Sari direct la conținut

Cincinalul imobiliar

Monitorul de Cluj

Cei care mai acorda 5 ani cresterilor semnificative ale investitiilor in domeniul imobiliar au dreptate. Specialistii financiari cred si ei la fel, calculind ca, pina atunci, se va epuiza si fondul de locuinte cumparate cu Legea 112 si aflate in centrul orasului.

1 milion de euro pentru o casa

Voci din piata imobiliara clujeana mai acorda maxim 8 ani afacerilor imobiliare care au la baza tranzactiile spectaculoase si rapide de terenuri si case situate in centru sau, oricum, in intravilan, in pozitii intens „vinate“.

Motivul este cit se poate de logic, cel putin la prima vedere. Deja au intrat in circuitul tranzactiilor imobilele vindute sub incidenta Legii 112 si foarte multe dintre acestea se afla in plin intravilan. Sumele pentru care au fost vindute in aceste saptamini asemenea case in zona zero a centrului Clujului ar face invidios pina si Parisul, Viena sau Roma.

O casa veche, cu trei camere, fara curte – in conditiile in care actualii proprietari inca platesc chirie pentru ele – a ajuns sa fie data pe 1 milion de euro, pentru cei 100 de metri patrati suprafata locuibila desfasurata cit ii masoara. Casa se afla intr-o zona cu cabinete private, cafenele si cabinete de avocatura, un loc „vinat“ de agentiile imobiliare.

Orice companie si-ar dori un asemenea loc in Cluj, cu atit mai mult cu cit situatia terenurilor care inconjoara aceste locuinte pare a iesi la un liman, in sfirsit. Sursele apropiate tranzactiei au dorit sa ramina anonime. Cert este ca se stie ca negocierile s-au dus fara intermediari, direct intre investitorul spaniol si fostul proprietar.

„Vechiturile“, la mare cautare

Acum este sezonul spaniolilor si al austriecilor la investitiile in ceea ce a mai ramas de achizitionat de pe piata imobiliara clujeana, in punctele ei „fierbinti“, adica pe zona de centru. Tot ei se orienteaza si pe piata turdeana, unde deja exista investitori din Spania care dezvolta proiecte imobiliare.

Jucatorii din aceasta piata spun ca, cel putin la nivelul Clujului, in maxim 5 ani randamentele investitiilor in proiecte de acest fel vor scadea suficient cit sa se apropie de nivelul european, general, adica la maxim 25%, fata de dublu sau in anumite cazuri chiar triplu cit se obtine inca pe anumite zone si regiuni.

Potrivit acestora, orasele mari au deja „acoperita“ in proportie de cel putin 80% aceasta piata a investitiilor in proiecte mari, de anvergura. In viitor, investitorii se vor reorienta spre piata halelor si a spatiilor comerciale, respectiv a spatiilor de birouri.

Totusi, o alta parte mare a jucatorilor din aceasta piata considera ca inca piata romaneasca de profil ramine una extrem de atractiva.

Si in cifre

? in Romania sint peste 2.500 de companii cu capital israelian care activeaza pe piata imobiliara si care pina in acest moment devanseaza numarul spaniolilor

? potrivit informatiilor oficiale, atit spaniolii, cit si israelienii isi orienteaza capitalul catre terenurile care se preteaza la constructia parcurilor logistice

? ca exemplu, austriecii de la Immoeast, cei care au achizitionat centrul comercial Polus din Cluj de la managerul de constructii al proiectului Trigranit, are un portofoliu de 44 de proiecte de retail in Romania, iar pina in 2010 dispune de un buget de peste 700 de milioane de euro, potrivit informatiilor facute publice de catre companie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro