Sari direct la conținut

Ziaristii de la „Evenimentul zilei” ataca Ringier pe cale sindicala

Apele tulburi din interiorul redactiei „Evenimentul zilei”, generate de inlocuirea redactorului-sef, Dan Turturica, par sa se limpezeasca deocamdata. Dan Turturica a infirmat aseara pentru ZIUA ca ziaristii care-l sustin si care reprezinta peste 80% din corpul redactional ar demisiona in bloc: „Este adevarat ca unii colegi au ales sa demisioneze, dar nu este o decizie „in bloc”.

Am considerat de comun acord ca este in interesul ambelor parti sa luptam pe cale sindicala. Deci, vom ramane pe loc si vom cere ca grupul Ringier sa respecte clauzele prevazute in contractul de munca”.

In acest sens, reprezentantii Ringier si cei ai sindicatului jurnalistilor de la „Evenimentul zilei”, insotiti de avocati, s-au intalnit luni seara pentru a clarifica anumite aspecte privind contractul colectiv de munca la nivel de unitate.

O eventuala demisie in masa a sustinatorilor lui Turturica – circa 80 din aproape 100 de redactori – ar fi impins pe moment in colaps „Evenimentul zilei”.

Protest in tacere

„Aripa” Turturica a preferat insa ca ieri la pranz sa protesteze in tacere in fata sediului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, considerand ca „decizia Ringier de a decapita conducerea ziarului pune practic pumnul in gura presei libere” si ca trustul elvetian intentioneaza sa transforme unul dintre cele mai influente ziare centrale „intr-un tabloid imund”.

Dupa ce seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Schelle, a primit printr-un interpus o scrisoare de protest din partea jurnalistilor care reclama inlaturarea lui Turturica, oficialii europeni au transmis si un comunicat prin care arata ca „in contextul libertatii presei” urmaresc cu atentie situatia creata in interiorul redactiei „Evenimentului zilei”.

„Un mediu mass-media sanatos necesita ziaristi care sa trateze obiectiv subiectele, permitand astfel ca vederi politice diferite sa fie aduse in atentia publicului. Asta se intelege printr-o presa libera.

O notiune care este una din cheile dezvoltarii democratice ale oricarei societati, o notiune la care tinem foarte mult, si pe care dorim sa o vedem functionand si in Romania, ca viitor stat membru al Uniunii Europene”, se precizeaza in comunicatul Delegatiei europene.

In plus, reprezentantii Comisiei cred ca va fi gasita o solutie pentru rezolvarea crizei: „Intelegem ca nelinistea echipei de la Evenimentul Zilei este cauzata de ceea ce pare a fi o decizie motivata comercial, asupra careia in mod evident nu putem comenta. Ar fi regretabil insa ca o astfel de decizie sa fie influentata si de alte interese.

De aceea, consideram deosebit de nefericit momentul luarii acestei decizii, in preajma vacantei de Craciun.

Speram ca o solutie va fi gasita pentru a ajuta situatia comerciala a Evenimentului Zilei si a intari rolul sau intr-o presa libera si democratica, permitand totodata ziaristilor sa se bucure de aceste sarbatori”.

Apel la Justitie

In ce-l priveste, Dan Turturica a declarat pentru ZIUA ca asteapta ca Justitia sa se pronunte in cazul sau: „Am cerut – dupa cum se cunoaste deja – ca decizia mea de trecere pe linie moarta prin detasarea la Bacau sa fie anulata.

In zilele urmatoare, judecatorii de la Tribunalul Conflictelor de Munca vor da un prim verdict privind suspendarea masurii luate de conducerea Ringier pana la solutionarea actiunii de fond formulate de mine”.

MediaSind se solidarizeaza cu jurnalistii „Evenimentului”

Pe de alta parte, Uniunea Sindicala MediaSind – constituita din Federatia Sindicatelor Jurnalistilor si Tipografilor din Romania, Federatia Sindicatelor Unite din Televiziune si Radio, SZR – Federatia Sindicatelor din intreaga Presa si Federatia Sindicatelor din Societatea Romana de Radiodifuziune – a anuntat ca se solidarizeaza cu revendicarile jurnalistilor de la „Evenimentul zilei”, care au

cerut inceperea imediata a negocierilor pentru incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Astfel, MediaSind – care reprezinta interesele a peste 8500 de membri – a semnalat deja acest caz organizatiilor internationale cu care coopereaza si a facilitat acordarea de asistenta juridica colegilor de la „Evenimentul zilei” de catre Casa de Avocatura Catalin Dancu. „Potrivit art.

2, alin. 2 din Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura mass-media „Angajatorii care au mai mult de 21 de salariati incadrati sunt obligati, conform art. 236 alin. 2 din Codul Muncii sa negocieze contracte colective de munca pe unitate impreuna cu reprezentantii sindicatelor reprezentative.

In cazul in care la nivelul unitatii nu sunt sindicate reprezentative, CCM se poate negocia cu reprezentantii salariatilor”, se arata in comunicatul semnat de presedintele MediaSind, Cristi Godinac.

Separat de MediaSind, Federatia Lucratorilor din Mass-Media „Alfa 2004” Sindicatul INITIATIVA R si Comitetul de Criza „Actiunea” au semnalat si ei ca deciziile Ringier in cazul „Turturica” constituie un „caz grav de incalcare a drepturilor sindicale si a legilor care reglementeaza relatiile de munca.

In aceste conditii, cele trei structuri sindicale apreciaza ca fireasca reactia majoritatii colegilor ziaristi ai lui Turturica care s-au solidarizat cu el si care au considerat atitudinea patronatului elvetian ca fiind nepotrivita.

Mai mult, sindicatele au dezvaluit ca „O parte din redactori si echipa de publicisti comentatori au reclamat faptul ca au fost amenintati cu sanctiuni disciplinare in cazul in care nu se vor supune comenzilor noii conduceri a ziarului instalate in forta”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro