Sari direct la conținut

VIDEO Surpriză uriașă în Noua Zeelandă: Premierul Jacinda Ardern a anunțat că demisionează / „Nu mai am resurse”, a spus ea, aproape în lacrimi

HotNews.ro
Jacinda Ardern pleacă din funcția de premier al Noii Zeelande, Foto: AFP / AFP / Profimedia
Jacinda Ardern pleacă din funcția de premier al Noii Zeelande, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a făcut joi un anunț șocant, anunțând că „nu mai are resurse” pentru a continua să conducă țara și că va demisiona cel târziu la începutul lunii februarie și nu va mai încerca să fie realeasă, transmite Reuters.

Ardern, care abia și-a stăpânit lacrimile, a spus că au fost cinci ani și jumătate dificili în calitate de prim-ministru și că este doar un om și că trebuie să se retragă.

„În vară, am sperat să găsesc o modalitate de a mă pregăti nu doar pentru încă un an, ci pentru un alt mandat – pentru că asta este ceea ce necesită acest an. Nu am reușit să fac acest lucru”, a declarat Ardern, în vârstă de 42 de ani, într-o conferință de presă.

„Știu că vor fi multe discuții în urma acestei decizii despre care a fost așa-zisul motiv `real`… Singura perspectivă interesantă pe care o veți găsi este, după ce am parcurs șase ani de mari provocări, că sunt om”, a continuat ea.

„Politicienii sunt oameni. Dăm tot ceea ce putem, atât timp cât putem, iar apoi vine timpul. Iar pentru mine, a venit timpul”, a adăugat ea.

O surpriză uriașă pentru Noua Zeelandă

Duminică va avea loc un vot al Partidului Laburist, aflat la putere în Noua Zeelandă, pentru desemnarea unui nou lider; liderul partidului va fi prim-ministru până la următoarele alegeri generale.

Mandatul de lider al lui Ardern se va încheia cel târziu la 7 februarie, iar alegerile generale vor avea loc la 14 octombrie. Ardern a declarat că ea crede că laburiștii vor câștiga următoarele alegeri.

Vicepremierul Noii Zeelande, Grant Robertson, care este și ministru de finanțe, a declarat că nu va încerca să candideze pentru postul de viitor lider laburist.

Comentatorul politic Ben Thomas a spus că anunțul lui Ardern a fost o surpriză uriașă, deoarece sondajele o clasau încă drept premierul preferat al țării, chiar dacă sprijinul pentru partidul său a scăzut de la cotele stratosferice înregistrate în timpul alegerilor din 2020. Thomas a adăugat că nu a fost găsit încă un succesor clar.

Ardern a spus că nu se retrage pentru că slujba era grea, ci pentru că ea credea că alții ar putea face o treabă mai bună. Ea a ținut să îi spună fiicei sale Neve că abia așteaptă să fie acolo când va începe școala în acest an și i-a spus partenerului ei de viață, Clarke Gayford, că este timpul să se căsătorească.

Un lider plin de empatie

Ardern a apărut brusc pe scena mondială în 2017, când a devenit cea mai tânără femeie șef de guvern din lume, la vârsta de 37 de ani. Pe un val de „Jacinda-mania”, ea a militat cu pasiune pentru drepturile femeilor și pentru a pune capăt sărăciei în rândul copiilor și inegalității economice din țară.

La opt luni după ce a fost numită premier, a devenit al doilea lider ales din lume care a născut în timpul mandatului, după Benazir Bhutto din Pakistan.

Mulți au văzut-o pe Ardern ca făcând parte din valul de femei lider progresiste, printre care se numără și premierul finlandez Sanna Marin.

Stilul ei de conducere empatic a fost subliniat de răspunsul ei la atacurile în masă de la două moschei din Christchurch în 2019, în care au murit 51 de persoane și au fost rănite 40 de persoane.

„Apelul ei universal la unitate umană cu compasiune m-a făcut să plâng de bucurie atunci și mă face să plâng și acum”, a declarat Farid Ahmed, supraviețuitor și soț al unei victime a atacului din Christchurch.

„Bunătatea, înțelepciunea și eforturile ei pentru o lume pașnică au fost un exemplu remarcabil pentru liderii mondiali. Înțeleg că are nevoie de odihnă și îi doresc tot ce este mai bun în viața ei”, a spus el.

Ardern a catalogat rapid atacurile drept „terorism” și a purtat un hijab în timp ce s-a întâlnit cu comunitatea musulmană la o zi după atac, spunându-le că întreaga țară este „unită în durere”. Ea a promis și a realizat o reformă majoră a legislației privind armele de foc în decurs de o lună.

Popularitatea ei a scăzut în ultimul an

„Jacinda Ardern a arătat lumii cum să conducă cu inteligență și putere. Ea a demonstrat că empatia și perspicacitatea sunt calități puternice de lider”, a declarat joi premierul australian Anthony Albanese.

Ardern a primit aprecieri din partea întregului spectru politic pentru modul în care a gestionat pandemia COVID-19, în urma căreia țara s-a confruntat cu unele dintre cele mai stricte măsuri la nivel mondial, dar care a avut ca rezultat și unul dintre cele mai mici bilanțuri de decese.

Însă popularitatea ei a scăzut în ultimul an, în condițiile în care inflația a crescut la maxime de aproape trei decenii, banca centrală a majorat agresiv rata dobânzii în numerar, iar criminalitatea a crescut.

Țara a devenit din ce în ce mai divizată din punct de vedere politic în legătură cu probleme precum revizuirea de către guvern a infrastructurii de apă și introducerea unui program privind emisiile agricole. Ardern și Partidul Laburist au înregistrat o scădere a sprijinului în sondajele de opinie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro