Sari direct la conținut

Criticul George Calinescu se juca cu papusile

Onesti Expres

George Calinescu este, dincolo de un critic si istoric literar reper si astazi, un om de poveste. Una dintre pasiunile omului Calinescu erau papusile. Aproape 150 de papusi care au apartinut criticului se afla la Onesti, gazduite de Fundatia Calinescu.

Fundatia Nationala „George Calinescu” din Onesti, singura institutie din tara cu profil de cercetare si creatie consacrata personalitatii calinesciene, este unica detinatoare a unei frumoase colectii de papusi, 140 la numar, adunate de George Calinescu in calatoriile sale. Sunt papusi din Romania, China, Spania, Franta, Anglia, Iugoslavia.

Predomina papusile in costume nationale sau costume indicand o profesie (toreador, dansator, etc.) sau figuri de boieri romani. Printre cele 140 de papusi, ordonate in vitrina Fundatiei de chiar doamna Alice Vera Calinescu, sotia criticului literar, se mai gasesc, de exemplu, celebrii soldati englezi de la Palatul Regal, voievozi, regi. Sau animalute si papusi in calesti.

„In ele exista o expresie a vietii, un simbol al vietii, luata ca traditie. Papusile mai ofera date si despre viata oamenilor dintr-un anumit spatiu sau timp. Asta vedea Calinescu in papusi”, ne dezvaluie C.Th. Ciobanu, presedintele Fundatiei, misterul pasiunii lui Calinescu de a colectiona papusi.

COLECTII. Dar pasiunea pentru colectii a criticului George Calinescu nu se limita doar la papusi. In expozitia permanenta a „Univers calinescian” deschisa la Fundatia Nationala „George Calinescu” din Onesti se mai gasesc o colectie de 18 tablouri originale achizitionate de critic de-a lungul anilor.

Tablourile poarta semnatura lui Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Sion Teodorescu, Iosif Iser, Jean Steriade, Lucian Grigorescu. Inainte de a le cumpara, se consulta intotdeauna cu prietenul sau, Krikor Zambaccian, cel mai mare colectionar interbelic.

O alta colectie impresionanta prin numar si diversitate este cea de brelocuri, cumparate tot in calatoriile sale prin lume. Covoarele si obiectele din ceramica trezeau, de asemenea, interesul colectionarului George Calinescu. In expozitia permanenta din Onesti pot fi admirate vase din ceramica, din Romania (unele sunt vechi de peste 200 de ani), Italia sau Germania.

DONATII. Toate acestea, alaturi de alte obiecte diverse care au apartinut lui George Calinescu au fost donate Fundatiei din Onesti de Alice Vera Calinescu, membra fondatoare. In tara, numele lui George Calinescu nu mai este legat de nici o institutie similara, Casa Memoriala din Bucuresti nedetinand decat o parte din biblioteca lui George Calinescu.

Caracterul national al Fundatiei din Onesti este dat atat de „cota” criticului si istoricului literar, cat si de faptul ca are membri din toate zonele tarii, din toate cele 10 centre culturale. Printre membrii (250, in total) care au aderat de-a lungul timpului, unii au disparut, altii fac astazi istoria literaturii romane.

LEGATURA. Ce legatura este intre Onesti si George Calinescu? Una singura: C.Th. Ciobanu. „George Calinescu este marea pasiune descoperita din liceu. Viata mea a fost pusa aici de la A la Z”. Povestea incepe in ’62, cu un cenaclu, dar prinde contur in ’90, cand Societatea Culturala „George Calinescu” primeste statut juridic, si in 1990, cand devine Fundatie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro