorului.
Zona cu probleme deosebite
Cazul de la Beclean nu este primul in care braconierii bistriteni sunt scapati de inchisoare de catre procurori. Potrivit directorului AJVPS Bistrita, Valer Negrusa, pana la aceasta data nici unul dintre cazurile de braconaj depistate in Bistrita nu a fost continuat cu trimiterea in judecata a celor cercetati.
„Noi avem cazuri de braconaj, se fac acte, le trimitem mai departe, si dupa aceea nu mai tine de competenta noastra. Si dupa aceea ne vine cate o hartie care spune ca sunt scosi de sub urmarire”, a declarat directorul AJVPS Bistrita. Toate cazurile de braconaj din Bistrita, fara exceptie, au aceeasi soarta.
Indiferent ca sunt trimise la Parchetul de pe langa judecatoria Beclean, Nasaud sau oricare alt oras, dosarele sunt finalizate cu scoaterea de sub urmarire penala. „Justitia e un mare semn de intrebare pentru mine. Sunt zone, cum e Bistrita, unde sunt probleme deosebite.
Inchisorile sunt pline de hoti, si probabil ca au zis sa nu mai trimita altii”, a fost de parere inspectorul piscicol zonal Dan Negrila.
Aprecieri subiective
Negrila, singurul angajat al Inspectoratului National Piscicol in judetele din zona Ardealului, a declarat ca situatia este similara si in alte judete, unde cei cercetati pentru braconaj piscicol au fost scosi cu consecventa de sub urmarire penala.”Daca macar cateva cazuri ar fi ajuns in instanta, altfel am fi fost priviti pe teren.
Dar asa, daca nu e inchis nimeni, oamenii nu se mai tem”, a declarat inspectorul. In majoritatea cazurilor, pedeapsa maxima pe care o primesc cei cercetati este o amenda administrativa, desi legea 192/2001, in baza careia sunt facute si acuzarile de braconaj, nu prevede o asemenea masura.
Prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Beclean, Gheorghe Ianes, a explicat situatia prin faptul ca exista o doza de subiectivism in tratarea cazurilor de braconaj. „Cazul respectiv (cel din Beclean, ctnd cele cinci persoane au fost puse sub acuzare – n.red.) e undeva intre contraventie si infractiune. Nu prezinta pericol social, pentru ca trebuie facuta o diferentiere.
Un furt de 2 miliarde nu trebuie tratat ca unul de o suta de mii, desi tot furt e”, a explicat prim-procurorul, admitand ca o astfel de tratare a faptei „este o apreciere subiectiva, pe care o da procurorul sau judecatorul”.