Sari direct la conținut

Ambulanta isi schimba sistemul de comunicatii

Monitorul de Cluj

Licitatiile pentru ambulante si pentru echipamente pentru sistemul de comunicatii de urgenta, organizate de Ministerul Sanatatii Publice, s-au terminat. 1.000 de autosanitare de diferite tipuri si sisteme de comunicatii TETRA vor impinzi tara.

Ambulante cu GPS unic

Ministerul Sanatatii Publice a finalizat doua licitatii diferite, una pentru ambulante si una pentru noul sistem de comunicatii de urgenta, care functioneaza deja la nivel mondial si care va fi implementat si in Romania.

Dr. Horia Simu, medic in cadrul Serviciului de Ambulanta Cluj, specialist in medicina de urgenta si membru al Comisiei de Urgenta a Ministerului Sanatatii Publice (MSP), a declarat pentru monitorul ca licitatiile au avut ca scop innoirea parcului de autosanitare la nivel national si, in acelasi timp, modernizarea sistemului de transmisie in cazul urgentelor.

„Echipamentele pentru sistemul de comunicatii vor fi achizitionate cu fonduri de la Banca Mondiala. Prima transa va veni in luna noiembrie la Bucuresti, Cluj si in alte noua judete. Este vorba de statii TETRA-STS, ce reprezinta suportul de comunicatii radio mobile pentru agentiile Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta“, a precizat dr.

Horia Simu, care a participat din partea MSP la licitatii, alaturi de Raed Arafat, seful SMURD Mures. Cu alte cuvinte, echipajele de pe ambulante vor fi dotate cu statii portabile mobile si fixe, iar autosanitarele vor avea GPS.

1.000 de ambulante

Pentru ambulante au fost sase licitatii pentru sase tipuri de masini diferite. Membrii Comisiei de Urgenta au evaluat starea parcurilor auto din intreaga tara, pentru a face necesarul, urmind ca fiecare judet sa primeasca autosanitare noi.

Dr. Horia Simu a precizat ca la Cluj vor fi aduse 67 de autosanitare. Dintre acestea, sase sint ambulante de tip C, cu medic, iar 28 sint ambulante de tip B, din care sase sint 4×4, acestea putind ajunge in zonele izolate de munte. De asemenea, vor fi aduse ambulante de tip A1 si A2, respectiv cu o targa sau cu targa si multiple locuri, care vor inlocui total autosanitarele de transport Dacia.

„Autosanitarele de tip B sint dotate cu monitor defibrilator cu transmitere de date in timp real. Pe aceste ambulante vor lucra asistenti sau, in cazul SMURD, paramedici cu pregatire medicala. Datorita sistemului de comunicatii, acestia vor putea primi indicatii, in timp real, de la medicul specialist.

Consult la domiciliu

Alte opt ambulante noi vor fi aduse la Cluj. Este vorba de ambulantele de consultatii la domiciliu, care nu vor putea transporta pacientii la spital. Pe aceste masini vor fi doar un medic si un sofer. Dr. Horia Simu a precizat ca marti va mai avea loc o licitatie pentru ambulante, de data aceasta pentru autosanitare pentru multiple victime.

„Acestea vor fi folosite in cazuri de urgente mari si vor avea 16 paturi. O astfel de autosanitara va primi si judetul Cluj“, a precizat dr. Simu. La ora actuala, cele mai noi autosanitare din parcul auto al Serviciului de Ambulanta Cluj au deja 6 ani vechime.

Cine da mai repede

Licitatia pentru ambulante a durat 2 luni. Firmele cistigatoare sint Fiat pentru autosanitarele de tip A1, Ford pentru cele de tip A2, Mercedes pentru cele de tip B, Porsche pentru ambulantele de tip B 4×4 si Mercedes pentru cele de tip C. De asemenea, Fiat va livra ambulantele pentru consultatii la domiciliu.

Ambulantele sint gata dotate, iar pe linga pret s-a luat in calcul si graficul de livrare. Cu alte cuvinte, au avut intiietate firmele care livreaza cit mai multe masini intr-un timp cit mai scurt, care au cit mai multe service-uri in intreaga tara si care au oferit minimum 100.000 de kilometri garantie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro