Sari direct la conținut

Un tribunal din Moscova a lichidat cel mai vechi ONG pentru drepturile omului din Rusia, Grupul Helsinki, înființat în 1976

HotNews.ro
Membrii Grupului Helsinki din Moscova, Svetlana Astrakhantseva, stanga, și Henri Reznik, dreapta, au participat la procesul de inchidere a ONG-ului, Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia
Membrii Grupului Helsinki din Moscova, Svetlana Astrakhantseva, stanga, și Henri Reznik, dreapta, au participat la procesul de inchidere a ONG-ului, Foto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia, Grupul Helsinki din Moscova, a fost lichidată miercuri după ce o instanță a decis că nu este înregistrată corect, pe fondul represiunii asupra ultimelor voci majore critice din țară, relatează Reuters și AFP.

Un tribunal rus a ordonat miercuri dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova, cel mai vechi ONG din Rusia pentru drepturile omului.

Tribunalul orașului Moscova „a satisfăcut cererea Ministerului de Justiție al Rusiei” dispunând dizolvarea acestui ONG și retragerea acestuia din registrul oficial al persoanelor juridice, a precizat instanța într-un comunicat la Telegram.

Fondat în 1976 de oameni de știință disidenți sovietici, grupul a produs rapoarte anuale despre situația drepturilor omului din Rusia și a fost una dintre puținele organizații independente de drepturi rămase în țară după închiderea grupului pentru drepturile omului Memorial, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.

Scopul său inițial a fost de a monitoriza respectarea de către Uniunea Sovietică a Acordurilor de la Helsinki, un acord Est-Vest care avea ca scop atenuarea tensiunilor în apogeul Războiului Rece, dar s-a extins ulterior pentru a susține democrația și drepturile civile.

Ministerul rus de Justiție a intentat un proces împotriva acestuia în decembrie, argumentând că grupul a fost înregistrat doar pentru a apăra drepturile omului la Moscova – nu în alte părți ale țării – un argument pe care grupul l-a catalogat ca fiind fără logică.

Într-o pledoarie emoționantă adresată instanței miercuri, copreședintele grupului Valeri Borșov le-a spus judecătorului și reprezentanților Ministerului Justiției că lichidarea grupului va pune capăt deceniilor de muncă ale activiștilor.

„Voi săvârșiți un mare păcat. Distrugeți mișcarea pentru drepturile omului, o distrugeți”, a spus el.

„Lichidarea grupului este o lovitură gravă pentru mișcarea pentru drepturile omului nu numai în Rusia, ci și în lume”, a adăugat el.

Citind decizia, judecătorul Mihail Kazakov a spus: „Cererea (Ministerul Justiției) este admisă”.

De la trimiterea a zeci de mii de militari în Ucraina în februarie, președintele Vladimir Putin a accelerat eforturile Rusiei de a suprima opiniile divergente, fie din partea mass-media independente, a grupurilor neguvernamentale pentru drepturile omului sau a oponenților politici.

Putin are propriul său Consiliu pentru Drepturile Omului, un organism despre care criticii spun că îi permite să intensifice opresiunea statului.

În noiembrie anul trecut, cu puțin timp înainte de întâlnirea sa anuală cu Consiliul, el a eliminat 10 dintre membrii acestuia și a adus patru noi, inclusiv un bloggeri pro-război.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro