Electrica Muntenia Sud a intrat in proprietatea grupului italian Enel
Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost semnat luni, de catre reperzentantii Enel si cei ai Electrica, valoarea totala a tranzactiei fiind de 820 de milioane euro, se arata intr-un comunicat al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).
Initial, AVAS programase semnarea contractului de privatizare pentru joi, 7 iunie, insa, cu cateva ore inainte de ora stabilita, ceremonia a fost reprogramata deoarece Hotararea de Guvern pentru privatizarea societatii nu a fost publicata in Monitorul Oficial.
Prin aceasta tranzactie, Enel va cumpara direct de la Electrica 50% din actiuni, contra sumei de 395 milioane euro, urmand sa dobandeasca 67,5% din companie dupa ce va subscrie noi titluri in cadrul unei majorari de capital in suma de 425 milioane de euro.
Suma de 425 milioane euro va fi folosita pentru a finanta planul de investitii al companiei.
Pana la momentul efectiv al transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor catre Enel, Electrica va controla si conduce Electrica Muntenia Sud, in timp ce grupul italian va participa la conducerea companiei ca observator.
Pentru realizarea transferului dreptului de proprietate asupra Electrica Muntenia Sud, Electrica si Enel vor asigura indeplinirea mai multor conditii, printre care avizul organismelor antitrust ale Uniunii Europene si cel al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.
Contractul de privatizare, asa cum a fost propus de Guvernul Romaniei si acceptat de Enel, va fi publicat dupa semnare.
In vara anului trecut, grupul italian a fost desemnat castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica. Enel a oferit 820 de milioane de euro pentru a prelua un pachet de 67,5% din actiunile distribuitorului de energie.
Electrica a avut opt filiale, iar patru dintre ele au fost vandute in perioada 2004-2005. Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost cumparate tot de Enel, Electrica Oltenia a fost achizitionata de cehii de la CEZ, iar Electrica Moldova a intrat in proprietatea nemtilor de la E.ON.
A cincea filiala, Electrica Muntenia Sud a fost vanduta in iunie 2006 catre Enel, dar transferul companiei nu s-a realizat la termen. La inceputul acestui an, AVAS a prelungit cu 180 de zile, pana la 17 iulie, valabilitatea ofertei de vanzare a pachetului majoritar de actiuni a filialei Electrica. Aceasta a fost a doua si ultima prelungire, conform legii.
In urma cu cateva saptamani, Ministrul Economiei si Finantelor a declarat ca intentioneaza sa privatizeze toti distribuitorii de energie, dar si complexurile energetice (Turcani, Rovinari si Craiova), pana la sfarsitul acestui an.