Averea RADP, evaluata gresit de directori
Un raport al Curtii de Conturi Cluj subliniaza managementul defectuos al fostei Regii a Domeniului Public
» Potrivit raportului, situatia contabila la finalul anului 2006 era denaturata cu peste 130 de miliarde de lei vechi
» Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat reorganizarea Regiei din cauza neprofitabilitatii acesteia
Un raport al Curtii de Conturi Cluj, finalizat la inceputul anului 2007, arata ca situatiile financiare incheiate la RADP de la inceputul anului 2005 si pana la finele lui 2006 nu sunt corecte.
Inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca mai multe capitole ale contabilitatii sunt eronate, unele chiar dinaintea anului 2005, si au fost pastrate fara sa fie aduse la valorile reale.
Potrivit concluziilor raportului, nici cei doi directori vizati, Marius Cataniciu (director general) si Mihaela Secinca (director economic), nu au incercat in cei doi ani sa recupereze erorile inregistrate in managementul fostei Regii.
Clasificarea eronata in contabilitate a unui imprumut, dar si notarea de doua ori a terenurilor fostei Regii sunt doar cateva din erorile inregistrate in raport.
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat in plen reorganizarea Regiei ca serviciu public al Primariei.
Un raport al Curtii de Conturi Cluj pentru perioada 2005-decembrie 2006 arata abateri destul de grave ale managementul fostei Regii Autonome a Domeniului Public (RADP).
Astfel, potrivit raportului, semnat de inspectorii Iuliu Avram si Radu Rosu, pentru perioada controlata, conducerea RADP, in speta directorul Marius Cataniciu si directorul economic, Mihaela Secinca, „nu au intreprins nici o actiune de recuperare sau remediere a prejudiciilor si neregulilor financiare”.
Cele mai multe greseli gasite de inspectorii Curtii s-au dovedit a fi cele legate de contabilitate. Astfel, potrivit raportului, in registrele contabile ale RADP terenurile erau trecute de doua ori, un imprumut pe termen scurt in valoare de peste 1,7 milioane de lei de la Banca Comerciala Romana a fost inregistrat la solduri, si nu la datorii.
Mai mult, potrivit raportului, starea financiara a intregii Regii era denaturata cu peste 130 de miliarde de lei vechi. „Soldul contului «Patrimoniu public», in suma de 23.167.489 lei, este supraevaluat cu suma de 13.541.162 de lei”, se arata in raportul amintit.
In urma raportului curtii, nici unul din angajatii RADP nu au fost sanctionati, cu atat mai putin cei doi directori.
Contactat de Romania libera, directorul Mircea Cataniciu a declarat ca, in opinia sa, abaterile mentionate in raport nu sunt atat de grave. „Am citit si eu raportul, dupa mine nu a fost nevoie sa se ia nici o masura. Nu cred ca s-au contatat abateri grave sau prejudicii serioase la adresa Regiei”, a precizat directorul.
Potrivit acestuia, preluarea activelor fostei Regii de catre Consiliul Local Cluj-Napoca s-a realizat doar pe hartie, pentru ca situatia juridica a viitorului Serviciu Public nu este clara inca. Potrivit lui Cataniciu, acesta ar urma sa aiba personalitate juridica proprie.
Consilierii locali au aprobat preluarea RADP in cadrul Primariei, ca un serviciu public propriu.