Faliment cu suspiciuni de tun imobiliar la „Unirea” SA
Compania „Ben&Ben”, o firma-„client” a PSD, a pus mana pe un teren de 49.000 de metri patrati, situat in Cluj-Napoca, intr-o zona propice investitiilor imobiliare. Pe aceasta suprafata se afla, insa, fabrica „Unirea” SA, care a ajuns la un pas de faliment, la doar doi ani de la privatizare.
Societatea si terenul au fost cumparate de „Ben&Ben” pentru suma de 150.000 de euro de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Superoferta imobiliara
Activele fabricii „Unirea” din Cluj-Napoca, respectiv un teren de aproape 50.000 de metri patrati si un sediu administrativ, ar putea sa intre in posesia firmei „Ben&Ben”, care ar urmari falimentarea „Unirea”, potrivit sindicalistilor din cadrul acestei unitati.
Intreaga afacere poarta amprenta unor membri cunoscuti ai PSD Cluj, apropiati ai fostului ministru al Administratiei si Internelor, Ioan Rus, care este acum lider al filialei.
Directorul general al „Unirea” era si a ramas fostul consilier local Virgil Pop, recuperat de PSD de pe traseul PUNR.
In anul 2001, administrator special pentru privatizarea fabricii a fost numit presedintele organizatiei municipale a PSD Cluj-Napoca, in timp ce din partea AVAS, pentru perfectarea privatizarii, a fost numit Gabriel Rus, fratele lui Ioan Rus, la acea vreme ministru al Internelor si lider al filialei PSD.
Potrivit liderului sindicalistilor din cadrul „Unirea”, Teofil Lungu, cei doi au acordat contractul de privatizare, in urma unei licitatii, firmei „Ben&Ben”, condusa de omul de afaceri Ioan Bene, partener de afaceri al lui Ioan Rus.
„Aceasta firma a achizitionat cu 150.000 de euro fabrica, iar contractul de privatizare prevedea investitii de peste un milion si jumatate de euro”, a spus Lungu.
Turism cu masini-unelte
Potrivit liderului sindical, nici investitiile stipulate in contract nu au fost realizate. „Au pus niste geamuri termopane si au cumparat niste masini, dar nu au dezvoltat fabrica. Au imputinat din angajati si, in loc de investitii, in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) fabricii, conducerea „Ben&Ben” a propus o majorare de capital prin aducerea Complexului Turistic Geoagiu printre activele fabricii”, a spus Lungu.
Reprezentantul sindicalistilor a mai afirmat ca majorarea de capital ar putea fi vazuta ca o investitie in cadrul fabricii. In cazul in care AVAS nu va rezilia contractul de privatizare incheiat cu „Ben&Ben”, document ce poate fi reziliat daca firma clujeana nu respecta promisiunile de investitie, din 2009 activele „Unirea” vor reveni acesteia.
Mai mult, Teofil Lungu ca se teme ca patronul „Ben&Ben” vrea sa falimenteze fabrica pentru a folosi terenul acesteia in investitii imobiliare.
„Nu fac eu ce-mi zice presa!”
Contactat de „Romania libera”, directorul general al „Unirea”, Virgil Pop, nu a vrut sa faca nici o declaratie. „Stiu ce a spus Lungu. Nu fac nici o declaratie la telefon. Nu fac eu ce-mi zice presa!”, a replicat, vizibil iritat, Pop, dupa care a inchis telefonul. De asemenea, fostul ministru Ioan Rus nu a putut fi contactat, ieri, pana la inchiderea editiei.
Reprezentantul „Ben&Ben” in Consiliul de Administratie al fabricii „Unirea”, Traian Corpodean, a declarat, ieri, pentru „Romania Libera”, ca firma pe care o reprezinta a facut investitii de peste 1 milion de euro pana acum in dezvoltarea afacerii, dar ca aceasta reprezinta un domeniu falimentar la aceasta ora in Romania.
El a mai spus ca este normal sa existe probleme in acordarea salariilor, dar ca munca pe care o depun angajatii este considerabil mai putina decat inainte.
Corpodean a adaugat ca este exclus ca pe terenul de sub fabrica sa apara investitii imobiliare, dar ca „Ben&Ben” se gandeste la directii alternative de dezvoltare pentru „Unirea”.