Putin încearcă să devieze responsabilitatea pentru războiul prelungit din Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia urmărește să pună capăt războiului cât mai curând posibil, menționând în același timp că Rusia nu va crește ritmul a ceea ce numește „operațiune militară specială”, deoarece aceasta ar duce la „pierderi nejustificate”.
Declarațiile fac parte din efortul consolidat al Kremlinului de a justifica războiul costisitor pornit de Putin în fața publicului din plan intern, care face sacrificii din ce în ce mai mari pentru a îndeplini obiectivele nerealiste ale Kremlinului, consideră Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.
Armata rusă nu a obținut nicio victorie semnificativă în Ucraina de la căderea orașului Lisichansk, la 3 iulie.
Putin și oficialii Ministerului rus al Apărării au avut numeroase apariții și au oferit justificări vagi pentru eșecurile militare în ultimele zile, probabil tot într-un efort de a minimiza efectele „operațiunii militare speciale” care ar fi trebuit să dureze trei zile, însă are loc de peste 300 de zile.
De asemenea, Putin a declarat în timpul conferinței de presă că Rusia nu caută „să învârtă acest volan al unui conflict militar, ci dimpotrivă – să pună capăt acestui război”.
Putin a folosit acest cuvânt „război” în loc de formularea „operațiune militară specială” atunci când a acuzat în mod fals Ucraina că a început un război împotriva populației sale în 2014.
Menționarea de către Putin a cuvântului „război” i-a determinat pe câțiva bloggeri militari să declare că au folosit întotdeauna ambii termeni deoarece „orice persoană care gândește știe că ceea ce se întâmplă în Ucraina este un război fierbinte”, în ciuda lipsei unei declarații oficiale de război din partea Rusiei.
Confuzia indică faptul că narațiunea de război limitat a lui Putin poate intra în conflict cu prezentarea sa a „operațiunii militare speciale” ca fiind o luptă pentru suveranitatea Rusiei, deși nu este un război oficial, a constatat ISW.
Președintele rus Vladimir Putin continuă să refuze să-l trateze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca pe un omolog egal și suveran, ceea ce indică și mai mult faptul că Putin nu este interesat de negocieri serioase cu Ucraina.
De asemenea, șeful Statului Major General rus, generalul de armată Valeri Gerasimov, a încercat să readucă la viață o poveste rusească demitizată, potrivit căreia Kremlinul nu a plănuit să invadeze Ucraina, în încercarea de a justifica războiul Rusiei în Ucraina.
Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.