Poluare, cancer, spalare de bani?
Dintr-o data, zeci de oameni au ramas pe drumuri, fara posibilitatea de a-si gasi un loc de munca.
Disperarea generata de obligatia de a-si intretine familiile i-a determinat sa gaseasca solutii. Unii au reusit, altii nu. Iar viata si-a urmat cursul.
Anii au trecut si, prin ’97-’98, vestea ca niste investitori italieni deschid o fabrica, in unele spatii care au apartinut Volvatir-ului, a cuprins orasul. Sansa unor locuri de munca aparea, nesperata. Si chiar nu mai conta ce profil avea aceasta.
Pentru nemteni, singurul lucru cu adevarat important era acela ca aveau un loc de munca, iar cei care urmau sa fie angajati „la italieni” erau considerati norocosi.
Fabrica italienilor
Societatea CVS PROD SRL a fost infiintata in 1995, conform certificatului de inregistrare de la Camera de Comert si Industrie Neamt, sub nr.J 27/807/1995 si codul unic de inregistrare 7750310. Activitatea principala, potrivit CAEN, este „fabricarea altor produse din minerale nemetalice”.
Concret, este vorba de fabricarea de obiecte ornamentale din marmura sintetica (MARLUX). Pentru ca fabrica sa functioneze, era nevoie de o autorizatie de mediu, pe care SC CVS PROD SRL a obtinut-o in anul 2003. Eliberarea acestei autorizatii, valabila in perioada 23.09.2003–31.12.2006, de catre Agentia de Protectie a Mediului Piatra
Neamt a fost conditionata de respectarea unor conditii speciale, avandu-se in vedere faptul ca unele dintre materiile prime utilizate in procesul de productie sunt toxice (acetona, stirenul si naftenatul de cobalt). Agentia de Mediu a eliberat autorizatia asa cum scrie legea.
A fost facuta chiar si o dezbatere publica, in 2003, cu vecinii fabricii si chiar cu angajati ai acesteia.
Parcurgand declaratiile a sapte dintre angajati (care lucrau la societate de cel putin un an), un lucru atrage atentia: toti au avut viroze respiratorii.
Acestia sunt: Gheorghe Nechita, muncitor la sectia de Stampat, unde se lucreaza cu stiren, a declarat ca a avut viroza pulmonara; Fanel Asaftei, de asemenea muncitor la sectia de Stampat, a avut viroza respiratorie; Gheorghe Predoae, Constantin Dascalescu, Cristi Morosanu, Florin Tofan – toti muncitori la sectia Finisaj, unde se lucreaza cu pulberi – au avut viroza respiratorie. Lor li se mai adauga si Constantin Gociu, care era lacatus mecanic.
Cum declaratiile celor sapte muncitori sunt „contrate” de cele ale altor 10 angajati, care au declarat ca nu au avut nici un fel de afectiuni si ca nu li se pare ca lucreaza in mediu toxic, Agentia nu a avut nimic de obiectat si a eliberat autorizatia de functionare.
Potrivit unor surse din aceasta institutie, intre cele doua „tabere”, Agentia de Mediu si CVS PROD SRL, s-a purtat o adevarata „batalie” pentru ca, in final, autorizatia sa fie eliberata.
„Este sfarsitul programului si vorbeste la telefon, in Italia”
Deoarece ne-au fost aduse la cunostinta sesizari cu privire la „poluarea aerului si apei” de catre CVS, ne-am indreptat atentia asupra activitatii care se desfasoara in aceasta societate. Astfel, vineri, 1 aprilie a.c., la finele programului de lucru (orele 16.00), ne-am prezentat la CVS, solicitand o discutie cu conducerea societatii. De cum am intrat, ne-a izbit un miros puternic de acetona. Era firesc: acetona este una dintre „materiile prime secundare”, care se folosesc la prepararea marmurei sintetice. Asa cum insasi societatea declara, cantitatea minima care se foloseste, anual, este de 26.973 kg.
Dupa cateva minute de asteptare, „ne-a luat in primire” o doamna, despre care am aflat ca este secretara si care, afland motivul vizitei noastre, a incercat sa ne trimita „la plimbare”, folosindu-se de un argument mai mult decat hilar: „Domnul Fausto vorbeste la telefon, in Italia”.
Ca sa fim mai expliciti, stenografiem dialogul avut cu secretara:
Secretara: Nu ati venit special la Targu Neamt pentru domnul Fausto, ci pentru CVS. Fabrica este reprezentata de domnul administrator, care acum nu este in localitate.
Reporter: Daca este Fausto, atunci vorbim cu el.
Secretara: Nu cred ca veti reusi sa vorbiti astazi cu el, pentru ca este sfarsitul programului si vorbeste la telefon, in Italia. De obicei, vorbeste foarte mult timp. Nu stiu daca va fi de acord sa discute problemele astea. Problemele astea le discuta domnul administrator, care va veni in cursul lunii acesteia aici.
Reporter: Asteptam.
Secretara: Stiti, noi am mai avut reclamatii din acestea. Au mai fost aruncate fel si fel de vorbe. Noi am venit cu justificari de fiecare data, dar nu le-a dat decat domnul administrator. Nimeni altcineva.
Reporter: Cine este administratorul? Dati-ne un numar de telefon.
Secretara: Nu este in tara, nu vad cu ce v-ar ajuta.
Vazand ca nu avem nici o sansa sa vorbim cu signor Fausto – unul dintre administratorii italieni ai societatii, care era foarte ocupat cu „vorbitul la telefon”, ne-am indreptat atentia catre medicul care se ocupa de sanatatea muncitorilor.
„Fumeaza si consuma alcool”!
La cabinetul sau din incinta Primariei Targu Neamt am gasit-o pe Delia Batfoi, medicul angajat de CVS sa se ocupe de starea sanatatii muncitorilor.
Intrebata fiind daca stie ca se lucreaza cu „praf de cobalt”, aceasta a negat, explicand retoric: „La ce sa se foloseasca praful de cobalt? Sunt niste piese foarte mici, ornamentale, care se folosesc la plinte, pe perete. Mai fac scrumiere si obiecte de decoratiuni, chiuvete, coloane din acestea, monumentale.
La ce sa foloseasca cobaltul?”. Intamplator, medicul angajat sa vegheze la sanatatea muncitorilor habar nu avea ca „praful de cobalt” – cum i se spune, de fapt, naftenatul de cobalt – este catalizatorul in procesul de amestecare a rasinii cu praful de piatra sau marmura.
Iar catalizarea se face si in prezenta unui polimer toxic: stirenul.
Potrivit Ordinului nr.803 din 12/11/2001 al ministrului Sanatatii si Familiei privind aprobarea unor indicatori de expunere si/sau de efect biologic relevanti pentru stabilirea raspunsului specific al organismului la factori de risc de imbolnavire profesionala, publicat in Monitorul Oficial nr.811 din 12/18/200, atat stirenul, cobaltul, cat si acetona pot determina aparitia unor „boli profesionale”.
Sa le luam pe rand:
Stirenul monomer poate provoca „intoxicatie acuta si cronica; boli respiratorii cauzate de inhalarea de substante chimice, gaze, fumuri si vapori; inflamatia cailor respiratorii superioare cauzata de substante chimice, gaze, fumuri si vapori; alte boli respiratorii acute sau subacute cauzate de substante chimice, gaze, fumuri si vapori (RADS); dermatite iritative de contact; encefalopatie toxica”.
Cobaltul poate provoca „intoxicatie acuta, subacuta sau cronica; boli respiratorii cauzate de inhalarea de substante chimice, gaze, fumuri si vapori; inflamatia cailor respiratorii superioare cauzata de substante chimice, gaze, fumuri si vapori; alte boli respiratorii acute sau subacute cauzate de substante chimice, gaze, fumuri si vapori (RADS); conjunctivita; dermatita alergica de contact; urticaria de contact si astm bronsic alergic”.
Acetona poate provoca: „intoxicatie acuta; boli respiratorii cauzate de inhalarea de substante chimice, gaze, fumuri si vapori; inflamatia cailor respiratorii superioare cauzata de substante chimice, gaze, fumuri si vapori; alte boli respiratorii acute sau subacute cauzate de substante chimice, gaze, fumuri si vapori (RADS); dermatita iritativa de contact si conjunctivite”.
Potrivit aceluiasi Ordin, medicul insarcinat cu monitorizarea angajatilor dintr-o societate care lucreaza cu substante chimice este obligat sa comunice, atat angajatului, cat si Directiei de Sanatate Publica de care apartine, „datele privind indicatorii relevanti pentru supravegherea sanatatii populatiei active in vederea mentinerii si promovarii sanatatii comunitare”. Asa dupa cum ne-a declarat, doctorul Batfoi nu a facut acest lucru, cel putin la data cand am stat de vorba cu ea (01.04.2005, respectiv 03.04.2005).
Revenind la doctor, trebuie sa spunem ca, desi are un contract de colaborare cu CVS PROD, nu prea stie cati muncitori are in supraveghere. Ne-a vorbit de „200 de persoane”, in timp ce liderul de sindicat, Constantin Vrajitoru, ne-a spus ca sunt „254 de persoane”.
Ultima intrebare adresata doctorului s-a referit la diagnosticul cel mai frecvent invocat de medicii de familie de care apartin angajatii fabricii de marmura atunci cand elibereaza certificatele pentru concediile medicale. Aceasta ne-a spus ca este vorba de „ulcer si afectiuni respiratorii”.
Dandu-si probabil seama ca a „scapat ce nu trebuia” – ulcerul si afectiunile respiratorii putand fi datorate mediului toxic in care lucreaza muncitorii – doctorita a motivat ca angajatii „fumeaza si consuma alcool”! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca doua dintre investigatiile medicale obligatorii lipsesc de pe fisele individuale de observatie: cele dermatologice si oftalmologice.
Certificat de buna purtare
„Odiseea” de la CVS nu se opreste aici. In numarul viitor al GAZETEI vom publica declaratiile incendiare ale liderilor de sindicat de la aceasta societate si ale primarului orasului Targu Neamt.
Vom dezvalui, de asemenea, modul in care s-au facut masuratorile emisiilor si imisiilor de gaze si vapori in atmosfera, precum si cele care privesc apa uzata industriala preluata de sistemul de canalizare al orasului.
Nu vom incheia aceasta prima parte a articolului despre „intamplarile” de la CVS PROD SRL fara a vorbi despre activitatea sa financiara.
Si nu ne-am putea reprima uimirea de a afla ca in anul 2003 societatea primea „certificat de buna purtare” din partea Camerei de Comert si Industrie Neamt pentru un profit brut al exercitiului de 77.712.130.000 lei, fara a fi luate in seama datoriile pe care le avea fata de statul roman, de 63.677.900.000 lei, cu 14.034.230.000 lei mai putin decat profitul brut. Credem ca orice comentariu este de prisos. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor, la 31.12.2004, societatea figura cu obligatii la bugetul de stat in suma de 20.960.921.644 lei, suma pentru care fusese inceputa procedura de executare silita.
Ca o paranteza, in timp ce pentru alte societati, care inregistrau datorii de peste 3.000 euro (123.000.000 lei, la un curs valutar de 41.000 lei/euro), statul roman initia procedura de reorganizare judiciara in vederea recuperarii prejudiciului, potrivit Legii Falimentului, la CVS PROD SRL se incepea executarea silita pentru aproape 21 de miliarde lei, adica pentru o suma de 170 de ori mai mare.
Ceea ce este demn de luat in seama este faptul ca a doua zi dupa vizita facuta de noi la societate, in urma unui zvon ca vom verifica si aspectele de natura financiara, ne-a fost adus la cunostinta certificatul de atestare fiscala, din care rezulta ca societatea nu figureaza in evidentele Finantelor Publice ca avand vreo restanta, precum si cel de la Primaria Targu Neamt, din care reiese faptul ca pe 6 aprilie 2005 a fost achitata creanta catre bugetul local, in valoare de 21.170.213 lei.