Trei sferturi dintre pacientii de la Socola
Daca, in privinta fumatului, s-au luat masuri agresive de combatere – interzicerea reclamei in mass-media si a publicitatii stradale, mergandu-se pana la restrictionarea spatiilor publice pentru fumatori – in privinta alcoolului nu s-au luat decat masuri anemice. In afara catorva mesaje de preventie, se pare ca societatea tolereaza si chiar incurajeaza consumul de alcool.
Cu toate acestea, alcoolul se afla pe locul al patrulea in lume in ceea ce priveste cauzele de deces.In ceea ce priveste problemele sociale, s-a constatat ca pe fondul consumului excesiv se produc cele mai multe infractiuni comise cu violenta.In acest an, din 9 omoruri inregistrate in judetul Iasi, 6 au fost comise de persoane aflate in stare avansata de ebrietate.La Spitalul de Psihiatrie
Socola, trei sferturi dintre pacientii internati sufera de diverse afectiuni psihice provocate de consumul de alcool.Potrivit statisticilor, cel putin un roman din zece sufera de alcoolism. „Nu avem o cultura de a consuma, ci una de a bea, mult, deseori, nu conteaza cu cine, in familie, la carciuma, cu prietenii sau la petreceri”, explica psihiatrii de la Socola.
Catinca R., de 72 de ani, din comuna Ceplenita, a fost batuta cu bestialitate si omorata de fiul sau, consumator cronic de alcool, chiar in noaptea de Paste. Vasile B., de 48 de ani, facea parte din randul clientilor fideli ai carciumilor din sat. La intoarcerea acasa, isi batea mama pana o lasa lata. Convietuirea alaturi de fiul ei a fost un adevarat calvar pentru batrana.
Intr-o dimineata, aceasta si-a dat duhul, dupa ce zacuse o noapte intreaga plina de sange pe pat, lovita din cand in cand, de „incurajare” de fiul betiv.
Bautura, sora cu crima
Acesta e doar unul din multele exemple, care umplu statisticile Politiei iesene, de agresori care comit fapte cu violenta aflandu-se in stare avansata de ebrietate. In primele sase luni ale acestui an, consumul de alcool a fost principala cauza in 6 omoruri din 9 inregistrate, in 10 din 15 tentative de omor si in 4 din 6 lovituri cauzatoare de moarte.
„Desi nu intra in categoria faptelor de mare violenta, lovirile si amenintarile, in care victimele au nevoie de 3, 4 sau 5 zile de ingrijiri medicale, sunt de asemenea comise pe fondul consumului de alcool, intr-o proportie de 75- 80%”, a declarat Ion Josanu, seful Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi.
„Nu avem o cultura de a consuma,
ci una de a bea”
Alcoolul este si principala cauza a diverselor afectiuni psihice. „75% din pacientii internati la noi au diverse probleme generate de alcool”, a declarat Calin Scripcariu, directorul Spitalul de Psihiatrie Socola.
Alcoolul nu afecteaza in mare masura, asa cum s-ar crede, barbatii. „Doua din patru femei internate sufera de afectiuni psihice generate de alcool. Alcoolul este consumat indeosebi de femeile casnice. Nu mai este ca pe vremuri, cand femeile se adunau dupa-amiezile sau in zilele libere sa discute la o ceasca de dulceata.
Sunt cazuri cand mai multe prietene se intalnesc ca sa discute la un pahar de bautura”, a explicat dr. Virginia Marinescu, medic in cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola.
Psihiatrii cred ca romanii sufera de alcoolism, pentru ca „nu avem o cultura de a consuma, ci una de a bea, mult, deseori, nu conteaza cu cine, in familie, la carciuma, cu prietenii sau la petreceri”.
Tratament pentru alcoolici
Potrivit statisticilor, un roman din zece sufera de alcoolism. Numarul celor afectati este in crestere, din cauza stresului si a reclamelor agresive la alcool. Deseori fatal, alcoolismul se caracterizeaza prin pierderea controlului asupra consumului in mod constant sau periodic. Drogul din pahar nu afecteaza doar celulele nervoase, ci intregul organism.
Un bolnav care ajunge la Spitalul de Psihiatrie pentru dezalcoolizare parcurge patru etape de tratatement: de contact, cand se familiarizeaza cu problema pe care o are si procedurile pe care trebuie sa le indeplineasca, de dezintoxicare propriu-zisa, cand urmeaza un tratament medicamentos, de terapie si etapa postcura.
De altfel, in cadrul spitalului a fost amenajata o clinica speciala postcura destinata celor dependenti de droguri si alcool.
Dezintoxicarea dureaza intre 7 si 10 zile, poate avea loc in spital sau in regim ambulatoriu si consta in administrarea unei medicatii care ajuta organismul obisnuit cu alcoolul sa revina la starea normala.
Pacientii care risca un sevraj puternic, cu posibile convulsii sau coma sunt tinuti in spital in timpul tratamentului de dezintoxicare. Inainte de cura, medicii evalueaza starea generala a pacientului, severitatea bolii, medicatia necesara si aleg metoda cea mai potrivita. Intre terapeut si pacient se stabileste de comun acord tratamentul urmat.
Terapia este individuala, iar programul include si sedinte de grup, cu rude, parteneri sau cu alti bolnavi.
Medicii psihiatri spun ca un pas absolut obligatoriu pentru vindecare este recunoasterea. Unii spun ca se pot abtine oricand sa nu mai bea, dar, la un moment dat, realizeaza ca deja a devenit o obisnuinta. Bautura devine de multe ori singurul mod prin care pot sa faca fata unor situatii.
Etapele alcoolismului
Specialistii au intocmit fazele alcoolismului, de la obisnuinta pana la generarea unor grave afectiuni si tulburari de personalitate. Faza prealcoolica este obiceiul cuiva de a se relaxa cu bautura, existand tendinta de a creste cantitatea.
Faza prodromala este consumul, in secret de multe ori, de alcool, gandire orientata mereu spre consum, aparitia sentimentelor de vinovatie, „rupturi ale filmului”.
Urmeaza apoi consumul prin constrangere, cu pierderea controlului, deraierea totala in relatiile sociale, accese de furie, gelozie, mila fata de propria persoana, preocupare pentru asigurarea unor cantitati suficiente, bautul de dimineata. Faza cronica este decaderea personalitatii, tulburari cognitive. Individul bea impreuna cu persoane din medii sociale inferioare.
Se manifesta pierderea tolerantei la alcool, tremuraturi, stari de anxietate, stari de colaps.
Alcoolul la volan, pericol public
Unul dintre cele mai popularizate cazuri recente, care dovedeste ca alcoolul distruge vieti, este tragicul accident rutier in care doua femei insarcinate au fost pur si simplu spulberate de pe sosea de un sofer beat. Ioan Ciotina a baut cu amicii sai din microbuzul pe care il conducea, dupa propriile spuse, doar o bere.
Alcoolemia din sange a indicat, insa, peste 2 la mie, fapt care dovedeste ca nu a consumat doar o bere. De la inceputul anului si pana acum, 235 de soferi au fost sanctionati de Politia Rutiera pentru conducere in stare de ebrietate. „Unii spun ca au baut doar seara, inainte de a adormi, unul sau doi litri de vin.
Insa, chiar daca au baut seara, daca se urca la volan dimineata, alcoolemia este de circa 1 la mie. Alcoolul se absoarbe in organism cu 0,75 la mie pe ora si este eliberat mai greu, cu 0,15 la mie pe ora, potrivit unor calcule”, a explicat inspector principal Cristian Mandru, purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere iesene.
Dosarul penal se intocmeste pentru valori care depasesc 0,40 la mie.
Alcoolul modifica la soferi timpul de reactie in caz de pericol, perceptia fiind modificata substantial.
Boli provocate de alcool
Consecintele fizice si biologice ale alcoolismului pot fi gastrita, ulcer gastric, tulburari de absorbtie a vitaminei B12, ficat de staza (ficat gras), ciroza hepatica cu varice esofagiene, impotenta, polineuropatie, leziuni cerebrale toxice, modificari de caracter, scaderea performantelor intelectuale sau chiar psihoze.
Betia patologica este o stare de sedare declansata prin consumul de alcool, cu recunoasterea defectuoasa a realitatii, iluzii si halucinatii.
Frica excesiva sau furia, agresivitatea puternica, atitudinea violenta pot aparea, in unele cazuri, deja la ingerarea de cantitati minime de alcool. Durata acestor manifestari este de la 5 la 15 minute, dupa care urmeaza somnul terminal si amnezia evenimentului. Aceste faze sunt greu de apreciat in expertizele medico-legale.
Delirium tremens, o alta boala generata de alcool, se manifesta cu halucinatii vizuale majore, aprecierea gresita a realitatii, agitatie psihomotorie severa, transpiratii profunde, tremuraturi, dereglari periculoase ale frecventei cardiace si tensiunii arteriale. Bolnavii care sufera halucinoza alcoolica aud voci vorbind intre ele, precum si voci care comenteaza si il judeca.
Halucinatiile complexe de situatii includ scene de urmarire si asediu si se asociaza cu anxietate maxima.
Gelozia obsesiva a alcoolicului este adesea incorigibila: partenera „merge” cu altul. Se manifesta, de regula, zgomotos si cu un vocabular ordinar. Originea se gaseste in relatia tensionata a cuplului, datorata tocmai consumului de alcool, precum si in atitudinea evidenta de refuz din partea partenerei.
Se adauga problema impotentei, sentimentele de vinovatie si umilire, precum si frica de a-si pierde partenerul de viata. Encefalopatia Wernicke este inflamatia acuta a creierului, include somnolenta, paralizia globilor oculari si ataxia, adica tulburarea coordonarii miscarilor. Sindromul Korsakov la alcoolici se manifesta cu tulburarea grava a memoriei, pacientul fabuland mult.
Sevrajul la alcoolici se manifesta cu hipertensiune arteriala, transpiratie profunda, tremuraturi, dureri la nivelul intregului corp, anxietate, predelir si tulburari de somn.