Sari direct la conținut

Companiile trag spre case cu aer boem

Cotidianul

Chiria mai ieftina, costurile de intretinere mai mici si un sediu cu personalitate determina tot mai multe companii sa isi desfasoare activitatea in case vechi.

„Am ales intotdeauna case vechi pentru sediile agentiei noastre pentru ca au stil si personalitate. Am cautat locuri care sa ne inspire, sa aiba acces usor la vegetatie, sa tina la respect plasticul, metalul, neonul si termopanele“, afirma Sorana Savu, Senior Partner la Premium Communication, agentie de consultanta cu sediul in zona Cotroceni.

„Locurile de parcare, costurile mici de intretinere si aerul usor boem sint citeva dintre elementele care atrag o companie sa se mute in vila. Totodata, vilele reprezinta alternativa deosebita pentru companiile care au nevoie de o suprafata intre 150 si 800 mp“, spune si Aura Diaconescu, Senior Office Consultant in cadrul Esop.

„Spre deosebire de cladirile noi de birouri, care ofera de cele mai multe ori sisteme «open space» sau birouri tip acvariu, cu pereti de sticla, casele vechi au compartimentari distincte, incaperi de dimensiuni variate.

Casele vechi iti cer sa te adaptezi la forma lor, dar iti ofera pe de alta parte o atmosfera de «camin» pe care o cladire de birouri nu are cum sa ti-o dea“, mai spune Savu.

Zonele cu preturi mai mari, dar si cu o calitate mai buna a spatiilor sint Aviatorilor, Cotroceni, Domenii, Dacia, Polona, Dorobanti si Floreasca. „Exista desigur si un segment «de lux» al vilelor, in general cele de patrimoniu, complet renovate/restaurate, a caror chirie poate fi cu pina la 20-30% mai mare“, spune Diaconescu.

In contextul intensificarii cererii, pretul chiriei la vila a crescut cu 5-15%. Astfel, daca in 2005 metrul patrat de inchiriat costa 10-14 euro, in 2006 acesta ajungea la 16 euro. In zona Aviatorilor, companiile platesc 13-18 euro/mp, fata de 11-15 euro in 2005. In aceste zone, vilele de patrimoniu pot avea chirii care pot ajunge si pina la 20-25 de euro/mp.

In Domenii si Unirii, metrul patrat de inchiriat ajunge la 15 euro, in timp ce Calea Calarasi ofera, potrivit agentiei Esop, cele mai ieftine chirii, intre 9 si 13 euro/mp.

Printre dezavantajele oferite de vile se numara spatiile inutilizabile, precum holurile, scarile sau anexele, care fac ca suprafata utila sa fie de fapt mai mica decit cea pentru care se plateste efectiv. Un alt dezavantaj ar fi existenta unei compartimentari relativ rigide, care se poate sau nu plia pe necesitatile companiei.

integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro