Sari direct la conținut

Cine este Andrew Tate, milionarul controversat care a spus că s-a mutat în România ca să scape mai ușor de acuzațiile de viol

HotNews.ro
Cine este Andrew Tate, milionarul controversat care a spus că s-a mutat în România ca să scape mai ușor de acuzațiile de viol

Andrew Tate, milionarul americano-britanic reținut în România pentru 24 de ore, le-a declarat milioanelor sale de urmăritori din întreaga lume că s-a mutat în țara noastră pentru a scăpa mai ușor de acuzațiile de viol.

Tate a fost în mare parte necunoscut până anul acesta, când vizibilitatea sa pe rețelele de socializare a explodat. Apoi, în luna august, el a fost interzis de Facebook, Instagram YouTube și TikTok din cauza comentariilor sale misogine, afacerea sa online – „Hustler University” – încasând o lovitură grea.

Andrew Tate a fost interzis inițial și pe Twitter dar această platformă social media i-a reactivat contul după ce a fost preluată oficial de către Elon Musk la sfârșitul lunii octombrie.

În vârstă de 36 de ani, Tate și-a început cariera ca kickboxer, jucând ultimul său meci la București în urmă cu doi ani, împotriva luptătorului român Cosmin Lingurar.

Născut la Washington D.C., tatăl său fiind un maestru internațional la șah din Statele Unite, Andrew Tate s-a mutat în Marea Britanie alături de mama și fratele său după divorțul părinților. Crescut în Lutton, orașul natal al mamei sale, el a apărut pentru prima oară în atenția publicului larg din Marea Britanie în 2016 când a fost unul dintre participanții la sezonul din acel an al emisiunii „Big Brother”.

„Aventura” sa a durat însă doar 6 zile, Tate fiind dat afară din concursul de tip reality show după ce în mediul online a apărut o înregistrare video care îl arăta lovind o femeie cu cureaua, amenințând-o să nu îi mai scrie niciodată mesaje.

Tate a declarat la momentul respectiv pentru tabloidul The Sun că a fost doar „un joc de rol” însă la scurt timp după a apărut o a doua înregistrare video în care acesta îi spune unei alte femei să numere vânătăile pe care părea să i le fi cauzat.

Ambele femei au negat însă că au fost abuzate, afirmând că înregistrările video au arătat acte consimțite.

„Afacerile” online ale lui Andrew Tate

După ce a început să joace tot mai puține meciuri de kickboxing, Tate a fondat o primă companie, una de webchat la care a afirmat că lucrează 75 de femei, unele dintre ele foste iubite ale sale.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la The Mirror în luna martie a acestui an, el a recunoscut că afacerea este o „înșelătorie totală” în care femeile conving bărbați creduli să le dea bani prin „povești plângăcioase”.

În mediul online el a devenit faimos prin promisiunile de a le arăta băieților și bărbaților cum să „scape din matrice”, o expresie folosită de acesta pentru sfaturi legate de cum să devii mai bogat și să ai mai mult succes la femei.

Înainte să fie dat afară de pe rețelele de socializare, el a avea peste 4,5 milioane de urmăritori pe Instagram, precum și 600.000 de abonați pe canalul său de Youtube. Pe TikTok înregistrări video cu hashtag-ul său au fost vizualizate de peste 14 miliarde de ori.

Un purtător de cuvânt al lui Tate a declarat pentru agenția Bloomberg după ce acesta a fost interzis pe rețelele de socializare că:

„Interzicerea lui Andrew Tate pe aceste platforme ar putea părea ca un răspuns, dar nu este atât de simplu. Înlăturarea vocii lui Tate nu duce la o societate mai blândă, fără discurs care incită la ură”.

Afacerea care l-a făcut faimos pe rețelele de socializare este însă antemenționata „Hustler University”, o platformă care oferă cursuri online pentru „masculii alfa aspiranți” în ceea ce privește criptomonedele, investițiile pe bursă și „freelancing”.

Practic un „guru” de „self-help”, Tate le promite urmăritorilor săi, în vasta lor majoritate bărbați, că le va dezvălui rețeta pentru a face mai mulți bani, „agăța” tipe și în general să ajungă să aibă o viață de lux.

Cum a ajuns un kickboxer din Marea Britanie cunoscut în întreaga lume

În doar câteva luni el a ajuns de la un personaj semiobscur la una dintre cele mai cunoscute personalități din mediul online, în luna iulie a acestui an Google înregistrând mai multe căutări despre el decât de exemplu Donald Trump sau Kim Kardashian.

Însă ascensiunea sa către faimă nu a fost întâmplătoare, jurnaliștii de la The Observer descoperind dovezi că urmăritorii lui Tate sunt instruiți să inunde rețelele de socializare cu înregistrări video ale acestuia și să aleagă cele mai controversate clipuri pentru un număr maxim de vizualizări și reacții.

Efortul coordonat în care au fost implicați mii de membri ai „Hustler University” și o întreagă rețea de conturi de pe TikTok a fost descrisă de către unii experți drept o „tentativă fățișă” de a manipula algoritmii rețelelor de socializare pentru a promova în mod artificial conținutul legat de acesta.

În mai puțin de 3 luni această strategie i-a adus un număr uriaș de urmăritori în mediul online și milioane de lire sterline, The Guardian notând în luna august că „Hustler University” a ajuns să aibă 127.000 de membri care plătesc 39 de lire lunar pentru a se alătura „universității” sale.

Andrew Tate a fost reținut joi în România (FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

Afirmațiile controversate ale lui Andrew Tate

Însă deși acesta a fost cel care a stârnit cele mai mari controverse și i-a adus interdicția pe rețelele de socializare, majoritatea conținutului distribuit de Tate nu are legătură cu femeile. Pe lângă sfaturile de cum să te îmbogățești, el este cunoscut de asemenea drept un fan vocal al fostului președinte american Donald Trump, pe care îl descrie drept un „mascul alfa exemplar”.

Tate a vorbit de asemenea împotriva lockdown-urilor impuse pentru combaterea răspândirii coronavirusului și a vaccinării anti-Covid obligatorii. Exprimându-și părerea despre depresie, el a spus că tulburarea mintală „nu este reală”.

El a apărut în controversata emisiune InfoWars a lui Alex Jones, obligat recent de justiția americană să plătească despăgubiri de un miliard de dolari pentru promovarea unor teorii ale conspirației legate de masacrul din 2012 de la școala Sandy Hook din statul american Connecticut.

Despre femei el susține că locul acestora este în cămin, că nu pot să șofeze și că sunt proprietatea unui bărbat.

Tate crede de asemenea că victimele violurilor trebuie să „poarte o parte a răspunderii” pentru atacuri și afirmă că iese doar cu tinere de 18-19 ani deoarece își poate lăsa „amprenta” asupra lor. În unele dintre videoclipurile sale Tate vorbește despre lovirea și strângerea de gât a femeilor, distrugerea lucrurilor lor și oprirea acestora din a ieși în oraș.

„Pac, scoți maceta, boom, o lovești în față și o prinzi de gât. Taci, curvo”, a afirmat el în unul dintre clipurile sale, arătând cum s-ar comporta cu o femeie dacă ea l-ar acuza că o înșeală. Într-un alt videoclip el a povestit cum a aruncat pe geam lucrurile unei femei.

El a deplâns de asemenea „declinul civilizației occidentale” după ce a povestit că a văzut un afiș la Aeroportul Heathrow despre care a spus că „încuraja fetele să meargă în concediu, în loc să fie mame iubitoare și soții devotate”.

Deși a vorbit în mod deschis și repetat despre actele sale de violență împotriva mai multor femei, Tate nu a fost pus sub acuzare pentru vreo astfel de faptă, poliția din Marea Britanie începând să investigheze abia recent acuzațiile la adresa sa.

Cum a ajuns Tate în România

În una dintre înregistrările sale video el a explicat motivele pentru care a ales să se mute în țara noastră, sugerând că i-ar fi mai ușor să scape de acuzații de viol.

El a spus în înregistrarea respectivă că aceasta ar fi „40%” din motivația sa, susținând însă că „nu sunt un violator, dar îmi place ideea de a putea face ce vreau. Îmi place să fac ce vreau”.

În luna aprilie polițiștii din Ilfov au făcut percheziții la vila lui Tate și a fratelui său după ce au primit un pont de la ambasada Statelor Unite de la București că o cetățeană americană în vârstă de 21 de ani este sechestrată de către aceștia.

Tânăra a fost găsită în locuința celor doi și cei doi frați au fost aduși la audieri, însă au fost eliberați ulterior și au negat comiterea oricărei infracțiuni.

Pe 12 aprilie DIICOT a anunțat că dosarul deschis pentru lipsirea de libertate a unei femei, în care poliţiştii din Ilfov au făcut percheziţii, a fost declinat către DIICOT, care a extins urmărirea penală pentru trafic de persoane şi viol.

Cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore joia aceasta.

Între luna aprilie, când polițiștii au făcut primele percheziții, și momentul reținerii celor doi frați în România, videoclipurile create de Andrew Tate au decolat în mediul online, în special pe platforma TikTok.

De exemplu, doar în luna august clipuri cu numele său au fost vizualizate de peste un miliard de ori. Înregistrările nu vin direct de la Tate, care pare să nu mai fie activ pe platformă, ci de la sute de conturi ale fanilor săi și membri ai „Hustler University”.

Multe dintre aceste conturi folosesc numele lui Tate și au la fotografia de profil imagini cu acestea, deși termenii de utilizare ai TikTok interzic explicit acest lucru, la fel ca distribuirea de conținut care incită la ură.

Acuzațiile aduse de DIICOT lui Andrew Tate și fratelui său

„La începutul anului 2021, 4 suspecţi (doi cetăţeni britanici şi doi cetăţeni români) au constituit un grup infracţional organizat în vederea comiterii pe teritoriul României, dar şi al altor state, precum Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, a infracţiunii de trafic de persoane”, afirmă DIICOT într-un comunicat remis presei joi.

Victimele au fost recrutate de cetăţenii britanici prin inducere în eroare cu privire la intenţia de a întemeia o relaţie de căsătorie/concubinaj şi existenţa unor sentimente reale de iubire (metoda loverboy), potrivit procurorilor DIICOT.

„Acestea au fost ulterior transportate şi adăpostite în imobile din judeţul Ilfov unde, prin exercitarea de acte de violenţă fizică şi constrângere psihică (prin intimidare, supraveghere constantă, controlul şi invocarea de pretinse datorii), au fost exploatate sexual de membrii grupului prin obligarea la manifestări pornografice în vederea producerii şi difuzării prin intermediul unor platforme de socializarede material având un astfel de caracter şi prin supunerea la executarea unei munci, în mod forţat, în scopul obţinerii de beneficii financiare importante constând în sumele de bani obţinute ca urmare a accesării materialelor de către utilizatori”, mai afirmă DIICOT.

Procurorii români susțin că până în prezent au fost identificate 6 victime care au fost exploatate sexual de grupul infracţional organizat.

„Cu privire la infracţiunea de viol s-a reţinut că în luna martie 2022 o persoană vătămată a fost constrânsă, în două ocazii diferite, de un suspect, prin exercitarea de violenţe fizice şi presiuni psihologice, să întreţină relaţii sexuale”, mai afirmă comunicatul remis presei de către DIICOT.

În urma perchezițiilor făcute în vila de lângă Capitală a britanicilor, anchetatorii au descoperit studiourile video unde ar fi fost exploatate cel puțin șase tinere care ar fi fost obligate să producă filmări pornografice care erau vândute apoi pe platforme de specialitate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro