Sari direct la conținut

Speriati de Monica

Romania Libera

„Sistemul reactioneaza incredibil”, a marturisit recent ministrul Justitiei Monica Macovei. Si are dreptate. La inceputul lunii ianuarie, mult timp inaintea declansarii scandalului Tiriac jr., Monica Macovei a fost primul membru al echipei Tariceanu atacat la intimidare.

Monica Macovei deranjeaza. Nu este din Sistem. Si nici macar nu a dat vreun semnal ca ar putea cadea la pace, ca, demnitar fiind, de acum se va feri sa cheme raul pe nume, adoptand in schimb limbajul de lemn, de neinteles pentru oamenii simpli, „mancand talas” (asa cum era indemnat presedintele Basescu).

Sa spunem deci lucrurilor pe nume. Zilele acestea, noua putere joaca o carte importanta, independenta justitiei. Cazul Tiriac jr. este un „peste mare” din acest punct de vedere. Un dosar cat se poate de clar de influentare a justitiei, bine documentat, ajuns in atentia opiniei publice.

Semnele de intrebare aparusera sub fosta administratie, cand inculpatii au inceput sa-si retraga rand pe rand declaratiile care-l incriminau pe Tiriac jr. Ulterior, implicarea politicului in acest dosar, de la cel mai inalt nivel – Ion Iliescu -, a fost acuzata, probata si admisa intr-o masura chiar de cel care inca mai este procuror general – Ilie Botos. Dar, in loc de demisii, ce vedem?

O masinarie uriasa, articulata de oamenii fostei puteri, dezlantuita contra ministrului Justitiei care ceruse explicatii Parchetului General despre dosarul Tiriac jr. Demersurile Monicai Macovei sunt periculoase. Prin cazul Tiriac jr.

si altele care mai pot urma, formularile diplomatice si inofensive privind „presiuni politice asupra justitiei” capata consistenta exemplului dovedit, usor de inteles: cu personaje si relatiile dintre acestea. Astfel de demersuri, daca sunt incununate de succes, pot lamuri ulterior alte formule diplomatice, intre care „coruptia la nivel inalt” (aparuta dupa revenirea PSD-ului la putere).

Pentru a preveni o asemenea catastrofa, Sistemul trebuie pastrat intact, in castingul stabilit intre 2000-2004 de PSD: procuror general – Ilie Botos, procuror PNA – Ioan Amarie, sefi de servicii secrete – Ioan Timofte si Gheorghe Fulga, CSM, Curte Constitutionala si Curte Suprema de Justitie.

Timpul trece, dar nu trece in favoarea administratiei Basescu. Demersurile Monicai Macovei pentru eliberarea justitiei din rolul de slujitoare a fostilor comunisti si tovarasilor lor din Securitate par izolate. Termenul de sase luni stabilit de Basescu pentru schimbarea atitudinii magistratilor si institutiilor care ar trebui sa lupte cu marea coruptie pare, si el, prea generos.

Se poate dovedi o pierdere de vreme, un respiro acordat nemeritat unor personaje care au aservit institutiile statului intereselor Partidului. Asta pentru ca Sistemul nu da semne de pocainta. Din contra, isi recapata puterea si obraznicia. Iese din uimirea produsa de rezultatul alegerilor prezidentiale.

Stie ca „intrusii” incapatanati care vin „din afara”, din societatea civila, cu idei si coloana vertebrala trebuie eliminati. Ca sa-si „repereze” onoarea patata, vezi Doamne, de declaratiile Monicai Macovei, Botos si procurorii de „elita” de la DIICOT (adica Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism) au luat drumul Cotrocenilor.

Speriati de Monica, barbatii sus enumerati cer ajutorul presedintelui Basescu. Oameni sensibili, suflete delicate, acesti procurori ar fi ajuns „in pragul demisiei”. Pariem ca nu-l vor trece?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro