Sari direct la conținut

Istorie scumpa: cele mai spectaculoase retrocedari catre fostii proprietar

Cotidianul

Dupa revendicari si drumuri lungi prin instante, palatele si cladirile impozante ale Romaniei revin, rind pe rind, in curtea fostilor proprietari. Unele ramin deschise publicului, altele au fost deja revindute sau isi asteapta musteriii. Iar cele mai multe sint inca disputate de mostenitori.

Savirsinul redevine regal

In noiembrie 2005, regele Mihai a intrat in posesia domeniului de la Savirsin. „Nu s-a facut o expertiza. Am aruncat o valoare oarecare pentru a judeca competenta instantei. Ne-am judecat si am recuperat castelul in natura“, declara avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu.

Aflat pina la acea vreme in patrimoniul taberelor scolare, s-a decis ulterior infiintarea unui centru de pregatire si recreere pentru tineret. Castelul functioneaza si in regim hotelier, cu exceptia perioadelor in care familia regala este prezenta. Aflat pe Valea Muresului, Savirsinul a fost construit in secolul al XVII-lea, fiind distrus si reconstruit de mai multe ori.

Pelesul, Foisorul si Pelisorul mai asteapta

Nu aceeasi soarta au avut-o, cel putin deocamdata, domeniile Peles, Foisor si Pelisor, inca neretrocedate familiei regale. Expertiza a stabilit suma de 57 de milioane de euro, pentru cele trei, insa, potrivit unui act normativ, regele Mihai ar fi urmat sa primeasca 30 de milioane de euro, in transe egale, timp de trei ani.

Desi a trecut de Parlament, Curtea Constitutionala a stabilit ca dispozitiile legii privind reglementarea situatiei juridice a bunurilor fostului suveran sint neconstitutionale. In aceste conditii, regele a solicitat din nou retrocedarea in natura a proprietatilor.

„Inca din noiembrie 2005, ministrul Adrian Iorgulescu a facut peste zece anunturi de restituire a celor trei domenii in luna urmatoare. Este un joc pe care nu pot sa-l inteleg din partea acestuia“, comenteaza Vasiliu.

La ora actuala, statul ramine in continuare interesat sa rascumpere domeniul Peles, iar negocierile se invirt in jurul sumei de 30 de milioane de euro. „Cred ca la aceasta suma ne vom opri. Problema nu se pune insa doar comercial.

Regele vrea sa ajute Romania, iar negocierea s-ar face cu maximum de toleranta, pentru ca nici Majestatea sa sa nu ramina expropriat pe un bun al lui, dar nici statul sa nu aiba o povara foarte mare“, declara Vasiliu.

Brukenthalul sasilor

Un alt imobil de referinta, palatul baronului Brukenthal, in care functioneaza Muzeul National din Sibiu, a fost retrocedat, tot in noiembrie 2005, catre Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice din Romania. Desi recuperate de sasi, atit muzeul, cit si bunurile (aproximativ 220.000 de obiecte de arta) au ramas in circuitul public.

Dupa retrocedare, muzeul a primit inapoi si cele 19 lucrari de arta, confiscate de comunisti.

Stirbei da tot

Retrocedate in 2005 celor 18 mostenitori ai familiei Stirbei, cele trei palate, de pe Calea Victoriei, din Buftea si din Brasov, au fost sau sint deja pe cale de a fi vindute de catre descendenti. Primele doua au fost vindute pentru o suma ce depaseste 10 milioane de euro, in timp ce resedinta din Buftea este si ea intens curtata de cumparatori.

Construit in 1864, palatul aflat la 20 km de Bucuresti a fost amenajat pentru protocol, iar dupa 1990 s-a transformat in hotel, parcul fiind deschis publicului. Printr-o decizie CEDO, domeniul a fost retrocedat mostenitorilor familiei printului Stirbei, iar palatul a fost inchis.

Dupa ce Ministerul Culturii a refuzat sa scoata opt milioane de euro, suma ceruta de proprietari, pe lista de pretendenti s-au vehiculat numele sefului PRO TV, Adrian Sirbu, si, mai recent, firma Bucharest Arena, care a anuntat ca va oferi 15 milioane de euro pentru palat.

Bragadiru se lasa greu

Una dintre cele mai importante cladiri istorice ale Capitalei, Palatul Bragadiru, supranumit Colosseum, a revenit mostenitorilor familiei Bragadiru in 2003. Constructia a inceput in 1905, cladirea fiind gindita ca palat al culturii pentru angajatii Fabricii de Bere Bragadiru.

Proprietarii inchiriaza azi sala de bal de la parter pentru nunti si botezuri, dar si lansari de carte si prezentari de moda. Constructia a atras zeci de oferte, toate venite din partea investitorilor straini. Valoarea estimata a imobilului este de aproximativ 30 de milioane de euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro