Sari direct la conținut

Noul Patriarh lasa mostenire Moldovei un holding imobiliar si mediatic

Cotidianul

Proaspat ales Patriarh, PF Daniel va avea de administrat nu numai destinul, ci si averea Bisericii Ortodoxe Romane, estimata de revista “Business Standard” la trei miliarde de euro.

Cel putin in aceasta privinta, a bunurilor bisericesti, se pare ca PF Daniel este cea mai buna alegere, intrucit si-a dovedit cu prisosinta calitatile de manager in cei 17 ani in care a condus Mitropolia Moldovei si Bucovinei (MMB).

Despre averea ramurii moldave a BOR ne putem face o idee din “darea de seama pe anul 2003” a consilierului ecumenic al Arhiepiscopiei Iasiului, pr. Iulian Necula. Venitul total al Arhiepiscopiei Iasiului, parte a Mitropoliei Moldovei, se ridica la 50 de miliarde de lei vechi. In documente se evidentia faptul ca veniturile crescusera fata de anul precedent cu “doar 10,67%”.

Tot in 2003, cheltuielile Arhiepiscopiei Iasiului s-au ridicat la peste 35 de miliarde de lei vechi, iar in conturi au fost rulate trei milioane de dolari, o cifra de afaceri considerabila. Profitul pe 2003 a fost de 14 miliarde de lei. Nu in ultimul rind, se mentioneaza si suma obtinuta din donatii.

In 2003, in “cutia milei” de la Arhiepiscopia Iasuiului au intrat sapte miliarde de lei vechi. Toate in conditiile in care, la nivelul lui 2003, Biserica detinea in municipiul Iasi 76 de hectare de teren agricol, din care 14 cultivate cu vie.

In judetele Iasi, Botosani si Neamt, Arhiepiscopia Iasiului detinea, in 2003, 4.550 de hectare de teren agricol, majoritatea date in arenda unor societati comerciale.

Aceasta este ultima raportare financiara facuta publica de Arhiepiscopia Iasiului. La patru ani distanta, in 2007, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a devenit principalul latifundiar din zona de nord-est a tarii. Evolutia este spectaculoasa, zestrea Mitropoliei fiind de invidiat.

11,8 hectare de teren intravilan in Bucium (Iasi), 16.000 de hectare de padure in judetul Suceava, carora li se adauga alte 160.000 de hectare obtinute in instanta, 30 de hectare de padure in Ciurea, plus alte hectare in Voinesti si Vinatori (toate comune din judetul Iasi), 6.000 de hectare de padure in Neamt si alte 5.000 cistigate in instanta, 5.200 de hectare de padure in judetul Vaslui.

Numai in intravilanul Iasiului, MMB detine peste 12.000 de metri patrati de teren, unele parcele aflindu-se in zonele 0 ale orasului.

Dar Mitropolia nu doar revendica si cistiga, ci si face afaceri imobiliare, cumparind si vinzind terenuri. In februarie 2006, clericii au scos 9,2 miliarde de lei vechi din conturile MMB pentru 1,8 hectare de teren in zona Bucium, Iasi. In urma cu doar citeva zile, MMB a organizat o licitatie pentru vinzarea a 11,8 hectare de teren, tot in zona Bucium.

Pretul de pornire a fost 2,6 milioane de euro, iar pina acum s-au prezentat deja doi doritori.

Considerata “diamantul coroanei”, Arhiepiscopia Radautilor si Sucevei a solicitat in instanta retrocedarea a 192.000 de hectare de padure in judetul Suceava. Instanta i-a acordat in martie 2007 doar 160.000 de hectare. O alta sursa de venit este arendarea. Arhiepiscopia Radautilor si Sucevei a dat in arenda, catre Regia Nationala a Padurilor, 16.000 hectare de padure.

In 2000, MMB a cumparat de la societatea Vitalef o fabrica de sucuri din Iasi, pentru care a platit 1,2 miliarde lei vechi. Ulterior, domeniul de activitate al fabricii s-a schimbat in producerea de luminari. A urmat un lant de brutarii, cinci la numar. MMB s-a lansat si pe piata viticola, cu un depozit de vinuri la Bucium, care numai in 2003 procesa 60 de tone de vin.

O alta sursa de venituri este Fabrica de cherestea “Sfinta Troita” din judetul Neamt. Potrivit site-ului mfinante.ro, societatea unde figureaza ca unic actionar Arhiepiscopia Radautilor si Sucevei nu si-a depus bilantul contabil. De altfel, in aprilie 2004, premierul de atunci, Adrian Nastase, a dispus prin hotarire de guvern stergerea datoriilor pe care fabrica le avea la stat.

Acesta nu este singurul caz in care societatile comerciale aflate sub patronajul MMB nu-si declara sau omit sa-si declare veniturile.

Chiar daca o vorba din popor spune ca “banul e ochiul dracului”, MMB a infiintat mai multe societati pentru a-si spori averea. Terra Crucis, infiintata in 2006, este societatea care administreaza mii de hectare de teren agricol in Iasi, iar Golia SRL (dupa numele manastirii din Iasi) are drept obiect de activitate “alte activitati de tiparire”.

Cea din urma societate a inregistrat in 2006 un venit de peste 22,4 miliarde de lei vechi. Tot anul trecut, Arhiepiscopia Radautilor si Sucevei infiinteaza Diaconia SRL Suceava, care se ocupa cu “taierea si rindeluirea lemnului si impregnarea lemnului”.

Si la capitolul imobile, MMB rivalizeaza cu marile familii princiare: detine fostul hotel al PCR din Iasi, actual camin al Institutului Teologic, si sase vile, toate primite cu titlu gratuit de la stat. Un alt spatiu revendicat si retrocedat este Cazinoul din Vatra Dornei, evaluat la un milion de euro, pe care intentioneaza sa-l cumpere Gigi Becali.

In 1998, MMB a cumparat de la SC Durau SRL fostul hotel Cascada, mai nou Pelerinul. In total, MMB are 290 de locuri de cazare in statiunea Durau, multe la Centrul Cultural Pastoral “Sfintul Daniil Sihastru”. Recent, prin reinfiintarea asa-zisei Societati a Femeilor Ortodoxe, a reusit sa obtina in instanta sediul in care isi desfasoara activitatea TVR Iasi.

Cladirea este estimata la 6,8 milioane de euro si va fi, dupa ultimele declaratii ale PF Daniel, noul sediu al trustului de presa Trinitas.

In 2002, MMB a cumparat de la Iprochim o cladire situata in centrul Iasiului, cu 11,4 miliarde de lei. In 1999, MMB a dat 1,1 miliarde de lei pe un alt imobil de la Fortus. Cladirea a fost reamenajata, devenind Centrul de Conferinte “Sfinta Parascheva”, iar investitia s-a ridicat la peste 75 miliarde de lei vechi.

Agentia de turism Pelerinul, aflata tot sub patronajul MMB, ofera clientilor nu numai excursii religioase, ci si destinatii exotice de peste hotare, cum ar fi China, Japonia, Dubai, Hong Kong. Centrul medical Providenta, cu parc propriu de ambulante, dispensar si centru de diagnosticare, este unul dintre cele mai bine dotate din Iasi. O radiografie la plamini la Providenta costa 800.000 de lei vechi.

In plus, MMB detine si un adevarat trust de presa: Radio Trinitas, cu o acoperire nationala de 75% si 26 de posturi locale, o editura, ziarul “Lumina” si alte publicatii. In urma cu doar citeva saptamini, IPS Daniel declara ca intentioneaza sa infiinteze si un post de televiziune, Trinitas TV.

La cit se ridica valoarea tuturor afacerilor administrate de mitropolitul Daniel nu se poate spune, data fiind putinatatea raportarilor financiare ale MMB. Simpla lor enumerare ne ofera insa o imagine a nivelului de bunastare la care care a ajuns Mitropolia Moldovei si o posibila perspectiva asupra viitorului financiar al Bisericii Ortodoxe Romane.

de Silvia Craus

integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro