Sari direct la conținut

Cresterea imprumuturilor bancare indoielnice mareste profiturile recuperatorilor legali

Curentul

Piata interna a recuperatorilor de debite va creste odata cu dezvoltarea relatiilor dintre intreprinzatorii romani si cei din spatiul european. Firmele de profil se reorienteaza catre segmentul business to business pentru a-si rotunji profitul, insa usa sectorului bancar le ramane doar intredeschisa.

Raportul Bancii Nationale a Romaniei arata ca valoarea creditelor restante si indoielnice nete s-a cifrat la 400 milioane de lei in primul semestru, ceea ce indica o crestere de 50% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Creditele ipotecare si imobiliare cumuleaza aproape 10 miliarde de lei, cu 59% peste soldul de la finele primului semestru din 2006.

Imprumuturile pentru populatie s-au majorat cu 24,8%, pe fondul unui avans cu 25,9% la creditele de consum. Restantele populatiei raportate de Biroul de Credit la inceputul acestui an au insumat 419,1 milioane de lei, fiind in special datorate creditelor de consum.

Rata de succes privind recuperarea creantelor inregistrate de populatie este mai mica decat cea cea inregistrata in cazul creantelor business to business, ceea ce ii determina pe recuperatori sa se reorienteze catre acest segment.

In cazul creditelor de consum acordate persoanelor fizice, rata de succes se situeaza la maxim 36%, iar in cazul creantelor datorate de firme la aproximativ 60%, potrivit jucatorilor din piata. Rata de succes este determinata si de timpul in care un dosar este solutionat.

Recuperarea restantelor la creditele imobilare acordate populatiei ramane o „specialitate” a bancilor, majoritatea lor preferand sa apeleze la executorii bancari. In cazul creditelor ipotecare, mai ales, agentiile de debite sunt foarte rar solicitate, deoarece banca poate valorifica garantia, respectiv locuinta ipotecata, pentru a-si recupera creantele.

Externalizarea acestor servicii ar putea creste rata de succes, apreciaza Iulian Urban. „In zona creditelor imobiliare bancile inca nu sunt dispuse la colaborare cu agentiile de colectare de debite din mai multe motive.

In Romania luati si intrebati de catre toate bancile daca apeleaza la o agentie de recuperare de debite pentru creditele acordate in sectorul imobiliar sa vedeti ca raspunsul tinde catre zero. Colaboarea cu agentiile de colectare de debite in Romania bancile o au exclusiv la nivelul creditelor de consum acordate persoanelor fizice”, ne-a precizat presedintele Urban&Asociatii.

integral in Curentul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro