Ce beneficii i-ar aduce Rusiei armistițiul „cinic și ipocrit” propus de Putin
Anunțul făcut joi de președintele rus Vladimir Putin potrivit căruia forțele Moscovei vor înceta focul de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina timp de 36 de ore este o metodă de a afecta reputația Kievului, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.
Putin i-a ordonat ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, să pună în aplicare o încetare temporară a focului de-a lungul întregii linii de front din Ucraina de la ora 12.00 a zilei de 6 ianuarie până la miezul nopții de 7 ianuarie, potrivit presei ruse, o decizie pe care a luat-o după apelul făcut de Patriarhul Kirill.
Având în vedere că Putin nu se poate aștepta în mod rezonabil ca Ucraina să respecte termenii acestei încetări a focului declarate brusc, liderul de la Kremlin a solicitat armistițiul pentru a demonstra că Ucraina nu vrea să facă pașii necesari pentru negocieri, consideră ISW.
De asemenea, organizarea și punerea în aplicare a încetării focului necesită timp, iar dacă Putin ar fi fost serios în legătură cu armistițiul din 6 și 7 ianuarie, nu ar fi anunțat cu mai puțin de 24 de ore înainte, mai ales că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declara pe 14 decembrie că nu se ia în calcul un armistițiu de Crăciunul pe rit vechi, potrivit ISW.
Putin vrea să pară adevăratul protector al creștinismului
Totodată, ISW consideră că Putin încearcă să obțină o pauză de 36 de ore pentru trupele rusești, pentru a le permite să se odihnească și să se reorienteze în vederea relansării operațiunilor ofensive în sectoarele critice ale frontului.
O astfel de pauză ar avantaja în mod disproporționat trupele rusești și ar începe să priveze Ucraina de inițiativă.
Anunțul surprinzător al lui Putin este o tactică de a arăta că Ucraina este o țară care suprimă grupurile religioase și în acest fel l-ar pune pe președintele rus într-o lumină bună, sugerând că acesta este adevăratul protector al credinței creștine, astfel, justificând din nou invadarea Ucrainei, mai afirmă analiștii de la ISW.
Joi dimineață patriarhul Kirill al Rusiei și un susținător fervent al războiului Rusiei în Ucraina a cerut încheierea unui armistițiu înaintea sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi pe 7 ianuarie, după calendarul iulian, fiind inspirat de faimosul armistițiu de pe Frontul de Vest din 24 decembrie 1914, astfel încât soldații creștini ortodocși din ambele tabere „să poată participa la slujbele bisericești în ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun”.
Ipocrizia Kremlinului
Atât oficialii ucraineni, cât și cei occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, au subliniat ipocrizia anunțului de încetare a focului, amintind că Rusia a efectuat atacuri în întreaga Ucraină asupra infrastructurii militare și civile pe 25 decembrie, când mulți ucraineni sărbătoresc Crăciunul, și de Anul Nou, a precizat ISW.
Kievul a calificat această încetare a focului drept „ipocrizie”, acuzând Moscova că vrea „să câştige timp”, în timp ce preşedintele american Joe Biden a apreciat că liderul de la Kremlin caută „o gură de aer” prin cererea de încetare temporară a focului.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a calificat propunerea Rusiei drept „cinică”, precizând că SUA au „puțină încredere în intențiile din spatele acestui anunț”.
În ajunul Anului Nou, Rusia a atacat Ucraina cu rachete, urmat de un atac cu 45 de drone la câteva minute după Anul Nou, ucigând o persoană și rănind 28 de civili din întreaga țară, inclusiv trei copii.
Ucraina condiționează acceptarea armistițiului de Crăciunul pe rit vechi propus joi de președintele rus Vladimir Putin de retragerea trupelor invadatoare de pe teritoriul său, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.
Urmărește ultimele evoluții din a 317-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.